ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хиалуронова киселина - недостатъци и контраиндикации 

Д-р Натали Емилова   |   30 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Хиалуронова киселина - недостатъци и контраиндикации 

Източник: iStockphoto

Хиалуроновата киселина има много предимства, методи и сфери на приложение, но не е панацея. Като всяка друга лечебна и естетична процедура трябва да се съблюдават нейните показания и индикации. Важно е да бъдем запознати с ограниченията и недостатъците в приложението на хиалуроновата киселина като дермален филър.


Недостатъците на хиалуроновата киселина са малко, поради факта, че тя е естествено вещество в човешкото тяло. Те са свързани с начина на приложение и трайността ѝ. Като дермален филър хиалуроновата киселина има временно действие и е необходимо непрекъснатото ѝ приложение. Има трайност малко над година и е необходимо подновяването на филърите за запазване на ефекта им.


Външното приложение чрез различни козметични продукти също дава добри резултати, но по-бавни и не напълно предвидими. Ефектът не може да се сравни с този, при инжекционно приложение.


Инжекционното приложение на хиалуроновата киселина има някои контраиндикации (противопоказания). Нарушенията на съсирването на кръвта могат да доведат до хематоми (кръвоизливи по кожата), синини, трудно зарастващи малки ранички и др. По същия начин действа и приемът на антикоагуланти (лекарства, които възпрепятстват съсирването на кръвта). Инфекциозните заболявания с различна етиология трябва да бъдат открити и лекувани преди приложението на филър, както и различни кожни заболявания. 


По време на бременност и в период на кърмене не се прилага инжекционен филър, въпреки че няма конкретни доказателства за вредата на хиалуроновата киселина по време на този период.

 


При възпалителни образования на лицето и проблеми със съединителната тъкан не се прилага инжекционно хиалуронова киселина, тъй като може да се наблюдават нежелани усложнения и непредвиден ефект. При цикатрикси (белези) по лицето от травми е необходимо да се направят допълнителни изследвания на слоевете на кожата, за да се избере най-подходящата манипулация. Онкологичните заболявания са абсолютно противопоказание за поставянето на филър.


При индивидуална непоносимост към прилагани лекарства трябва да се внимава с конкретните съставки на избрания филър. Необходимо  е да се направят тестове преди предприемане на процедурата. Също така при други козметични процедури (по-рано въведен ботокс, пилинг)  е необходимо да бъде предупреден специалистът, който ще извърши манипулацията. Периодът между инжектирането с хиалуронова киселина и пилинга не трябва да е по - малко от 2 седмици.


Важно е да се използват филъри от една марка, или такива, чиято съвместимост е сигурна, за да не се получават реакции, свързани с различия в състава на използваните хиалуронови филъри. Противопоказания за прием на хиалуронова киселина на капсули са бременност и кърмене, онкозаболявания и индивидуална непоносимост.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter