ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Жълтеница при новороденото – естествен преход (І част)

Puls.bg   |   03 май 2010   |   Коментари 0
   
   
Жълтеница при новороденото – естествен преход (І част)

След раждането кожата и склерите на новороденото придобиват жълтеникав отенък. Състоянието е известно като жълтеница при новороденото. Смята се за естествен процес на адаптиране след раждането и преминава бързо.
Още в родилния дом състоянието на жълтеница се наблюдава от педиатрите. В редки случаи показателите на детето могат да наложат удължаване на престоя в  клиниката.Причината за жълтеницата се дължи на обмена на билирубина в организма.Билирубинът е жълт пигмент, който се образува от хемоглобина след разпада на еритроцитите. Отначало се получава непряк или свободен билирубин, който се прихваща от клетките на черния дроб и се подлага на конюгация – под действието на ензима глюкуронилтрадераза (глюкуронилтрансферазы) свободният билирубин се съединява с глукороновата киселина, при което се отделя билирубин.Билирубинът постъпва с жлъчката в червата, където се преобразува в други съединения, извеждащи се с изпражненията (стеркобилин) и урината (уробилин).При новорододеното обмяната на билирубина се отличава с особености, заради които се получава натрупването му в кръвта и навлизането му в тъканите.
В дните след раждането в кръвта на бебето се съдържат еритроците с така наречения фетален хемоглобин, които остаряват и се разпадат много по-бързо, отколкото обикновените еритроцити. Именно затова количеството билирубин в кръвта при новородените е повишено. Преди раждането, поради недостатъчност на ферментната система, билирубинът не се подлага на конюгация. В кръвта на плода се съдържа основно свободен билирубин, който се извежда с мекониум.
 


След раждането в кръвта на новороденото нараства количеството свободен билирубин и се развива състояние на жълтеница. След няколко дни започва да функционира ферментната система на черния дроб и в организма на бебето става бавно превръщане на свободен билирубин в пряк и извеждането му от организма с изпражненията. Постепенно признаците на жълтеница изчезват. Ферментната система на бебето функционира пълноценно от 3-4 седмица след раждането.Жълтеницата при новороденото може да бъде вследствие на физиологичните особености в този период (като протичането е различно при доносени и преждевременно родени), вродени и генетични нарушения във функционирането на черния дроб и жлъчните пътища, въздействието на различни медикаменти или вътреутробни инфекции по време на бременността, кръвногрупова несъвместимост между майката и плода.В продължението: Особености на физиологична жълтеница при новороденото, при недоносените, жълтеница при хемолитична болест


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter