ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Първото хранене с твърда храна

Боряна Иванова-Огнянова   |   23 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Първото хранене с твърда храна

Източник: iStockphoto

Преди да дадете първото пюре на своето бебе се уверете, че то е напълно здраво. То трябва да е здраво и при въвеждане на всяка нова храна. Предлагането на пюрето трябва да стане 10-15 мин. преди обичайния час за хранене. Ако бебето вече е твърде гладно и изнервено има възможност да откаже новата храна.

 

Къде да храним бебчо?
Ако малкият човек все още не може да седи стабилно можете да използвате шезлонг в позиция 45° или столчето за кола. След като вече придобие увереност в сядането изберете столче за хранене, така ще можете всички заедно да се храните на масата. Важно е да се изгради навик за храненето, че то не е игра, а част от ежедневието.

 

Как да започнем?
Първото пюре на бебето трябва задължително да бъде еднокомпонентно, т.е. да съдържа само един вид храна – един, зеленчук, един плод, каша само от един вид зърно.

 

 

Много са теориите относно това коя хранителна група да е първа. Ето някои:

 

  • Плодов сок, плодово пюре, зеленчуково пюре, каша, месно пюре. Въпреки, че все още се практикува, този метод вече е остарял. Започвайки със сокове от 3,4 месец, както се препоръчваше преди години, е възможно да раздразним стомахчето и да засилим коликите. Има теории, които казват, че по този начин на захранване се повишава риска от кариес. И не на последно място, давайки плод в началото на захранването, може да усложним въвеждането на зеленчуците, месото и кашата заради сладкия вкус на плодовете.
  • Каша, зеленчук, жълтък плод, месо. Този метод се препоръчва при бебенца, които наддават по-вяло. Кашите са по-калорични и въвеждането им бележи покачване на теглото. Първата каша трябва да е обогатена с желязо и да бъде еднокомпонентна, подходяща е оризовата (безмлечна), тъй като тя е хипоалергенна.
  • Зеленчук, каша, жълтък, плод, месо. 
  • Зеленчук, месо, жълтък, каша, плод. Според повечето педиатри това е най-добрият вариант на въвеждане на храните. Тук месото се въвежда по-рано, а то е важен източник на протеини и желязо.

 

Как да започна?
Изберете си ден от седмицата, в който ще започнете захранването. И всяка седмица в този ден ще въвеждате новата храна. Първият ден дайте 3,4 лъжички от пюрето, което сте избрали. Дохранете с кърма или адаптирано мляко. Вторият ден дайте 6,7 лъжички и така увеличавайте с 20-30 гр. всеки ден. Сбора от количествата на пюрето и млякото трябва да е равен на количеството мляко, което детето яде на едно хранене (в пети месец – 150 мл, шести месец – 160 мл).

 

Когато достигнете количество на пюрето от 150, 160 мл (5,6-месечно бебе) тогава сте заместили едно хранене и не е необходимо да дохранвате с мляко. Заместването на едно хранене може да стане за седмица до месец. Не пришпорвайте детето. Храненето бе бива да се превръща в игра със залъгване само и само да натъпчем още една хапка. Когато малкото е готово да яде повече то ще си поиска, бъдете сигурни.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter