ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Диана Аргирова: Доверете се на новороденото – то ще Ви води!

Puls.bg   |   27 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Диана Аргирова: Доверете се на новороденото – то ще Ви води!

Източник: МБАЛ - Пловдив

За Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив, който ще се проведе тази неделя (1 октомври) специално сме поканили д-р Диана Аргирова, неонатолог, по препоръка на Фондация „Нашите недоносени деца“.


Д-р Диана Аргирова се отличава с онзи заряд в работата си, който носят избрани хора. За нас, останалите, е истинско богатство, че можем да разчитаме на специалисти като нея за грижите на новородените бебета. 

 

Д-р Аргирова работи в отделението за новородени и недоносени деца в МБАЛ – Пловдив. Там е от десетина години, като негов началник става през 2009 г. 

 

Завършила е медицинското си образование в Медицински университет – Пловдив през 1992 г. Притежава две специалности по педиатрия и неонатология. 

 

Преминала е през квалификационните курсове като Новости при лечението на респираторен дистрес синдром при новородени“, Съвременни тенденции в храненето на кърмачета, Дихателна реанимация при новородени“ и др. Има интереси в областта на перинатологията.

 

Тя е един от българските неонатолози, които активно съдействат и работят в насока въвеждане на съвременна грижа за новородените и недоносените в българските болници в сътрудничество с родителите.

 

 - Д-р Аргирова, твърди се, че първите 28 дни от живота на детето са невероятен период в развитието му? Защо?

 

Само в този период от живота на човека се случват толкова много уникални събития. Бебето започва самостоятелен живот и го прави толкова успешно, все едно това е най-лесното нещо на света. Отдава му се, защото през цялата бременност се е подготвяло за този момент. Бебето преминава от живот във водна към суха среда. Започва да диша самостоятелно с първия си плач и започва да се храни само.

 

С раждането започва адаптацията на бебето към живот в нова среда и това протича на границата между нормата и патологията. През следващите 28 дни то ще става все по-силно и самостоятелно. Това е все едно да скочиш от кула в басейн. И да започнеш да плуваш! Вие умеете ли го? Нужен е много адреналин! 

 

 - Като млади родители ни безпокоят хиляди въпроси относно здравето и грижите за новородената ни рожба. Какво е най-важното, което трябва да знаем?

 

Обичайте бебето, но така, че то да го усети! Доверете му се! Опитайте се да го разберете!


Не го контролирайте и не му налагайте Вашите правила! Забравете страха си и това, че нямате опит! Учете се от детето си - с вродените си рефлекси и жаждата си за живот то ще Ви води в правилна посока. Днес разполагаме с много книги и източници на информация, но това не гарантира на никого, че ще вземе успешно изпита по родителство. Затова – се доверете един на друг!

 

 

 

 - Кои са най-тревожните моменти за родителите през първия месец?

 

 Родителите излишно се тревожат, когато установят, че теглото на бебето от раждането до изписването от родилния дом е спаднало. Те трябва да знаят, че спадането на тегло в първите дни е неизбежно и напълно нормално. Цветът на кожата му, първо, е син, после жълт... Въобще, в тези първи дни то не прилича на родители си.


Родители се тревожат за въпроси като да му дават ли или не вода, дали да се грижат за него под строг режим или не, дали да го къпят и колко често, за количеството, честотата и вида на съдържанието в пелените...

 

Родителите трябва да повярват в себе си и да знаят, че ще усетят, когато става нещо тревожно с детето им.

 

Винаги следете за общото състояние на бебето, само един лош признак сам по себе си не значи заболяване. Помнете, че първият месец е период на адаптация, детето ви се учи да бъде самостоятелно и понякога може да се обърка. Но бъдете подготвени да се намесите в спешен случай!

 

 

Д-р Диана Аргирова можете да чуете на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg тази неделя (1 октомври) в Пловдив, Международен панаир, зала "България". Тя ще участва в третия панел на форума с лекцията "Неонатален период - защо е най-важният месец от живота ни?"

Форумът предвижда специално време за въпроси към лекторите. 

Повече за програмата, темите, лекторите и начина за регистрация можете да разберете от events.puls.bg. 

Вход  - безплатен!

 

Форум бременност и детско здраве се провежда с подкрепата на CryoSave и Биорегенерация


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter