ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храни, които е добре кърмачките да избягват

Puls.bg   |   06 март 2018   |   Коментари 1
   
   
Храни, които е добре кърмачките да избягват

Източник: iStockphoto

Периодът на кърменето е сред най-специфичните моменти в живота на жената, които налагат постоянно съблюдаване на хранителния режим. Важна е не толкова редовността на храненето на майката, колкото правилният подбор на храната й. И най-вече изключването на определени храни от менюто й.

 

Има хранителни продукти, чиято консумация през кърмаческия период е нежелателна и дори опасна за майката или бебето. Почти всички хранителни вещества, които преминават в кръвта на майката след хранене, може да се пренесат и към кърмата и да попаднат в организма на бебето. За неукрепналата имунна и храносмилателна система на бебето последиците от тези храни за неговия организъм може да са много по-тежки, отколкото при майката.

 

Риба и рибни продукти
Това е първият тип храна, към който експертите съветват кърмачките да бъдат особено внимателни. С най-голямо внимание следва да се подхожда към морските риби, в които често се установяват повишени нива на живак. Този опасен химичен елемент може да премине в кърмата.Попадайки в бебешкия организъм, дори нетоксични за майката дози живак може да  действат като мощен невротоксин и да увредят мозъчните функции на бебето.

 

Кофеинови продукти
Какаото, шоколадът, черният и зеленият чай и кафето са може би най-познатите продукти, които кърмещите жени не бива да консумират, заради високите дози кофеин в тях. Кофеинът също може да се предаде на бебето чрез кърмата и може да влоши едни от най-трудните за овладяване навици на новородените – плача и трудното заспиване.

 

Цитрусови плодове
Високото съдържание на органични киселини в цитрусите може да провокира рефлукс у бебето и да засили и без това силната склонност на бебешкото стомахче да връща храна към хранопровода. В допълнение голяма част от обривите при бебето се асоциират с реакции на имунната система към организни киселини, попаднали в бебешкия организъм чрез кърмата, след като майката е консумирала цитруси.

 

Ядки
Млади майки с фамилна предразположеност към хранителни алергии е задължително да избягват ядките в кърмаческия период. Дори да не проявяват алергична нагласа към ядки обаче, кърмачките трябва да ги избягват заради опасността от алергична реакция у бебето, тъй като повечето алергени свободно преминават в кърмата и може да попаднат у бебето. В бебешка възраст алергичната реакция в тези случаи е неизбежна.

 

 

Храни, които довят до подуване на корема
Карфиол, броколи, зеле, бобови култури, лук и ябълки – консумирането на такива продукти често води до подуване на корема, а съставките им, които отключват този проблем, може да преминат в кърмата и да предизвикат храносмилателни проблеми и при бебето.

 

Мента
Тази толкова полезна и благоуханна билка е сред продуктите, които няма как да навредят на бебето, но консумацията им през кърмаческия период не се препоръчва поради друга причина. Някои биоактивни вещества е ментата може да влошат дейността на млечните жлези и да намалят лактацията на жената. Така проблемен в случая се явява рискът от недохранване на бебето.

 

Кърмаческият период има своите изисквания към хранителния режим на майката. Съобразяването с тях е желателно, за да се избегнат потенциалните рискове и за нея, и за бебето.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Mesalina     2018-03-07 12:47:53
Ако кърмачка последва Вашите съвети, кърмата й ще спре за отрицателно време. Кърменето изисква много енергия, а Вие практически препоръчвате на майката да не се храни разнообразно и здравословно. В крайна сметка тялото на майката трябва да се възстановява от раждането и от кърменето, което става с добрата храна и почивка. Разбира се, с никоя храна не трябва да се прекалява, но да се изключат от менюто ябълките, ядките и рибата е повече от абсурдно.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter