ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хълцане при бебето - какво да правим и какво не?

д-р Йордан Георгиев   |   07 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Хълцане при бебето - какво да правим и какво не?

Източник: iStockphoto

Бебето хълца. Това е процес, при който възникват съкращения на диафрагмата (мускулът, който се разполага в основата на гръдния кош и участва в акта на дишането). Успоредно със съкращението се затварят гласните връзки, което се съпровожда със специфичен звук.

 

Всъщност бебето хълца още по време на вътреутробното развитие. Този процес, въпреки че може да е много притеснителен за родителите, не е признак на подлежащ патологичен проблем. То не нарушава дишането на бебето и не довежда до значим дискомфорт за него. В някои случаи детето може да спи непробудно по време на епизод на хълцане.

 

Защо бебето хълца?

 

Този въпрос не е напълно изяснен все още. Счита се, че основно отношение има храненето. Много често бебето започва да хълца, ако е преяло, хранило се е твърде бързо или е погълнало въздух. Във всеки един от тези случаи стомахчето се разтяга и притиска диафрагмата, в резултат от което при последната възникват съкращения.

 

Друга възможна причина за поява на хълцане е рязка промяна на температурата на стомаха. Така например, ако нахраните бебето с топло мляко или кърма и след това му дадете да пие вода, то може да предизвикате хълцане.

 

Гастроезофагеалният рефлукс може също да доведе до поява на хълцане. Това често е физиологично явление при новородените и бебетата до 6-месечна възраст. Поради връщането на мляко от стомаха през хранопровода към устната кухина, може да възникне „дразнене” на диафрагмата, през която преминава хранопроводът и тя да започне да се съкращава.

 

Хълцането може да възникне многократно през деня, като отделните „пристъпи” продължават до 10 минути, дори повече. Основното правило е, че ако бебето изглежда спокойно, активно и понася хълцането, без да му създава дискомфорт, няма причина за притеснения.

 

Как да спрем хълцането?

 

Въпреки, че хълцането е безобиден физиологичен акт, съвсем нормално е за родителите да искат то да спре. Тъй като то обикновено се дължи на преразтягане на стомаха на бебето, най-ефикасното средство се оказва оригването. Така излишно погълнатият въздух от стомахчето се отделя и съответно размерът на последното намалява.

 

Така, ако кърмите, при всяка смяна на гърдите се препоръчва да спирате и да изправяте бебето, така че да се оригне. При засукване е важно устните му да обхващат не само зърното, но и част от ареолата (по-тъмната кожа), така намалява количеството на погълнатия въздух.

 

При хранене от бутилка изправяйте бебето за оригване горе-долу след изяждане на половината мляко. Бутилката трябва да е достатъчно добре наклонена, така че да няма никакъв въздух в силиконовия биберон.

 

 

След нахранване поставяйте бебето за 20-30 минути в полуизправена позиция. Така намалява рефлуксът и се освобождава останалото количество погълнат въздух.

 

Може да помогне и масажиране на гръбчето на бебето, докато го държите изправено, съпроводено с леко потупване.

 

Дайте му залъгалка/биберон. Това може да успокои съкращенията на диафрагмата. В някои случаи помага даването на 1-2 глътки вода или поставянето съвсем за кратко на гърда.

 

По-търпеливите родители могат да оставят детето, докато самò спре да хълца, особено ако не изпитва някакъв дискомфорт.

 

При различните бебета помагат различни начини за успокояване на хълцането, често в зависимост от причината. Когато установите ефективния метод за справяне, хълцането вече спира да бъде проблем.

 

Какво да НЕ правите?

 

  • Никога не стряскайте бебето. Това няма да му помогне.
  • Не поставяйте мокра кърпа на челото му.
  • Задържането на въздух е метод, който никога не трябва да изпробвате при бебето, тъй като е изключително опасно.
  • Дърпане на езика, натискане на челото, притискане на фонтанелата са други потенциално опасни мероприятия, които не следва да се прилагат. 3677

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter