ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Заболявания при новороденото – причините са преди раждането (І част)

Puls.bg   |   26 август 2010   |   Коментари 0
   
   
Заболявания при новороденото – причините са преди раждането (І част)

Новородено е бебето от момента на раждането до 28-ия ден. Периодът се смята за критичен, тъй като тогава предстоят множество процеси на адаптиране на организма му към новата околна среда. В този период започва самостоятелното функциониране на организма му, което е свързано и с промяна на някои физиологични процеси след раждането, отнемащи енергия и изискващи време. Най-очевидният пример е храненето - до раждането бебето е получавало полезни вещества директно от майката чрез кръвта и плацентата, сега се налага задействане на заложените процеси на разграждане и усвояване на кърмата от храносмилателната му система.Периодът е свързан с дискомфорт и дори стрес за организма на новороденото, което отчасти обяснява предимно плачливия характер на бебетата в първия месец след раждането им.В първите един-два месеца бебето се адаптира и към режима  на бодърстване и сън, нещо което не му се е налагало да спазва в корема на майка му.

 Повече от ясно е, че новороденото е силно податливо на заболяване и изисква внимателни грижи в тази насока. Причините за заболяванията в този период обаче са в резултат повече на причини преди или по време на раждането...Асфикция на новороденото
Бебето боледува най-често в неонаталния период. Заболяванията обикновено са в резултат на нарушения на обмяната на веществата, които възникват още при вътреутробното развитие и се дължат на нарушения в системата плод-плацента и майчин организъм.


Вътреутробната хипоксия (недостатък на кислород) е най-честата причина за заболяване на новороденото, след която често се развива асфикция на новороденото – тежко нарушение на централната нервна система с дълбоко разстройство на мозъчното кръвообращение и в някои случаи на вътрешно черепни кръвоизливи. Асфикцията на новороденото може да бъде причинена и от родилна травма.


При асфикция се променя активността на ферментната система, нарушават се обменните процеси, развива се ацитоза (повишава се киселиността на вътрешната среда на организма), което влияе негативно на функциите на всички органи и системи на организма. Това създава условия за недостатък на кислород, от което страда най-вече главният мозък.Усложненията при асфикция могат да се разглеждат в две групи, ранни, в първите часове и денонощия на новороденото и късни, от началото на втората седмица.Към ранните усложнения се приемат пораженията на централната нервна система (оток на главния мозък, вътрешно черепните кръвоизливи, отмиране или некроза на мозъчни тъкани), промени в сърдечно-съдовата система (недостатъчна съкратителна дейност на сърцето, нарушено кръвоснабдяване на сърдечния мускул), нарушения в дейността на бъбреците (не се отделят вредните продукти на обмяната на веществата), нарушения в кръвообращението на белите дробове (оток, възпаление на тъканите на белите дробове), увреждания на стомашно-чревния тракт (възможно е да се развие дори чревна непроходимост) и др.Късните усложнения са преди всичко от неврологичен характер: поражения на главния мозък с развитие на хидроцефалия, гърчове, възпаления на белите дробове, менингит и др.
 


В продължението: заболявания вследствие на вътреутробни инфекции и други
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter