ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изхождания при бебето. Кои са алармиращите симптоми?

д-р Йордан Георгиев   |   12 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Изхождания при бебето. Кои са алармиращите симптоми?

Източник: iStockphoto

Изхожданията на бебето могат да бъдат разнообразни по вид, количество и брой. В голяма степен тези характеристики зависят от вида на храната – дали бебето е изцяло на кърма, дали се дохранва или се храни само с адаптирано мляко. Започването на захранването също се отразява бързо на изхожданията. По вида и количеството на изхожданията може индиректно да се съди за здравословното състояние на детето. Ето защо е важно родителите да различават „нормалното” от „патологичното” изхождане. (Какви са нормалните характеристики на бебешките изхождания)

 

Кои са алармиращите симптоми?

 

1. Диария. Нестабилните изхождания при бебето са с водниста консистенция. Цветът може да варира от жълт през зелен до кафяв, а количеството е обилно и често „излиза” извън памперса. Диарията може да е признак на инфекция или алергия и винаги е алармиращ симптом, тъй като бързо може да доведе до обезводняване на детето. В някои случаи изхожданията могат да съдържат кръв и слуз (в зависимост от етиологичния фактор). Така че, ако бебето е под 3 месечна възраст и даде повече от 2-3 воднисти изхождания, потърсете лекарска помощ.

 

2. Запек. В тези случаи изхожданията са веднъж на няколко дни и са оскъдни, с твърда консистенция, а детето изпитва видим дискомфорт при дефекация. Това е често срещан проблем особено при преминаване към твърда храна. Освен това запекът може да е признак на алергия или непоносимост към някой от хранителните продукти. В някои случаи в резултат от запека могат да възникнат анални фисури, което става и причина за поява на кръв в изхожданията.

 

3. Бели или сиви изхождания. В този случай цветът може да показва, че храносмилателната система на детето не функционира правилно. Причината е, че образуваният жлъчен сок, на който се дължи и цветът на инхожданията, не може да премине към храносмилателната система. Обикновено причината за това е вродена малформация на жлъчните пътища, което довежда до механичен блокаж на жлъчния сок. Тези изхождания могат да не се обективизират в първите няколко дни след раждането, поради мекониалният характер на изпражненията в тази възраст.

 

4. Черни изхождания. След периода на новороденото черният цвят на изхожданията, който не се дължи на прием на определен вид храна (например боровинки), е винаги алармиращ симптом. Ако детето е на кърма, причината може да е поглъщане на кръв от разранените зърна на майката. В тези случаи се прилага локално лечение на майката.

 

Черните изхождания обаче могат да бъдат и признак на кървене в горните отдели на храносмилателната система на детето. Тогава изхожданията са с кашава консистенция, черни на цвят, но за разлика от мекониума са по-малко лепкави. В тези случаи се препоръчва консултация по спешност с лекар.

 

 

5. Червени изхождания. Преди да заключите, че става въпрос за кръв в изхожданията, помислете дали причината не е в нещо, което е консумирало детето. Това може да бъде сок от цвекло, домат и други. Кървавите изхождания могат да се дължат на няколко причини:

  • Жилки кръв в изхождането често е симптом на алергия към белтъка на кравето мляко. Лечението изисква спазване на определен хранителен режим и хранене със специализирана формула адаптирано мляко.
  • Кръв в оскъдни, сухи и твърди изхождания може да е показател за наличие на анална фисура в резултат от продължителния запек.
  • Диарични изхождания с примеси на кръв могат да са признак на бактериална чревна инфекция. Лечението зависи от причинителя.
  • Ясната кръв в изхожданията може да е и признак на кървене от долните отдели на храносмилателната система.

Каквато и да е причината за кървавите изпражнения, е необходимо навременно уточняване и лечение за избягване на по-неблагоприятни последствия.

 

6. Слуз в изхожданията. Наличие на лъскави жилки в изпражненията може да е признак на инфекция или алергия, но може да се дължи и на повишено слюноотделяне и „лигавене”. При поглъщане и преминаване през храносмилателната система слюнката се променя в малка степен и може да се обективизира в изхожданията.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
9 особености на бебешката кожа
9 особености на бебешката кожа
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising