ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да откажем бебето от шишето с биберон

Puls.bg   |   06 май 2011   |   Коментари 0
   
   
Как да откажем бебето от шишето с биберон

Диетолози съветват бебето да спре да пие от биберон до навършване на една година. От тази възраст то следва да започне да пие от чаша.

За целта се изисква много време и търпение. Необходимо е предприемането на стъпки още от шест месечна възраст, съветват специалисти.


Когато за първи път се даде на бебето да пие от чаша е препоръчително да се знае предварително скоростта и начина на пиене от шишето с биберон, за да се използва същият метод и при чашата.


В началото за бебетата е по-удобно да държат чашата с две ръце, като родителят им помага. Първият път, в който се дава на детето да пие самостоятелно, е желателно да се предвиди, че то ще се намокри. От това не следва да се правят забележки, а напротив опитването да се насърчава. Редно е след "тренировката" смелото мъниче да се преоблече.


От голямо значение при упражняването му е и формата на чашата. Има чаши, които са с по-голям наклон и течността се стича много по-лесно. По-този начин детето не влага прекалено много усилия в пиенето и го приема като нещо лесно и нормално.


Макар и съвсем малки, децата имат различни вкусови предпочитания. Ето защо е добре в чашата да има сок или друга любима и предпочитана от детето напитка, така то ще е много по-мотивирано да отпие.


Голям процент от стоматолозите са скептично настроени към решението на някои родители да научат децата си от ранна възраст да използват чашата като средство за пиене. Те смятат, че материалът, от който е направен предметът и начинът, по който децата отпиват, могат да се окажат вредни за зъбите им. Самият факт, че родителите дават повече изкуствени сокове и течности на децата, за да ги „излъжат“ да пият от чаша може сериозно да навреди на венците и зъбите. Течностите с високо съдържание на захар следва да се избягва, категорични са дентистите.


Всеки родител преценява индивидуално за неговото дете кога е моментът да го отучи от шишето с биберон. Не трябва да се забравя, че най-важно е здравето и психичното състояние на детето, затова процесът на отказване от биберона не трябва да става насила и против волята му, съветват педиатри.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter