ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Странични ефекти на процедурите с хиалуронова киселина

д-р Натали Емилова   |   13 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Странични ефекти на процедурите с хиалуронова киселина

Източник: iStockphoto

В заключителната статия от поредицата ще се запознаем със страничните ефекти от поставянето на хиалуронова киселина. Самата хиалуронова киселина не носи голям риск, но поставянето ѝ изисква много познания и опит. Това е и причината да се препоръчва поставянето на дермален филър да се извършва от лекар дерматолог. Страничните ефекти могат да се разделят основно на два вида - свързани с използвания препарат и свързани с техниката на инжектиране.


Страничните ефекти, свързани с препарата на хиалуроновата киселина се дължат не на самата хиалуронова киселина, а на добавките към нея. Това е и причината при продължително поставяне на дермални филъри да се използва една и съща марка препарати или такива, чиято съвместимост е сигурна.


Може да има реакция на непоносимост към някоя от съставките на филъра. Обикновено се появява няколко дни или седмици след естетичната корекция и може да бъде израз на алергична реакция, неалергична възпалителна реакция или инфекция. Състоянието трябва да бъде разграничено от синини и подувания, следствие от техниката на инжектиране. Състоянието обикновено е напълно лечимо, като колкото по-рано започне терапията, толкова по-добри са резултатите, въпреки че понякога остава и белег.

 
При поставяне на филъри около очите са описани и специфични реакции, свързани с особеностите на мястото на вкарване - засилени отоци на клепачите при общо заболяване на организма, свързано с температура, възпаления или задръжка на течности. При поставяне на очила за плуване може да се наблюдава неправилно разпределение на хиалуроновата киселина и нежелан ефект от процедурата (подпухване в зоната около очите).


Описани са и случаи на размножаване на бактерии в поставения филър, които достигат до него чрез кръвоносната система при поява на инфекция на съседни структури – синуси, зъби, кожа, гърло, сливици и други.

 


Втората група странични ефекти са свързани с техниката на инжектиране. Могат да се получат инфекции, засягане на анатомични структури в зоната на главата и шията и др.


Инфекции с патогенни бактерии се получават, когато по време на апликацията на дермалните филъри не се спазват правилата на асептика и антисептика. Повечето подобни инфекции се лекуват за около 3-5 седмици (прилагат се локално и системно антибактериални средства), но обикновено белезите са неизбежни.


Може да се появят „буци”, „подутини”, „възли” и други, които са с цвета на кожата и са налични веднага след манипулацията, при неправилно изпълнени корекции. В някои случай дори липсва ефект. При повърхностно поставяне на филъра се наблюдава т. нар. Тиндалов ефект - филърът се вижда под кожата. Кожата синее, въпреки че филърът е прозрачен.


При инжектиране на филъри в кръвоносни съдове се запушва кръвоносният съд и се  появява кожна некроза, заздравяваща с белег. Може да се стигне до нарушаване на зрението на едното око, дори и имитиране на инсулт. В редки случаи може да бъде засегнат и нерв.


За коригиране на нежелан ефект от хиалуроновата киселина се използва ензим - хиалуронидаза. Той е безопасен продукт, но е възможно да предизвика алергична реакция. Ако имате доказани алергии, прекалено чувствителна кожа, информирайте лекаря си преди процедурата, за да се избегнат рисковете.


3263
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter