ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-честите странични ефекти от ботокса по лицето

Puls.bg   |   18 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Най-честите странични ефекти от ботокса по лицето

Източник: iStockphoto

Ниските дози ботулинов токсин, или ботокс, се считат за безопасни за приложение с цел козметични и разкрасителни процедури. На тази база ботоксът набира все повече популярност, като евентуалните странични ефекти от приложението му често се пренебрегват. Въпреки това те трябва да се знаят.

 

Ботоксът действа върху мускулите и нервните окончания. Блокира изпращането на сигнали от нервите към мускулните влакна, водещи до съкращението им. Така помага за изглаждане на кожата и прикриване на бръчки, фини линии и други кожни несъвършенства, предизвикани от прекомерната активност на някои лицеви мускули. И все пак, позитивното влияние на ботокса идва със своята цена, изразяваща се в риск от някои нежелани последствия.

 

Болки и оток на кожата
Това е възможно най-лекото и краткотрайно последствие от инжектирането на ботокс. Появява се като естествена имунна реакция и рядко има сериозни последствия.

 

Увисване на клепача или изкривяване на усмивката
Най-често ботокс се поставя като средство за заглаждане на бръчките около очите. Изисква се обаче голяма прецизност на работата на естетичния дерматолог, за да се избегне риска от увисване на клепачите или устните. Това може да се получи в резултат от разнасянето на ботокса под кожата и засягането на съседни на приложението му зони. Затова поне 4 часа след поставяне на ботокс физическото напрягане и разтъркванията на кожата в зоната на инжекцията е нежелателно.

 

Мускулна слабост
Най-сериозното негативно последствие от ботокса е отслабването, а в някои случаи и пълната парализа на някои лицеви мускули. В зависимост от инжектираната доза, активността на мускулите може да е намалена за период до няколко месеца. Допълнителна опасност идва от вероятността ботулиновият токсин да се разнасе чрез кръвта и да засегне и други нерви около зоната на инжекцията.

 

 

Нерядко общата картина след поставяне на ботокс на лицето наподобява грипна симптоматика с главоболие, течащ нос и възпалено гърло. Тези оплаквания са резултат от имуннния отговор, който естествено се отключва след инжектиране на макар и ниски дози от токсина. Симптоматиката обикновено изчезва в рамките на часове.

 

Рискът от странични ефекти след поставяне на ботокс на лицето изисква процедурата да се извършва само от специалист и при подходящи стерилни условия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising