ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето намалява риска от екзема при бебето с 54%

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърменето намалява риска от екзема при бебето с 54%

Източник: iStockphoto

Кърменето значително редуцира риска от екзема (дерматит). Вероятността деца, които са кърмени поне 6 месеца, да развият екзема е 54% по-ниска от тази при по-кратко кърмените деца. Резултатите са от специално британско проучване, част от кампания за подкрепяне на младите и кърмещи майки.

 

До момента са доказани редица ползи от кърменето, свързани със защита от инфекции, алергии, хранителни дефицити и др. Към групата вече се включва и защитата от екзема, особено най-често срещаната й в детска възраст разновидност – атопичният дерматит.

 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва новороденото да се кърми поне до 6-месечна възраст. Много майки обаче твърде рано преустановяват кърменето на бебето си и преминават на адаптирани млека. Британското проучване установява, че това е факт най-вече при млади майки, които не получават достатъчно подкрепа, или не успяват да се консултират със специалист за особеностите на кърменето.

 

В стремежа да променят тази статистика британски учени започват кампания за подобряване информираността на младите майки. По време на тази кампания се установява, че едва 1% от майките във Великобритания кърмят бебетата си в рамките на препоръчания от СЗО срок. Установява се обаче и фактът, че кърменето е основен защитен механизъм за превенция на екзема при децата. При това с дългосрочен ефект.

 

Данните за проучването са събирани в рамките на няколко години. В този период бебетата, проследявани в началото на кампанията, са вече пораснали. Установява се, че рискът от екзема при тях дори в по-напреднала и вече не бебешка възраст, също е много по-нисък, отколкото при деца, които не са кърмени достатъчно дълго в бебешка възраст.

 

 

Проследени са 16 хиляди деца. 0,3% от тези, които са кърмени поне 6 месеца, са развили екзема в детството си. За сравнение процентът при децата, които не са били кърмени достатъчно дълго и са развили екзема, е няколко пъти по-висок – около 1%.

 

Според учените тези данни показват колко траен ефект има няколкомесечното кърмене върху превенцията на екзема за години напред във времето. Пак според учените един от основните методи за подобряване на бебешкото и детското здраве занапред е повишаване осведомеността на младите майки за ползите от кърменето. Кампании за улесняване на майките и предоставяне на информация по вълнуващите ги въпроси се провеждат и у нас.

 

Посочените данни за пореден път показват колко важно е младата майка да се информира за особеностите на кърменето и да не го преустановява само защото не е сигурна в познанията си. Консултация със специалист би могла да ѝ помогне да осигури на бебето си не само оптимален период на кърмене, но и защита от екзема, инфекции, алергии и др. проблеми, някои от които се проявяват в по-напреднала възраст.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter