ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърмене на бебето за заспиване - правилно ли е?

д-р Йордан Георгиев   |   14 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърмене на бебето за заспиване - правилно ли е?

Източник: iStockphoto

В много случаи кърмените бебета лесно развиват навика да заспиват, докато още са на гърдата. Въпреки, че това изглежда много лесен начин за успокояване на бебето и унасянето му в сън, може да доведе до нарушения в нощния сън с често пробуждане.

 

Всички хора, включително и бебетата, се събуждат по няколко пъти през нощта. В повечето случаи обаче много бързо отново заспиват. Ако бебето е свикнало винаги преди сън да бъде кърмено, то ще се нуждае от същия ритуал и през честите му нощни пробуждания, без значение дали то спи в отделно легло или на общата спалня. В тази ситуация най-простото и бързо решение е детето отново да бъде набързо накърмено или дори само „залъгано” с гърдата, за да заспи лесно. Това обаче довежда до чести среднощни събуждания и нарушаване на съня не само на бебето, но и на майката. Редица проучвания показват, че кърмените бебета по-трудно свикват да спят непробудно цяла нощ, за разлика от хранените с адаптирано мляко.

 

Защо това е така?

Първо, кърмата много по-лесно се храносмила и усвоява от адаптираното мляко и съответно кърмените бебета по-бързо огладняват и се събуждат през нощта.

 

Второ, кърменето, като ритуал, е много комфортно за бебето, а и за майката. Доказано е, че допирът кожа-в-кожа води до изграждане на силна емоционална връзка между тях. Така след няколко седмици бебето просто няма да иска да заспи по никакъв друг начин. Но означава ли това, че никога не трябва да кърмите бебето?

 

Разбира се, че не. В първите 1 до 3 месеца кърменето има ключово значение за изграждането на връзката Ви с бебето. Така, че това е едно преживяване, от което не трябва да лишавате нито детето, нито Вас самите. След това обаче трябва да внимавате, за да не се превърне това в единствения начин за успокояване и заспиване.

 

Един съвет: включете кърменето към ритуала, който изпълнявате при подготовката на детето за сън. То обаче трябва да се случва по-рано, а не непосредствено преди заспиването. След хранене може например да смените памперса му, да му прочетете книжка, да му разкажете кратка история, да му изпеете песничка. Така бебето няма да асоциира кърменето със заспиването и няма да има непосредствена нужда от него, за да се унесе. Това ще подобри и нощния му сън, тъй като през кратките пробуждания то няма да има нужда да бъде накърмено, за да заспи отново.

 

 

Как да изградите добър ритуал за заспиване на детето?

 

Изграждането на подобен навик, посредством повтарящи се действия, които да успокоят бебето и да му покажат, че е време за сън, има ключово значение за бързото и лесно заспиване и за добрия и непробуден сън. Това може да се случи обикновено около 3-месечна възраст на бебето.

 

Въведете вечерен час за заспиване. Той задължително трябва да е между 18:30 и 20:30. По-късното отправяне към леглото може да е съпроводено с преумора на детето и съответно трудно заспиване. Продължителността на подготовката за сън трябва да е 20-30 мин, тъй като по-продължителната подготовка може да изнерви детето и да доведе до противоположен ефект.

 

Изграждането на ритуала е важно и много полезно за бебето – то се успокоява, защото знае какво следва и съответно заспиването е много по-лесно. Подготовката за сън може да включва: къпане на детето, обличане на пижама, прочитане на кратка приказка, нежен масаж и други.

 

От бебето и от самите Вас зависи точно какво ще включва този ритуал. Той трябва да бъде едновременно приятен за детето и да довежда до успокояването му. Важно е да го започнете още от всекидневната с някаква тиха игра например и да го завършите в спалнята. Така бебето ще изгради необходимите асоциативни връзки. Добрият и здравословен сън е икзлючително важен за бързо развиващото се и растящо кърмаче.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter