ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хипертрихоза - епилация или медикаменти?

Puls.bg   |   04 октомври 2011   |   Коментари 0
   
   
Хипертрихоза - епилация или медикаменти?

Източник: Dreamstime

Хипертрихоза е състояние, водещо до прекомерно окосмяване в области на тялото, на които обикновено не растат косми.


Причините за патологичното окосмяване могат да бъдат: ендокринни заболявания, генетична предразположеност, употребата на медикаменти и други.


Окосмяването може да засегне едновременно няколко различни области на тялото, но може и да е локализирано само в една единствена. Най-често срещаната локализирана хипертрихоза е в областта на кръста при spina bifida.


Патологичното окосмяване може да е вродено или да се появи в по-късен етап от живота. Вродената хипертрихоза е много рядко срещана и се дължи на мутация появила се при ембрионалното развитие.

 


Хипертрихозата е изключително неудобна и смущаваща най-вече за нежната половина от населението. Състоянието може да доведе до психични проблеми, отчуждение и ниско самочувствие. За да се намали неудобството и дискомфорта могат да се предприемат някои мерки за отстраняването на излишното окосмяване.


От козметичните процедури основно приложение намира студената епилация с колофонова маска, химичните депилатоари, термодеструкция с електрическа игла и пинсета.


Лазерната епилация е със сравнително траен ефект. Трайно намалява окосмяването, заради въздействието върху космения фуликул.


Възможно е козметичните процедури, използвани при хипертрихоза да предизвикат раздразнение на кожата, иритация (локално дразнение и зачервяване на кожата), промяна в пигментацията и макар и рядко образуване на белези при по-висока чувствителност.


Медицината въздейства на патологичното окосмяване чрез използването на антиандрогенни препарати. Антиандрогенни свойства имат някои орални контрацептиви, ципротеронацетата, ниски дози кортикостероиди, агонист на гонадотропин-рилизинг хормона, спиронолактон, флутамид, финастерид и др. Подходящият препарат за индивидуалния случай се изписва от специалист.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter