ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Подсичане – пазете несъвършената кожа на бебето (І част)

Puls.bg   |   04 август 2010   |   Коментари 1
   
   
Подсичане – пазете несъвършената кожа на бебето (І част)

Кожата на новороденото е беззащитна и лесно може да се инфектира. Това налага повишено внимание при всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за инфектиране на кожата.Особености на кожата на новороденото

Новородено е бебето от раждането до 28-ия ден. Този период се смята за преходен след вътреутробния начин на живот.Кожата на бебето е отточна и червена, покрита със сивкав фин мастен слой.
Изисква повече грижи, тъй като при новороденото епителът все още е тънък и неразвит.
Епителът изгражда външният покривен слой на кожата, която има два основни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се намира един допълнителен вътрешен слой, хиподермата, състоящ се от мастни клетки.Епидермисът е най-външният слой на кожата и има защитна функция срещу влиянията на околната среда, среща с токсини, бактерии. Той предпазва кожата и организма от прекомерна загуба на влага. При възрастния индивид по-голямата част от тялото е покрита с епидермис с дебелина само около 0,1 мм. Епидермисът има свойството на се удебелява при механично търкане, ето защо при стъпалата може да е с дебелина 1-5 мм.Епидермисът е изграден от 5 слоя: зародишен или базален, бодлив, зърнест, блестящ и рогов. От най-вътрешната страна лежи базалната мембрана, която съдържа плътно вещество и представлява един вид тънка и плътна пластина. Върху нея се разполагат останалите повърхностни кожни клетки. Има опорна функция.Докато в останалите слоеве се наблюдава постоянен процес на образуване на нови клетки, последният най-повърхностният слой на епидермиса – роговият е изграден от плоски клетки, чиято цитоплазма е заместена с твърдото вещество кератин. Процесът на кератинизация продължава седмици. Смята се, че най-външния слой на епидермиса има 25 до 30 пласта мъртви рогови клетки. Постепенно роговите клетки се отлющват.Роговият слой е устойчив на вода и кисели разтвори. Именно този рогов слой при новороденото е не е развит. Клетките на роговия слой се получават от изтласканите вече остарели клетки от по-долните слоеве на епидермиса.
Поради факта, че младата кожа на бебето все още няма достатъчно рогови клетки, тя е лесно ранима и силно чувствителна на влиянията на околната среда, безащитна от микроорганизмите и лесно губи влага. Роговият слой по принцип е пропусклив и набъбва при допир с основни разтвори (което води до възпаляване) с каквито кожата на бебето е в чест контакт и поради което се налага и избягването на агресивни миещи средства и др..Потните жлези при бебето също са слабо развити, поради което потенето е ограничено. А чрез потенето организмът се охлажда. Реакциите на кръвоносната система също не са развити – например, при възрастните при топло кръвоносните съдове се разширяват и отделят излишната топлина, при студено обратното, свиват и запазват топлината. Това са двете причини, които  залагат все още несъвършените функции на кожата за терморегулация.За разлика от потните, мастните жлези при новороденото функционират от деня на раждането, поради което се наблюдава и естествено омазняване на кожата. Този мастен слой също има защитни функции и не бива да се отстранява.Кожата на новороденото е лесно ранима, но се възстановява и заздравява бързо независимо от вида нараняване.


Продължението можете да видите тук


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ваня     2011-05-27 08:05:55
Преди мнго се подсичахме, но да чукна на дърво от както сменихме козметиката вече все по-рядко е подсечен малкият ми мъж. Сега сме на Нахткерцен.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter