ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Самостоятелен седеж на бебето - кои са стъпките към успеха?

д-р Йордан Георгиев   |   08 май 2018   |   Коментари 2
   
   
Самостоятелен седеж на бебето - кои са стъпките към успеха?

Източник: iStockphoto

Първата година от живота на бебето е периодът на най-бурно физическо и нервно-психическо развитие. От едно бебе, което прекарва по-голямата част от деня в сън, то се превръща в любопитно и активно дете, готово да опознае света.

 

След раждането бебето изпълнява хаотични, нецеленасочени движения с крайниците и заема позицията, в която е поставено. Постепенно то започва първо да контролира движенията на главата. Това е първа стъпка в етапа на съзряване на опорно-двигателната система. По този начин укрепва мускулатурата на врата, гърба и крайниците и детето постепенно се подготвя за следващя етап – обръщането от гръб по корем и обратно.

 

На около 6-месечна възраст детето вече е готово да бъде поставено седнало. Първоначално това става с опора, а след няколко седмици до месеци бебето вече може да седи самостоятелно. В началото бебето трябва да бъде поставено в седнало под 90о, като се подкрепя с възглавници. Гръбната му мускулатура все още не е укрепнала достатъчно, поради което то е нестабилно, не може да запази баланс и се „олюлява”. По тази причина лесно може да падне на една страна или напред.

 

Успоредно с укрепване на мускулатурата му, е необходимо да узрее и нервната система на детето. Така се осигурява необходимата координация и постепенно то се научава да пази равновесие и да се задържа продължително време седнало без нужда някой или нещо да го крепи. В този период никога не го изпускайте от поглед, докато е седнало.

 

В началото е възможно детето да търси още една опорна точка, за да се задържи седнало. По тази причина то се подпира на една или две ръце, поставени пред тялото.

 

При научаването на самостоятелен седеж, както и при всичко останало, важи принципът на постепенност. Винаги първоначално продължителността трябва е кратка и впоследствие постепенно да се увеличава. Започнете с 1-2 минути, като винаги всичко трябва да е под формата на игра. Застанете пред детето и се опитайте да привлечете вниманието му, като си играете с различни играчки, разказвате му приказка, пеете му или изпълнявате друго занимание, което му е интересно. Винаги преустановявайте процеса, когато усетите, че детето става неспокойно или усеща дискомфорт. То постепенно ще свикне с новата позиция и ще разбере, че тя му разкрива още много възможности за опознаване на света.

 

 

Как да направите процеса по-лесен и приятен?

Може да хванете детето за ръчички и да го издърпате до седяща позиция. Обикновено то много харесва това упражнение. Поставете го така че гръбчето му да е подпряно на ъгъл. Така ще му осигурите нужната стабилност и ще му дадете необходимото време, за да може мускулатурата на гърба да се приспособи към новото физическо натоварване.

 

Децата много обичат да гледат изображението си в огледалото. Може да опитате да поставите огледало пред него, докато е седнало. Така то ще прекара по-дълго време в тази позиция без да се отегчава.

 

С приучаването към самостоятелен седеж следват питите за пълзенев като етап от нервно-психическото развитие. Тогава бебето започва да се придвижва на практика навсякъде и да има достъп до места, включително и такива с опасни предмети. Необходимо е да осигурите достатъчна защита, като обезопасите апартамента и ограничите достъпа до предмети и препарати, които могат да бъдат потенциано опасни. Понякога изненадващо бързо детето може да достигне до места, за които не сте предполагали.

 

Когато бебето свикне със самостоятелния седеж, може да свалите ъгъла на седалката в колата, така че детето да седи по-изправено. То вече може да е обърнато и по посока на движението, ако това досега все още не сте го направили. Винаги използвайте обезопасителните колани.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ИМПЕРИАЛИСТ     2018-05-10 18:45:40
Всичко си зависи от детето.
Тези времеви периоди са средно статистически резултати, нищо повече.
Велислава     2018-05-08 14:16:03
Здравейте! Аз живея в Германия и тук се отрича слагането на бебе в седеж.Според педиятрите бебето само трябва да започне да се опитва да сяда, в противен случай нямало да иска да опитва ако все му се помага, а също има риск от увреждане на гръбнака, ако мускулатурата не е готова за това. Така или иначе аз слагах дъщеря ми с опора от 5ти месец, въпреки забраната от педиатърката, в 6ти месвц тя седвше сама без опора, а запична да сяда сама от лег към 8ми месец.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter