ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ретинопатията при недоносените изисква спешно лечение (І част)

Puls.bg   |   05 ноември 2009   |   Коментари 0
   
   
Ретинопатията при  недоносените  изисква спешно лечение (І част)

Зрението е най-важната функция на човешкия организъм за опознаване на заобикалящия ни свят. Чрез него се получава над 95% от необходимата информация за външния свят, заобикалящите ни хора и предмети. Много от заболяванията на зрителния апарат, които се проявяват в бебешка и ранна детска възраст, нарушават физическото и дори психическото развитие на децата.
 

Често срещани нарушения на зрението в детска възраст са рефракционните изменения -късогледство, далекогледство и астигматизъм. Според данни оповестени от СЗО 153 млн. души в света са с некоригирано нарушение на  зрението.
 
 
Друга, изключително често срещана причина за зрителни нарушения в ранна детска възраст е ретинопатията при недоносените бебета. Ретинопатията на недоносеното е водеща причина за детската слепота в страните от Източна Европа.
 

Като основна причина за широкото разпространение на ретинопатията се изтъква развитието на съвременната медицина и най-вече на неонатологията. През първите седмици от живота си, недоносените бебета се отглеждат в кувьози, прилага им се допълнително обдишване с кислород, сърфактанти и други модерни методи.
 

В последните години, с напредъка на неонатологията, се спасяват  все повече недоносени бебета. Не са рядкост случаите, в които оцеляват новородени с извънредно ниско тегло, които преди десетилетие не биха имали шанс за живот.При бебетата, родени в деветия месец, очите са напълно оформени и ретината им е изцяло покрита от мрежата на кръвоносните съдове. При недоносените деца, в някои зони от ретината липсват кръвоносни съдове или те не са достатъчно добре развити. Колкото по-рано от термина се е родило детето, толкова по-недоразвити са очите.
 
 
Дълго време се е смятало, че основна причина за развитието на ретинопатия е обдишването на недоносените новородени с кислород (хипоксия). Отчита се ролята и на редица други фактори, тъй като заболяването се наблюдава и при недоносени деца, които не са получавали допълнително кислород.
 

Ретинопатията при недоносените се свързва с ниското тегло на недоносените бебета и факта, че системите и органите им не са напълно оформени.
 
 
Около 25 % от бебета, които при раждането тежат 2 килограма, страдат от ретинопатия. При недоносените деца, които не надвишават 1 килограм, заболяването се проявява в 80 на сто от случаите. При новородените с екстремално ниско тегло около 500 - 750 грама случаите на ретинопатия са от 97 до 100 %.
 
 
Това заболяване се развива само при недоносените деца, родени с тегло по-малко от 2 килограма и появили се преди 35-та гестационна седмица.
 

Могат да се разграничат пет стадия на развитие на ретинопатията

 

Първи стадий - може ясно да се разграничат зоните от ретината, които са с кръвоносни съдове, и тези, в които съдовете липсват. В този стадий съществува реален риск от развитие на болестта, но при бързо и адекватно лечение, състоянието е обратимо. При правилна терапия кръвоносните съдове ще се развият и в зоните, в които ги няма. Ако състоянието не се овладее, настъпва втори стадий.
 


Втори стадий - увеличава се броят на съдовете, които се образуват по разграничаващата линия. Съдовете, обаче нарастват в неправилна посока. При първите два стадия заболяването може да спре само и да се наблюдава подобрение и дори пълно излекуване.
 


Трети стадий
- ако състоянието се влоши, ретинопатията придобива необратим характер. Съдовете започват да растат навътре в стъкловидното тяло на окото.
 


Четвърти стадий
- ретинопатията прогресира, нараства съдовата и съединителната тъкан (ципи, мембрани). При четвъртия стадий се наблюдава частично отлепване на ретината.
 


Пети стадий
- пълно отлепване на ретината и слепота.


Повече за лечението при ретинопатия на недоносеното, очаквайте скоро.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter