ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето – време е да разбием митовете. Кърменето с Ася Демирева

Ася Демирева   |   01 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърменето – време е да разбием митовете. Кърменето с Ася Демирева

Източник: Thinkstock

„С тези малки гърди надали ще успееш да кърмиш!“; „Ооо, млякото ти ще „слезе“ по-късно заради секциото“; „Кърмата ти е нехранителна!“; „Моето мляко спря на 40-ия ден. Дано ти да изкараш повече!“
 
Колко такива коментари сте чули през живота си? Кои от жените, които са се грижили за вас – майки, баби, лели – са имали позитивен опит и са ви го предали? Да, кърменето е физиологичен процес, но не малка част от него се случва на емоционална основа. А ако тя се разклати и на майката се вмени недоверие към собственото й тяло, то много бързо проблемите зачестяват и кърменето наистина приключва.
 
Започвам с любимите ми три мита (и продължавам нататък)...
 

Мит №1 Кърмата ми „спря“!

Това е толкова разпространена приказка, че всички й вярват. Ако не вашето, то млякото на майка ви, баба ви, съседката, зълвата на лелята на чичо ви... Все на някого му е спряла кърмата. И вие сте надлежно уведомени за този феномен. Разказано ви е как в първите дни имало мляко за половин полк (на всяко цедене от другата гърда се е пълнел компотен буркан), а после изведнъж тази златна река спряла и повече така и не се върнала. Бебето плачело безутешно, а гърдите на майка му били празни като ...като спихнати гайди.
 
Какво не й е наред на тази история ли? Всичко! В нея, разбира се, има доза истина. Гърдите на майката наистина са омекнали и може би бебето се е дърпало и е изглеждало сякаш не иска да суче. Но това няма нищо общо със „спиране“ на млякото. Помните как правим кърма, нали? Малки клетки, чиято работа е тази, работят безспирно. Тези клетки нямат програма за разпад на 20-ия ден след раждането. Нито на 50-ия. Но тялото ви има нужда да поеме въздух. И си организира регулация на количествата на кърма, които произвежда. Защото това производство му коства ценен разход на енергия и, защото тялото е програмирано да си разпределя правилно въпросната енергия и най-много да дава на органите, които имат нужда в дадения момент.
 
Да де, обаче гърдите изведнъж стават невъобразим консуматор. Като в същото време имат свръх продукция, която не се изяжда напълно. Ден, два, три...седмица. Като във всяка приказка, винаги броим до 3. Минат ли 3 седмици от раждането, организмът започва да реорганизира производството на кърма, което поема огромен енергиен ресурс. Вече е ясно какво количество поема бебето/бебетата и е време производството да бъде сведено до това количество. Без презапасяване.
 
И така една сутрин се събуждате и гърдите ви наистина са изгубили обема си. Всъщност, не само са изгубили обема си, а с него са си отишли и чувството за тежест и дискомфрт, напрежението и усещането за „потичане“ на млякото. А бебето започва да се буди на всеки 30-40 минути и да изглежда доста гневно и гладно. Това, което пропускате е, че точно вчера то е започнало да се вглежда много задълбочено във вас и да проследява движенията на ръцете ви. Бебето има лееека криза на растежа, а вие имате регулация на млякото. Ако в този момент започнете да чакате гърдите да се напрегнат, това е първата крачка към същинското спиране на кърмата. Ето защо в онази, първоначалната приказка, краят не е щастлив.
 
А ето как би звучала тя в истинския си вариант – като ми „слезе“ кърмата, около 3-ия ден след раждането, гърдите ми станаха като камъни. Добре че знаех, че това е временно явление и всичко ще си дойде по местата, но този път след 3 седмици. Зачаках ги с нетърпение и една сутрин се събудих, гърдите ми бяха мекички, а бебето искаше да се гушкаме и да хапва често. Ех, какъв рай – мъничето се насукваше вече за 10 минути, а мен нищо не ме болеше. И продължихме така повече от... тук времето зависи от вас и вашето бебе. Но кърмата не спира. Това е важно да се знае. Не спира и от стрес.
 
 
Възможно е да имате усещане за буквално „празни“ гърди, но това се дължи на факта, че хормоните на стреса са взели диригентската палка и са укротили всички останали хормони в тялото ви, за да може да се „спасите“. Ако неприятната ситуация се е случила точно след предходното кърмене, усещането че гърдите ви са „празни“ ще е наистина силно. Няма нужда обаче да си докарвате допълнителни негативни емоции, решавайки че всичко с кърменето е приключило. Напротив – гушнете бебето и го поставете сънено до гърдите ви. То ще засуче, няма да е гневно от глад, а ще е спокойно и още с първите няколко суквания ще усетите как млякото потича. Защото пролактинът и окситоцинът, които отговарят за производството и спускането на млякото са добрите вълшебници на любовта и щастието в нашето тяло и много бързо ще подействат и на нивата на хормоните на стреса като ги намалят драстично.

2 „Аз, защото родих секцио, нямах много кърма“

Тук няма да бъда многословна. Начинът на родоразрешение няма НИЩО ОБЩО с количеството, качеството или каквото и да било друго на кърмата. Хормоните са тези, които отговарят за този процес. А имаме ли матка без плацента в нея, то значи имаме повишаване на нивата на пролактин, а от там и начало на процеса на активна работа на млечните жлези. Факт е, че при цезарово сечение понякога има по-тежки кръвозагуби и това може да повлияе на успешното начало на кърменето. Но говорим за единични случаи. Причината, поради която кърменето се забавя при жени със секцио е, че в България все още те получават бебетата си твърде късно. На места дори до 3 дни след раждането. А без бебе, което да суче, нивата на пролактин трудно се задържат толкова високи, колкото трябва за стартираме процеса безпроблемно. Затова – дори да сте родили секцио, помолете да бъдете с бебето си оптимално рано. Ако това е невъзможно (поради количества причини), започнете изцеждане на гърдите – първо на ръка, а в последствие и с помпа, ако се налага – оптимално бързо. Още в реанимация може да изцеждате по малко коластра. А, когато гушнете бебето си, го дръжте близо до гърдите си и го наблюдавайте. То знае по-добре от вас какво да направи. Помогнете му деликатно и... Успех!
 
3 "Ооо, с тези плоски зърна надали ще успееш да кърмиш!"
За зърната на гърдите, както и за самите гърди можем да говорим много. Едно обаче е важно – бебето НЯМА НУЖДА от зърно, за да започне да суче. То има нужда от еластична ареола и да усети плът на небцето си. Да, ако зърната изпъкват лесно, може би ще ви е по-лесно да поставите мъничето на гърда. Но това е само предположение. Всички жени, чиито гърди са препълнени след раждането, имат „плоски“ зърна. Това се дължи на факта, че гърдите са тежки, често имат отоци и кожата се преразтяга. Ако отделите време да омекотите ареолите и да оформите леееко зърното преди да сложите бебето да суче, със сигурност ще ви е по-комфортно. Само за ваше спокойствие ще вметна, че над 90% от жените, които са ми се обадили, че имат „плоски зърна“ са се оказвали с напълно нормални зърна, без никакъв проблем да поставят детето да суче. Иска се малко „ноу-хау“ и добра техника. А това се усвоява за изключително кратко време.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter