ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Премахване на татуировки – колко процедури са необходими?

д-р Ралица Иванова   |   12 септември 2018   |   Коментари 1
   
   
Премахване на татуировки – колко процедури са необходими?

Източник: iStockphoto

Все още технологичните методи за премахване на татуировки не са осъвършенствани до степен пълно премахване дори и с една процедура. Независимо от това методите търпят постоянно развитие, а основните фактори, които създават трудности за постигане на желания ефект са плътността на пигмента, неговата дълбочина на проникване, цвят и размера на самата татуировка.


Първите опити за премахване на пигмента от кожата са били с различни смеси и мехлеми, с различни видове киселини. Впоследствие започват да се прилагат механични методи, които в част от случаите водят до трайни и неестетични белези.


Към днешна дата все по-навлизащ и ефективен метод е обработване на участъците с лазер. Неговата роля е в раздробяването на много фини частици използваните багрила, които след това се пренасят до лимфни възли чрез лимфните съдове. Но има редица фактори, които имат значение за сполучливото премахване.


При професионалните татуировки пигментът се разполага в по-дълбоките слоеве на кожата, което затруднява последващия етап с премахването на пигмента. Освен това мастилото не е в няколко слоя, а в един – така се наслоява повече количество, което става и по-трудно за премахване.


Цветът също има значение при опитите за заличаване на татуировката. Значение за въздействието на лазерната техника има нагласяне на дължината на вълната на лазерния лъч според цвета на татуировката. Цветове като жълт и оранжев са трудно до невъзможни за премахване. Най-лесно и бързо се разграждат черните и тъмно сините пигменти.


Размерът на пигментните частици също има значение, като тези с по-малки размери са по-лесни за премахване.


Времето за премахване се определя както от изброените характеристики на татуировката, така и от вида на лазера, който се използва. Препоръчително е предварителен тест с лазера, за да се определени неговата мощност, при която ефективността на процедурата да бъде най-висока.


Необходимо е изясняване на наличието на склонност на подлагащия се на процедурата към образувнето на келоиди, тъй като процедурата в някои случаи води до натрупването на съединителна тъкан в обработените участъци.


В най-добрия случай – за малка татуировка, изпълнена от непрофесионалист, едноцветна (черна) са необходими до 2-3 процедура. В останалите случаи процедурите могат да бъдат до 10-15, назначени през месец. Времето необходимо за резорбиране и изхвърляне на раздробените частици пигмент е 4-6 седмици, което е и определящо за самите интервали между всяка процедура.


Ефективността на лазерната процедура се изразява в това, че импулсите, които се излъчват от лазера се поглъщат в по-голям диапазон от пигмента, отколкото от околните елементи на кожата. Следствие на импулсите получените раздробени микрочастици преминават по лимфните съдове, лимфните възли и се отделят от организма по естествен път.


След процедурата обработената зона от кожата е зачервена и с лек оток. В някои случаи са възможни и малки по размери хематоми (кръвонасядания).


В случаите, в които премахването на татуировка се налага в кратък интервал от време по-подходящо е използването на покриващ макиаж, тъй като една процедура рядко се оказва достатъчна, а интервалът преди следващата е по-дълъг.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-09-13 00:22:36
nikoga ne sum haresvala tatuirovki i niamam takiva po sebe si .govoria bez tulkuvania.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter