ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С какво е важен сънят за бебето?

д-р Йордан Георгиев   |   10 април 2018   |   Коментари 0
   
   
С какво е важен сънят за бебето?

Източник: iStockphoto

Сънят е една от основните дейности на бебето. Непосредствено след раждането то спи почти през цялото време, като се буди единствено за хранене. С течение на времето нуждите за сън започват да намаляват, като същевременно се увеличава активността. Така на 2 месечна възраст то прекарва вече около 16-18 часа на ден в сън, 9-10 от които през нощта.

 

Трябва да се знае обаче, че бебето и впоследствие детето в ранна детска и предучилищна възраст имат много по-голяма нужда от сън, отколкото възрастните. На тях са им необходими средно 10-11 часа нощен сън. Това означава, че лягането вечерта не трябва да става след 20 часа, за да може сънят да е максимално пълноценен.

 

С какво обаче е важен за бебето сънят?

 

1. Бурното развитие на нервната система на бебето изисква време за възстановяване. Младият организъм получава огромно количество информация дневно, която незрялата му все още нервна система трябва да обработи. За целта то се нуждае от достатъчно количество сън. Така то е отпочинало и готово да учи още нови неща.

 

2. Сънят е важен за растежа на бебето. Неслучайно то прекарва толкова време в сън. Установено е, че поне 50% от времето бебето трябва да е в състояние на дълбок сън, за да расте то здраво и щастливо.

 

3. Според проучванията лошият сън в кърмаческа възраст е свързан с повишен риск от затлъстяване впоследствие. Когато се храним, мастните клетки произвеждат хормона лептин, който ипраща сигнали към мозъка да спрем да се храним. Така се регулира апетитът. Установено е, че сънят повлиява секрецията на този хормон и децата продължават да изпитват чувство на глад. Така нередовният и нездравословен сън води до повишен апетит.

 

4. Сънят подпомага борбата на бебето с инфекциозните причинители. Причината е, че по време на сън се синтезират редица биологично активни протеини, които участват в борбата с инфекциите. Поради това недостатъчният сън нарушава защитните сили на бебето. Доказано е, че деца, които не спят достатъчно, са три пъти по-застрашени от вирусни инфекции, като обикновени настинки.

 

 

5. Сънят намалява риска от развитие на поведенчески нарушения. Доказано е, че деца, които спят по-малко от 10 часа на нощ до 3 годишна възраст, три пъти по-често страдат от хиперактивно разстройство и дефицит на вниманието.

 

6. Сънят намалява риска от инциденти. При недостатъчен сън, детето става по-разконцентрирано и рискът от инциденти и травми се увеличава значително. Според едно проучване при 91% от травмите при децата се случват, когато сънят е недостатъчен.

 

Как да създадем условия за добър и здравословен сън?

 

В първите няколко седмици, дори месеци бебето няма режим на сън и бодърстване. То обикновено се храни на поискване, а през останалото време спи. След известно време обаче активността му се увеличава. То започва да прекарва все повече време в будно състояние. Тогава вече е важно да се изгради режим. Ней-лесният начин е създаването на ритуал за заспиване. Той включва поредица от повтарящи се действия, които да покажат на бебето, че е дошло време да спи.

 

Важно е спазването на определен час, в който да започне ритуалът по заспиване. Той трябва да започва с игра или занимание, което да успокои бебето. Обикновено след това препоръките са бебето да бъде изкъпано. След банята следва масажът, които трябва да раздвижи кръвообращението и да подобри кръвоснабдяването на мускулите и кожата. Същевременно масажът довежда до успокояване и е сигурен знак за бебето, че следва времето за сън. След това може да прочетете приказка или да изпеете песничка. Доказано е, че изграждането на тируал за заспиване улеснява значително този процес, тъй като бебето постепенно започва да свързва всяко едно действие със съня.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter