ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето – да се научим да казваме „Не“. Кърменето с Ася Демирева

Ася Демирева   |   20 септември 2017   |   Коментари 1
   
   
Кърменето – да се научим да казваме „Не“. Кърменето с Ася Демирева

Източник: Ася Демирева

На 1. октомври предстои седмото издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. Форумът среща водещи български специалисти и бъдещи и настоящи родители в едно физическо пространство, за да можете да зададете своите въпроси лично към тях. Друго е "да се черпи вода от първоизточника", нали?!
Форумът този път ще се проведе в Пловдив, зала България на Международния панаир. Подготвили сме Ви интересна програмата.
Един от лекторите е Ася Демирева, която преди няколко месеца пое ангажимента да списва своя авторска поредица в Puls.bg за кърменето.
 
~   ~   ~
 
 
Като човек, който има лични трудности с отказите, трябва да ви споделя, че личният ми кърмачески стаж ме научи на... егоизъм. „И мама е човек!“ е фразата, която може да ви стане мантра (от един момент нататък).
 
Светът на майките е галактичен – бебето е слънцето и те гравитират около него денонощно. Когато говорим за новородени човечета, кърменето обзема повече от половината време, което прекарвате със Слънчицето. И това е много, много важно време. Изграждате непоклатима връзка, успокоявате вечно тревожното си съзнание, че всичко е наред (защото не се отделяте от бебето), научавате се да разпознавате сигналите му и различните видове плач... В идеалния случай нямате проблеми, бебето се успокоява на гърда, храни се добре, спи и постепенно започва да открива света извън прегръдката на мама. Но светът рядко е идеален. А понякога вие имате нужда от 5 минути – за да отидете до тоалетна, за да хапнете и мааалко повече, за да поспите. Да, във всички тези моменти бебето може да е с вас (и да суче), но има такива, в които е по-добре да кажете „НЕ“.
 
Ето кои са ситуациите, в които аз в ролята си на консултант (но преди всичко на майка) подкрепям Некърменето:

Непоносима болка

Виждала съм жени с много сериозни рани на зърната и тежки инфекции вследствие на упорство да кърмят на всяка цена. Е, има ситуации, в които е по-добре да започнете да изцеждате на ръка и бебето да получава кърма по друг начин, но не и от гърда. В повечето случаи това ще трае ден, два или три и после отново ще се гушкате щастливи. Ако травмата на зърната е вследствие на къса юздичка под езичето на бебето е добре да я коригирате. Разбирам страха, че може да му бъде причинена болка, но мазохизмът да изтърпите, докато нещата се оправят от само себе си, може да ви коства цялото кърмене. Два или пет дни на шише няма да отучат бебето от гърда. Работила съм с мъници, прекарали по месец в кувьоз, които засукват и се кърмят по повече от година съвсем успешно. Въпрос на упоритост и желание.
 
Има ли болка – има проблем. Общите усилия да го разрешим дават резултат. Да, със сигурност бихте могли да получите съвет от консултант да потърпите още малко, но той ще бъде съпроводен с решения как да намалите болката и дискомфорта.
 

Операции и състояния, които изискват специфично лечение

Може на някои от вас това да се стори странно, но не веднъж ми се е налагало да убеждавам майки, че е по-добре да обърнат внимание на собственото си здраве и в последствие да възстановят кърменето, отколкото да изчакат оптимално дълго време, преди да предприемат лечение, за да може да кърмят още ден, седмица, месец...
Бебетата са съвършени създания. Когато мама не е наоколо, те се съобразяват със създалата се ситуация. Когато мама се появи, се връщат към кърменето, сякаш никога не са били разделени. Ако ви предстои операция, която е планирана, може да направите така, че да имате изцедена кърма за времето, когато няма да сте у дома и за периода, през който ви предстои сериозно медикаментозно лечение. По време на престоя в болницата е нужно да цедите в часовете, в които бебето суче, но всичко зависи от състоянието ви. Подкрепата на близките и медицинския екип е важна. Досега не съм имала случай, в който на майка да е отказано бебето да бъде носено при нея в часовете за кърмене, когато следоперативното състояние и медикаменти го позволяват. Ако операцията е спешна, просто няма да имате изцедено предварително мляко, иначе процедурата е същата – говорите с медицинския екип, казвате, че кърмите и питате какъв е редът в съответната болница и отделение.
 
 
Що се касае до определени медикаменти – не е тук мястото да изреждам онези, които са съвместими с кърменето, но не са обявени като такива. Единственото ми желание, пишейки този материал е да даде отправни точки за търсене – на второ мнение, на друго медикаментозно решение и на приемане на ситуацията, когато друго лечение е невъзможно. Защото за всяко бебе е най-важно да има здрава майка, която да го обича.
 

Възпитано кърмаче

Идва момент, в който всяко бебоче започва да рови под блузата на мама и да търси онова, което иска – гърда. Това е много забавно за всички и в началото – много толелирано поведение. Хубаво, обаче толерансът трябва да има граници. И колкото по-рано ги поставите, толкова по-добре. Достъпът до вашето тяло е хубаво да бъде осигуряван от вас. Затова, когато малките ръчички повдигат тениската ви, спуснете я надолу и попитайте: „Искаш да ти дам мляко? Добре. Ще ти дам.“ По този начин първо въвеждате идеята бебето да „помоли“ (и да почака) за мляко. Второ давате своеобразно „име“ на действието или гърдите. Така след около 3-4 месеца няма да ви се наложи да затваряте устата на викащо „Искам цици!“ човече по улицата. Т.е. получавате два бенефита с едно действие. За бебе над 10-месечна възраст кърменето вече не е въпрос на оцеляване. А да поставите началото на такова общуване ще ви даде свободата да разполагате с тялото си една идея повече, отколкото до този момент.
 
Разбира се всички други ситуации и състояния, които налагат „Не“ на кърменето са възможни. И могат да бъдат коментирани и обсъждани с всеки специалист, на когото имате доверие.
 
Успех! 
 
 
Форум бременност и детско здраве се провежда с подкрепата на CryoSave и Биорегенерация

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

фифи     2017-09-20 15:21:38
Глупости на търкалета!! Бебето трябва да се кърми 3 години!! Иначе няма да има имунитет и ще боледува!! А майката трябва предварително да се погрижи да си подготви зърната за кърмене, а не после да се оплаква от възпаления и инфекции!! Като не иска да кърми, да не ражда и толкоз!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter