ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Къпане на бебето - колко често и как?

д-р Йордан Георгиев   |   02 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Къпане на бебето - колко често и как?

Източник: iStockphoto

Колко често трябва да се къпе бебето?

Повечето специалисти препоръчват изграждане на „ритуал на заспиване”. Посредством ежедневните, повтарящи се действия бебето се успокоява и се настройва за вечерния сън. Така то заспива по-лесно и сънят е по-пълноценен. В това отношение къпането обикновено има ключова роля. Затова и препоръките са то да се случва вечер, като може да се последва от масаж. Така бебето се успокоява, мускулите се релаксират и то се настройва за сън.

 

Други специалисти, предимно тези от Западна Европа и САЩ, считат, че не е необходимо бебето да се къпе всеки ден. Те препоръчват това да става три пъти седмично, докато бебето не започне да пълзи. Тогава хигиенните изисквания са по-големи, тъй като вероятността от среща с патогенни причинители е по-голяма.

 

Къде трябва да се къпе бебето?

Важно е помещението да бъде добре затоплено, за да се осигури необходимият температурен комфорт и къпането да се превърне в удоволствие. Самото къпане може да се извърши в мивката или в корито, в зависимост от предпочитанията и условията в жилището.

 

Как да къпете бебето?

Ето няколко съвета как да превърнете къпането в приятно преживяване и едно от най-забавните неща, които правите заедно с бебето:

 

1. Предварително подгответе всичко необходимо, което ще използвате по време на банята. Това включва кърпа, чист памперс, пелени, шампоан, душ гел, лосион за тяло, крем. Стаята трябва да е предварително затоплена. Всички, необходими неща трябва така да са разположени, че да не се налага да оставяте бебето без надзор, за да ги достпигнете. Винаги поне едната Ви ръка трябва да придържа бебето, докато то е във ваната или в коритото.

 

2. Напълнете коритото с вода до ниво около 10 сантиметра. Тя трябва да е с температура около 37 градуса. На пазара има голямо разнообразие от термометри, като се продават дори и корита с вграден термометър. Ако не разполагате с такъв, може да проверявате дали водата е с подходяща температура, като потопите лакът в нея.

 

3. Ако къпете детето в мивката, избягвайте да го поставяте под директно течащата вода, тъй като температурата й може да се промени, особено в началото. Водата от топлия кран обикновено е с температура около 65оС. При допир с бебешката кожа за 2 секунди тя може да причини изгаряне от трета степен.

 

4. След като всичко това е подготвено, вземете бебето и го съблечете напълно.

 

 

5. Внимателно поставете бебето във ваната или коритото, като придържате главичката и вратлето му. Започнете с потапяне на крачетата, а после постепенно и цялото тяло. Поливайте непотопените части от тялото периодично с вода, така че да не се охлади прекомерно кожата. Това е времето за „забавната част”, преди още да сте започнали същинското къпане. Ако бебето се чувства добре в топлата вода, може да използате тези няколко минути да поиграете с него във водата. Бебето е любопитно и обича да изследва средата около него, така че тези контакти са важни за развитието и узряването на нервната му система.

 

6. Започнете къпането с измиване на главата и лицето. След това преминете към тялото, като особено внимание обрърнете на кожните гънки и областта под памперса. Препоръчва се да се използват специални душ-гелове, които са хипоалергични и не изсушават толкова деликатната бебешка кожа, така както сапуните.

 

7. Следва изплакване с чиста вода. Тя може да е предварително отделена в друг съд, за да не се използва вече мръсната вода от коритото.

 

8. След банята завийте бебето с кърпа и внимателно подсушете кожата. Това важи особено за кожните гънки и областта под памперса. Влажната кожа под пелените е предпоставка за развитие на т.нар. „памперс дерматит”. 3601


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
9 особености на бебешката кожа
9 особености на бебешката кожа
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising