ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трансплантация на коса - връща ли чара при оплешивяване?

Лилия Петрова   |   06 юли 2016   |   Коментари 0
   
   
Трансплантация на коса - връща ли чара при оплешивяване?

Източник: iStockphoto

В митологията косата е символ на красота и сила. Модата в Холивуд, създава нови асоциации за мъжката сила и харизма чрез бръснатите глави на Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Вин Дизел... Но здравата и силна коса остава символ на самочувствие и увереност. Дали ще бъде заради добро здраве, млада възраст или добър ген, но повечето мъже приемат косата си за даденост… докато не я изгубят. Оплешивяването е доста чест феномен при много мъже, а не рядко и при жени.
 
При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване, предната част на скалпа обикновено не се засяга. Косопадът, засягащ мъжете, най-често се дължи на връзката тестостерон-дихидротестостерон. Мъжете с този тип оплешивяване обикновено имат нисък общ тестостерон, по-високи нива на свободен тестостерон и по-високи нива на общи свободни андрогени.
 
Освен тези физиологични процеси, обясняващи много малка част от причините, които може да има за оплешивяване, друг значим фактор е начинът на живот.
 
В наши дни проблемът с оплешивяването може да бъде решен благодарение на естетичната процедура за трансплантация на коса.
 
Тя се извършва като се взимат космени фоликули от зона, в която процесът на растеж е активен (донорска) и се присаждат в зона, засегната от оплешивяването (реципиентна).
 
Съществуват основно два метода на трансплантация:
 
FUT - при тази техника от тилната зона на скалпа се изрязва кожна лента, съдържаща космени фоликули. След това взетата донорска лента се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират.
 
FUE – техника, при която се прави вакуум екстракция на фоликули от зони, незасегнати от процеса на оплешивяване, и трансплантацията им в проблемните участъци.
 
След операцията скалпът може да бъде много чувствителен. Може да се наложи да се взимат болкоуспокояващи в продължение на няколко дни. Задължително се поставя превръзка, обхващаща скалпа, в продължение на най-малко един или два дни. Също така може да се предпише антибиотик или противовъзпалително средство за профилактика пред първите няколко дни след процедурата. Повечето хора са в състояние да се върнат към ежедневието си след 2 до 5 дни.
 
 
В рамките на 2 до 3 седмици след операцията е възможно трансплантираната коса да падне, но трябва да започне да се забелязва нов растеж в рамките на няколко месеца. Повечето пациенти виждат 60% от растежа на нова коса след 6 до 9 месеца. Някои лекари предписват допълнителни лекарства, за да се подобри растежа на косата след трансплантацията, но не е ясно дали това има значение за постигнатия ефект.
 
Както при всеки вид операция, трансплантацията на коса имат някои рискове, включително кървене и инфекции. Има също така и възможност за образуване на белези и неестествено изглеждащ растеж на новата коса.
 
По времето растежа на новите косъмчета някои хора имат възпаление или инфекция на космените фоликули. Антибиотици и компреси могат да облекчат проблема. Възможно е също да се загуби част от оригиналната косата в областта, в която са „засети“ нови кичури. Тази загуба се нарича шокова, но обикновено трае кратко, след което отново изниква коса.
 
Косата е нашият естествен аксесоар и символ на красота. Затова, оригинална или придобита, трябва да се грижим за нея. Най-малкото, което можем да й дадем , е да подбираме внимателно типовете шампоан, да не сме прекалено агресивни в триенето й при къпане, на изплакваме добре след баня и да не прекаляваме с честотата на миене.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter