ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърмене на близнаци

Боряна Иванова-Огнянова   |   05 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Кърмене на близнаци

Източник: iStockphoto

Ако имате близнаци, при тях важат същите съвети, както при кърменето на едно бебе. Все пак трябва да очаквате няколко особено трудни седмици в началото, когато повечето майки поставят едно по едно децата на гърдата и всички се учат. Ако близнаците сучат добре и се слагат достатъчно често на гърдата, производството на кърма ще расте успоредно с търсенето. Повечето жени могат да произвеждат достатъчно мляко за две деца.

 

Няма по-лесен и по-евтин начин да се нахранят близнаци от изключителното кърмене. Въпреки че изискват повече усилия, това спестява време. По-добре оставете на някой друг да преоблича децата и да върши домакинската работа, а вие се посветете изцяло на кърмене и почивка, поне в началото.

 

Постепенно е добре да опитвате едновременно кърмене. Възможно е да предпочитате да кърмите децата едно по едно, но се научете все пак да давате и на двете едновременно. Това ще ви улесни значително. Това може да се окаже добра идея, когато и двете деца са гладни по едно и също време или когато имате много работа.

 

 

Редувайте гърдите за бебетата. Това не само ще стимулира производството на кърма, но е полезно и за зрението на бебетата, които гледат под различен ъгъл при кърмене. Някои майки сменят гърдата в средата на всяко хранене, други на всяко кърмене, а трети всеки ден. Има и бебета, които предпочитат точно определена гърда и отказват да сучат от другата. В такъв случай сменяйте, от време на време, позата на кърмене.

 

Как да разберем, че бебетата се хранят добре? Съдържанието на пелените показва дали вашите близнаци се хранят добре, а това е основното притеснение на всяка майка. 3 до 6 наакани пелени трябва да има всяко едно от вашите изключително кърмени бебета за денонощието в началото до около 6-та седмица.

 

Ако бебетата ви сучат на поискване, редовно и ефективно и имат 5,6 добре напишкани и 3,4 наакани пелени, може да сте сигурни, че те се хранят добре и наддават достатъчно. Пълните пелени са доказателство и за пълни коремчета.

 

Много майки на близнаци използват специална възглавница за кърмене, докато други си правят отделен кът с възглавници на дивана или спалнята. Бебетата могат да се кърмят в различни пози – поставени с кръстосани тела, успоредно едно на друго или по едно под всяка мишница на майката. Едни се чувстват удобно, когато лежат по диагонал, паралелно едно на друго, други, когато са от двете страни на майка си, добре укрепени с възглавници, докато тя лежи по гръб.

 

Майки, родили двойка близнаци, тройка близнаци или повече бебета, предпочитат обикновено да дават по малко кърма на всяко дете, макар това да е само част от храната. Има случаи, когато майка на тризнаци успява да изхрани бебета само със собствена кърма, но такива случаи наистина са рядкост.

 

Тройка и четворка близнаци почти винаги се раждат преждевременно и имат особено голяма нужда от майчиното мляко. Докато все още са в интензивното отделение за новородени, повечето майки се изцеждат, така че децата им да поемат от тяхната кърма в периода, в който им е най-необходимо, а някои болници предлагат кърма от банка.

 

Все пак майката трябва да знае кога да постави край. Двойната работа по кърменето и изцеждането и дохранването е изтощителна за и без това доста натоварената майка. Мама трябва да се чувства добре и да е щастлива, за да бъде добре и щастливо малкото й. Децата наддават доста добре и като се хранят с адаптирано мляко, нищо лошо няма в това.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter