ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо не трябва да раздрусваме бебето?

Puls.bg   |   22 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо не трябва да раздрусваме бебето?

Източник: iStockphoto

Че подходът към бебето трябва да бъде много внимателен и щадящ, знаем всички. Едва ли обаче сме наясно с всички последствия, които биха произлезли от по-непремерените, макар и любвеобилни грижи за бебето. Знаете ли например, че в медицината официално се разглежда диагноза „синдром на раздрусаното бебе“?

 

Това е едно от състоянията, които може да провокираме, ако не се съобразяваме с неукрепналия скелет и мускулатура на бебето и го раздрусваме прекалено рязко.

 

Проблемът идва от факта, че главата на бебето е много голяма и тежка спрямо пропорциите на тялото му, а мускулатурата на врата е все още много слабо развита и не може да окаже почти никакво съпротивление на движенията на главата. Мозъкът на новородените е мек и с консистенция, много близка до тази на желето.

 

Всяко по-разко раздрусване на бебето може да размести мозъка в черепната кутия и да разкъса връзките между нервните клетки или отделните зони на мозъка. Това може да провокира кръвоизливи по мозъчната кора или в окото и да възпрепятства притока на жизненоважния кислород към мозъчните неврони.

 

Последствията от раздрусването на главата на бебето наподобяват тези, наблюдавани при сътресениe на мозъка при възрастни, но обикновено са много по-тежки. Те може да бъдат непоправими, дори когато не се проявят в момента, и може да провокират редица интелектуални затруднения в бъдеще.

 

 

Установено е, че най-често синдром на раздрусаното бебе се диагностицира при бебета до 6-месечна възраст. Това е периодът, в който новородените плачат най-продължително и именно опитите на родителите да ги утешат често водят до прекалено силното им раздрусване. Затова контролът на родителските грижи е ключово средство за превенция на синдрома на раздрусаното бебе.

 

В рамките на първата година поне до прохождането на бебето е важно главичката му да се придържа с ръка всеки път, когато го носим и има опасност от по-резки движения, които може да раздрусат тялото му. Хубавото е, че мускулатурата на бебешкото тяло укрепва много бързо и рискът от неврологични увреждания, провокирани от по-рязкото раздрусване, постепенно намалява.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter