ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да разберем дали бебето чува добре?

д-р Йордан Георгиев   |   03 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Как да разберем дали бебето чува добре?

Източник: iStockphoto

Някои бебета с перфектен слух могат да спят необезпокоявани дори при наличие на различни звукови дразнители около тях. Затова не е повод за притеснение, ако бебето не се събужда например при позвъняване на телефона, при пускане на пералнята, при човешки говор. В тези случаи то просто е достатъчно уморено и спи дълбоко.

 

Ако искате да проверите все пак дали детето чува добре, може да направите някои прости теста. Задължително детето трябва да е будно и да е в настроение. Ето какво може да направите:

 • Ако детето е под тримесечна възраст пробвайте да плеснете с ръце. То обаче не трябва да Ви вижда. Ако се стресне, това показва, че Ви е чуло.
 • Между 4 и 6-месечна възраст, когато контролът на главата е добър, може да опитате да го извикате по име. Тогава то си обръща главата или очите по посока на звука. Вниманието му се привлича и от интересни звуци. Тъй като говорът е тясно свързан със слуха и за формирането му е необходим здрав слухов апарат, започването на произнасяне на звуци е сигурен знак, че слухът на детето е добър.
 • Между 6 и 10-месечна възраст детето „реагира” на своето име, както и на различни познати звуци (например звукът от включена прахосмукачка). Освен това то може да чуе тих звук, стига вниманието му да не е ангажирано с нещо друго.
 • Между 10 и 15-месечна възраст бебето може да посочи предмет или картинка, когато някой го попита. То чува и тихи звуци, идващи от съседната стая и отговаря на някои изрази (например „чао-чао”, дори без да е направен конкретният жест).

 

Ако имате някакви съмнения, че детето не чува и не отговаря на посочените стимули, консултирайте се с лекуващия му лекар. Развитието на слуха е от съществено значение за формирането на една от най-важните способности на човек – говора.

 

Как да подпомогнете развитието на слуха на бебето?

 • Говорете и четете приказки на детето. Използвайте различни интонации, интерпретирайте различни звуци. Така то започва постепенно да развива усет към ритъма на езика.
 • Обяснявайте на детето различни ситуации от ежедневието, назовавайте предметите и действията, които извършвате. Важно е, когато говорите на детето да изключите останалите звукови дразнители – например телевизор, радио. Така детето се съсредоточава изцяло върху Вашите думи.
 • Установете кои звуци привличат вниманието на детето и му ги обяснете (например звукът от двигателя на кола, от приземяващ се самолет и т.н.).
 • Пускайте музика на бебето. То обожават да я слуша, особено творби на класици и най-вече звуците на пианото.

 

 

Какво може да увреди слуха на детето?

Най-често това се случва при възпаление на средното ухо – остър среден отит. При това състояние се натрупва течност в средното ухо, което обикновено довежда до временно намаляване на слуха. Състоянието се съпровожда още с повишена температура, хрема, кашлица, силно неспокойствие, намален апетит. Често се среща в кърмаческа възраст и се обяснява с по-късата и тясна Евстахиева тръба. Последната свързва дъното на устната кухина и средното ухо и основната й функция е изравняване налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Тази анатомична особеност обаче благоприятства лесното преминаване на патогенни причинители от гърлото към средното ухо и развитие на инекция.

 

Други фактори, които биха могли да увредят слуха на детето, са:

 • Продължителна експозиция на силен звук (обикновено в близост до летища, на концерт и тн.);
 • Усложнения, настъпили около раждането, които довеждат до нарушено кръвоснабдяване на слуховия апарат и трайно понижение на слуха;
 • Преболедуване от рубеола по време на беменността;
 • Преждевременно раждане и ниско тегло при раждането;
 • Травма на главата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter