ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сънят при бебето - какви са нуждите?

д-р Йордан Георгиев   |   21 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Сънят при бебето - какви са нуждите?

Източник: iStockphoto

Сънят е една от основните физиологични нужди на човек. Ритъмът на сън и бодърстване се регулира основно от смяната на деня с нощта, като е съпроводено с определени хормонални промени в организма. Новороденото няма изграден такъв ритъм, той започва да се формира след 6 седмична възраст, а между 3 и 6 месечна възраст повечето кърмачета вече имат изграден режим.

 

До навършване на 2-годишна възраст детето прекарва по-голямата част от времето през денонощието в сън. В периода на детството този процент спада до около 40%. Това показва колко важно значение има сънят за нормалното нервно-психическо развитие на детето.

 

Сънят преминава през различни фази, които най-общо се разделят на две:

  • Не-REM (Non-Rapid Eye Movement) или т.нар. „тих”сън. По време на тази фаза на съня мускулите са добре кръвоснабдени, което осигурява възстановяване на енергийните им запаси, подпомага се растежът и се освобождават много биологично активни вещества (хормони), които са важни за метаболизма.
  • REM-сън (Rapid Eye Movement) или т.нар. „активен” сън. През тази фаза мозъкът е активен, детето сънува. Тялото е неподвижно, а сърдечната и дихателната честота са неритмични.

 

Двете фази настъпват една след друга, като бебето прекарва по около 50% от съня във всяка една от тях, а един цикъл продължава 50 минути. На около 6-месечна възраст делът на REM-съня се понижава до около 30%.

 

Сънят в отделнието периоди

 

  • 0-3 месечна възраст. В този период бебето няма изграден режим на сън и бодърстване, то спи почти непрекъснато, като се буди предимно, за да бъде нахранено. Новороденото спи до около 18 часа на денонощие. По време на сън то може да движи ръцете и краката си, да прави различни гримаси, да се усмихва. Когато му се доспи, бебето обикновено става неспокойно, плачливо, раздразнително. Ако то се превъзбуди, заспиването е много по-трудно, а бебето е много раздразнително и неспокойно.

 

За да се изгради режим, някои специалисти препоръчват през деня бебето да се оставя на по-шумна обстановка, а осветлението да не се приглушава. През нощта стаята трябва да е спокойна, тиха и затъмнена. Така постепенно се изгражда един пълноценен нощен сън за бебето.

 

 

  • 4-11 месечна възраст. До около 6-7 месечна възраст нощните хранения обикновено са отпаднали при около 70-80% от децата и те спят непробудно. Продължителността на нощния сън е между 9 и 12 часа, а през деня бебето спи от 1 до 4 пъти с обща продължителност 2-4 часа. Нуждата от дневен сън намалява с възрастта.

 

Периодът е ключов за формиране на навиците за заспиване. Ако бебето се слага в леглото преди да е настъпила фазата на свръхвъзбудимост, то е много по-вероятно да успее да заспи самò, без нужда от присъствие на родител. Тези деца по-лесно се успокояват при случайните нощни събуждания и заспиват сами.

  • 1-2 годишна възраст. В този период детето се нуждае от 11-14 часа сън на денонощие. Дневният сън е събран в една дрямка, която продължава между 1 до 3 часа. Дневният сън трябва да бъде около обяд, а не в следобедните часове, за да не се усложни заспиването вечерта. В тази възраст много често детето трудно отива към леглото, често се пробужда нощем и може да са налице страхове или нощни кошмари.

 

Проблемите със съня са характерни за периода и се дължат на увеличените социални контакти, развитие на въображението, страхът от раздяла с родителя, развитие на когнитивните способности и други. Може да помогне създаването на ритуал за заспиване, който да включва например баня, четене на приказка, завиване с любимото одеало или любима играчка. Сънливостта през деня и увеличаването на дневния сън могат да са индикация, че детето има проблеми с нощния сън.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter