ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето – скокове в растежа. Кърменето с Ася Демирева

Ася Демирева   |   11 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърменето – скокове в растежа. Кърменето с Ася Демирева

Източник: iStockphoto

Дали ще се нарекат „скокове“, „кризи“ или каквото и да е друго, това, което стои под тази страховита фраза е онзи момент, в който не можеш да отлепиш бебето от себе си или онзи, в който нещата изглеждат така, сякаш някой е сменил детето ти. То не само изглежда гладно, то буквално суче лакомо през 30-40 минути или плаче съвсем „безпричинно“. „Момент“, който може да продължи и повече от 3 дни (както обичам да казвам – всичко в кърменето се оправя до 3 – 3 часа, 3 дни, 3 седмици, 3 месеца, 3 години ;) ).

 

И така, според специалистите, които работят от години в областта на естествените функции на гърдите, всяко бебе преминава през състояния, в които има нужда да прекарва повече време сучейки. Това може да се дължи на увеличени нужди от кърма, на придобито ново умение или дори на моментен стрес. Ако отговорите на търсенето на човечето, ще видите, че до няколко дни поведението му отново ще стане „предсказуемо“ и ще влезе в нови коловози. Разбира се, има и такива мъници, които с нищо не показват, че са преминали през подобна „криза“. Но като ги заведете на контролен преглед установявате, че са качили над очакваното за периода или педиатърът ви обръща внимание, че са започнали да се усмихват, да ви следят с поглед и да посягат към играчките си (и това в рамките само на две седмици, примерно).

 

Най-често такива кризи се наблюдават в следните етапи на първата годинка:

 

  • Около втората седмица след раждането;
  • Около третата седмица след раждането;
  • Около шестата седмица след раждането;
  • Около третия месец на бебето;
  • Около шестия месец на бебето.

 

Щеше да е чудесно да може да се направи таблица на това, с което ще се сблъскате в тези периоди, но всичко зависи от бебето ви. Някои решават да спят повече, други – да сучат през половин час, трети се държат така, сякаш отказват гърда, четвърти плачат и се успокояват само в прегръдките ви. Каквото и човече да ви се е паднало, от вас се иска да подходите като голям човек и да се опитате да намерите онова решение, което удовлетворява всички ви. Имайте предвид, че носенето е почти универсален лек. Слингът може да се окаже вашият пръв приятел в такава ситуация. Факт е, че от майките, които консултирам, онези, които носят своите бебета, почти не се оплакват от подобни състояния.

 

Добре е да знаете, че дори и да не се успокоява на ръце, самият факт, че носите бебето, му дава увереност, че не е само и го кара да се чувства обичано.

 

 

 

1. Ако бебето иска да суче много често – това е най-лесно овладяемата криза на растежа. Просто не му отказвайте. Много важно е да уточним обаче, че честото сукане, което свързваме с криза е различно от честото сукане, което свързваме с недостиг на кърма. При първото бебето е имало период, в който е пълнило пелените и е прекарвало поне 30-40 минути в спокоен сън. Такова бебе просто ще зачести кърменията, но пелените ще са пълни със златисти изпражнения и прозрачна урина. Ако бебето суче през половин час и изглежда непрекъснато гладно, а пелените му са леки и сухи, то някъде има проблем и е редно той да бъде отстранен оптимално скоро.


Обикновено такава криза отминава за 3 до 7-10 дни. Добрата новина е, че си отива така, както е дошла – внезапно. Лошата..., че следващата дебне „зад ъгъла“.


Важно! Не започвайте да пиете чайове за стимулация на кърмата и да се цедите денонощно. Оставете бебето да се погрижи, защото в противен случай може да се озовете в ситуация, в която да ви се наложи да се борите с хиперлактация.

 

2. Ако бебето се успокоява само на ръце – може да попаднете и на такъв сценарий – храненето не се променя, но бебето изведнъж тотално отказва да стои където и да е, освен в ръцете ви. Не се тревожете, че ще го „свикнете“. За малките човеци близостта на родителите е израз на любов. Те не обичат да бъдат оставяни сами, чувстват се беззащитни и плачат. Когато придобиват нови умения, често епизодите на безутешен плач се случват след 17 часа следобед. Ако бебчето е много, много гневно, помислете дали не е било прекалено стимулирано през деня – много хора, много нови впечатления, дълго пътуване, смяна на обстановката. Последните две могат да се отразят и много добре, но могат да са причина за внезапни епизоди на неутешим плач. Хубаво е, ако предвиждате дълго пътуване, да вземете със себе си неща, които са познати на бебето. И ...гърдите си, разбира се ;) И тук носенето помага много, защото, когато бебето не желае да получава повече стимули от околната среда, просто се сгушва в мама и заспива.
Помнете – и това ще мине (и друго ще дойде...)

 

Успех!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter