ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето и добавката – защо, колко и кога? Кърменето с Ася Демирева

Ася Демирева   |   07 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърменето и добавката – защо, колко и кога? Кърменето с Ася Демирева

Източник: iStockphoto

Не би било честно да представяме кърменето само от вълшебната му страна. Понякога се налага бебето да получава добавка. Добре е да знаете в кои случаи се прави това, защо се налага, по колко да додавате и още, и още полезности, които ще обсъдим сега.
 
В идеалния вариант раждате бебе (естествено, без обезболяващи и с широка усмивка), дават ви го веднага, то засуква и евентуално имате дискомфорт от препълнени гърди в първите дни, който отминава и всичко тръгва по мед и масло. Само че идеалният вариант се случва не толкова често колкото ни се иска. В реалния живот приказките често са с изненадващи обрати. Като консултант по кърмене моята мисия е бебето да получава оптимално количество майчино мляко, а родителите му да са спокойни и, доколкото ситуацията го позволява, щастливи.
 
Честно казано не обичам моментите, в които трябва категорично да отсека: „Бебето има нужда от добавка“. И, тъй като не ги обичам, ми се случват достатъчно често. Защото работя предимно със ситуации, които изискват време и усилия, за да бъде постигнат резултат. И така:
 

Каква да бъде добавката?

Въпрос, на който повечето от вас ще отговорят: „Е, как каква? Мляко за кърмачета“ или по-известно сред родителите като адаптирано мляко. Много често това е първият избор у нас. По света първо и основно жените биват насърчавани да изцеждат собствената си кърма и с нея да дохранват бебето. Ако това не може да се случи, се препоръчва донорска кърма. Но едно от „чудесните“ неща, които здравната реформа донесе със себе си, е липсата на млекосъбирателни пунктове и банки за майчина кърма в болниците в големите градове на страната ни. Затова тази опция отпада, освен ако бебето ви не е високо рисково и не успеете да се уредите да взимате кърма от единствената останала ни Банка за майчина кърма (в София).
 
 
Що се касае до млеката за кърмачета – изборът е изобилен, затова няма да се спирам на тях.
 
Запомнете, че първо и основно е добре да се опитвате да изцедите кърма. В началото това може да не е много лесно, може и количествата да са много малки. Не бива да се отказвате обаче. В изцеждането е нужно много, много постоянство. На бебето първо давате да суче, след това е ред на изцедената кърма и/или мляко за кърмачета, като основното правило е: Кърмата и млякото за кърмачета никога не се смесват в едно шише. Дайте първо изцеденото, а след това и само при нужда направете от сухата смес.
 
Ако количествата мляко, които гърдите ви произвеждат, са наистина малки и не се повлияват от изцеждане (има състояния, при които е напълно възможно), тогава давайте на бебето първо да суче, а след това правете пълната доза мляко за кърмачета, като се старайте да следвате неговия ритъм и да не го насилвате да изяде всичко от шишето.
 

Какво да е количеството на добавката?

Това е въпрос, който изисква много подробно разяснение. Първо и основно за всяка ситуация и всяко бебе трябва да се подходи индивидуално. Защото не можем да очакваме бебе, родено 2600 грама да има същите количествени нужди като бебе, родено 4100 грама, примерно. Ето защо в писмен текст е несериозно да се обсъжда този въпрос. Говорете – с педиатъра си, с друг лекар, на когото имате доверие, с консултант по кърмене... но не със съседката. Важно е източинците, от които черпите информация, да са достоверни, отговорите им да се базират на знания, опит и проучвания по въпроса. Да считаме, че всички бебета трябва да поемат еднакви количества храна на всяко хранене, често изглежда несериозно. Защото бебето е точно толкова организъм, колкото сте и вие. И има свои собствени нужди.
 

С какво да даваме добавката?

И тук много често първата опция е шише с биберон. Пазарът е богат и родителите, въпреки че виждат някои разлики при различните марки, рядко се замислят защо има разлики. И купуват това, което им харесва на външен вид. Само че добавка може да се дава и с чашка, и с лъжичка и със спринцовка, и с други средства, чиято основна цел е да запазят сукателния рефлекс на бебето и да не го объркват. Тук определено ви съветвам да се допитате до някой, който не само е чувал за изброените средства, а е прилагал използването им и знае какво се прави. 
Когато все пак давате шише с биберон, е добре да не го държите по познатия начин, който буквално излива млякото в устата на бебето, а да се съобразите с начина, по който мъничето изсуква кърма от гърдата и да се постараете шишето да бъде подавано на същия принцип.
 

Кога да даваме добавка?

Причините, за да се стигне до даване на мляко от шише (или с друго средство), могат да бъдат наистина много. Точно затова е добре да се прецени – дали е редно да се додава на всяко хранене или само на определени; дали основната цел е да се увеличи кърмата и редно ли е от някакъв момент количеството на добавката да бъде намалявано; как да бъдат разпознавани признаците на глад у бебето и как да се следи да не се прехранва.
 
Добър вариант, когато нещата са стигнали до там, че да е нужно да се додава мляко, е да имате бебешка везна, с която да следите наддаването на човечето. Идеята не е да теглите преди и след кърмене и да додавате до някакво количество (понякога и това се налага, но този метод също трябва да бъде обсъден и проследен). Идеята е бебето да наддава! Защото най-важното при храненето на едно новородено е именно ХРАНЕНЕТО  Първо и основно правило – бебето не бива да бъде гладно. От там насетне се стараем да увеличим количествата на кърмата, да запазим сукателния рефлекс и да намалим добавката.
 
Ето как се дохранва бебе, когато целим да запазим сукателния му рефлекс!
 
 

 

 

Успех!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter