ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърмене на недоносеното бебе

Фондация "Нашите недоносени деца"   |   24 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Кърмене на недоносеното бебе

Източник: iStockphoto

Раждането на бебето далеч от термина е шок, за който няма как да бъдете подготвена – психически и физически. Чувството за безпомощност, липса на контрол и изолация е добре познато на всяка майка на недоносено бебенце. Затова всяко нещо, което ви кара да се чувствате „истинска майка“ и създава връзка между вас и вашето дете е изключително ценна.
 
Контактът кожа до кожа е една от тези много важни стратегии – чрез него не само прегръщате бебето си, а му въздействате по хиляди недоловими на пръв поглед начини. Поставено върху вас, бебето обичайно диша по-добре, сърдечната му дейност е по-добра, по-добре поддържа телесната си температура. Усещането за вас го успокоява и му помага да расте по-добре, а това означава и да бъде изписано по-бързо! Контактът кожа до кожа не е привилегия само на мама – партньорът ви също има нужда от тези специални моменти с бебето и докосването му е важно за детето.
 
Вашето мляко обаче е нещото, което само вие можете да осигурите и да правите за бебето. То ще създава пряка връзка между вас и детето, като го защитава така, както бихте го пазили, ако още беше в утробата ви.
 
Кърменето е от изключително важно значение за недоносените и болни бебета. Ако вашето дете получава кърма, то:
 
 • Ще расте по-добре, тъй като кърмата е много по-лесно усвоима за него;
 • Ще развие по-пълно интелектуалния си потенциал;
 • Незрялата му имунна система ще бъде постоянно подсилвана, тъй като в млякото ви има съставки, които пречат на бактериите да се закрепват върху лигавиците на стомаха и червата;
 • По този начин кърмата го защитава дори от някои потенциално смъртоносни инфекции като НЕК (некротизиращ ентероколит). Ефектът на кърменето за предпазване от НЕК е толкова силен и значим, че по света в неонатологичните отделения дори при бебенцата, които все още не може да получават никакво хранене през устата, се намазват капки коластра по вътрешната страна на бузките.
 
Вашата ситуация е много различна от тази, в която бебето се ражда на термин. Не можете да разчитате на сученето на бебето, за да се задейства и поддържа образуването на кърма. Кърменето зависи изцяло от вас и от добрата организация и техника на изцеждане.
 
 
В идеалния случай - независимо от срока, в който е родено бебето - стимулирането на гърдите трябва да започне още през първите часове след раждането. Колкото по-рано, толкова по-добре – според изследванията има разлика в количеството кърма на края на първия месец в зависимост от това дали изцеждането е започнало през първия час или 6 часа след раждането!
 
Независимо от това дали ще успеете в първите часове, все пак знаем, че при еднакви условия и организация на кърменето майките, които започват да изцеждат кърмата още през първите 24 часа, имат по-голям успех и произвеждат по-голямо количество кърма в края на първия месец в сравнение с тези, които чакат „слизането“ на кърмата и започват няколко дни по-късно.
 
Тъй като човек няма как да е подготвен за преждевременно раждане, едва ли ще имате помпа на разположение веднага след раждането. Изцеждането на ръка обаче е достъпен и лесен вариант за стимулиране на гърдите през това време. Можете да помолите акушерките да ви покажат как да се изцеждате на ръка и да започнете да изцеждате и двете гърди на всеки 2-2,5 ч.
 
Първоначално количествата коластра, които изцеждате, ще са много малки – нормално е да получавате от капки до 2-5 мл (половин до една чаена лъжичка) първите 1-2 дни, а дори на 3-4 ден количеството рядко надвишава 20 мл от двете гърди общо. Това е нормалният ход на нещата – млякото започва да се увеличава значително след 4-5 ден, и то в зависимост от това кога сте започнала да се изцеждате често и регулярно. При закъсняло начало и малък брой изцеждания в първите дни количествата вероятно ще се забавят.
 
Вашето бебенце яде много малки количества – вероятно само по 1-2 мл за първите орални хранения, затова може да ви се струва, че имате предостатъчно. Гърдите обаче не работят с темповете на бебето – ако ги оставите дълго да произвеждат малко, тогава в тях започват да спират функцията си голям брой от клетките, които произвеждат кърма и впоследствие ще бъде изключително трудно да ги „събудите“ отново за работа. Затова целта е да постигнете в нормален срок – около 14. ден след раждането – количества, които са достатъчни за едно здраво доносено бебе и след това с регулярно изцеждане просто да ги поддържате.
 
Това се постига, като се изцеждате поне 8х в денонощието, до максимално пълно изпразване на двете гърди.  Целта ви е в идеалния случай около 10-14 ден от раждането за 24 ч да произвеждате 600-700 мл кърма (800-900 мл, ако имате близнаци).
 
Ясно е, че е почти невъзможно да се цедите денонощно на 3 часа – това е непосилно да се прави в продължение на седмици.
 
Максимално голямата пауза без изцеждане, която можете да си позволите един път в денонощието, е 5-6 ч. Добре е тя да бъде използвана за нощен сън, което ще ви позволи да си починете и да сте в добра форма. Т.е. ако приемем, че последното изцеждане за денонощието ще е около полунощ, тогава ще е необходимо да се събудите към 5-5.30 ч за първото изцеждане от новия ден. От денонощието ви остават 18-19 часа, в които трябва да вмъкнете 8 изцеждания – ясно е, че няма как тези 8 изцеждания да са през 3-часови интервали, затова е разумно да опитате изцеждане през около 2-2,5  ч.
 
Почти невъзможно е да постигнете равни интервали между изцежданията, защото все пак трябва да отидете и до болницата да видите бебето. За щастие обаче за гърдите неравните интервали не са проблем - бебетата също имат моменти, в които сучат по-често и моменти, когато правят по-големи паузи. Като имате предвид това, може да се стремите да се изцеждате на около 2 часа през деня в моментите, когато сте у дома. Ако се наложи да имате по-голяма пауза, тогава може да компенсирате с няколко кратки изцеждания през малък интервал, напр. през час-час и нещо. За бебетата е много типично да сучат на всеки половин-един час привечер в продължение на няколко часа, така че за организма ви това не е странен ритъм.
 
Повече на брой изцеждания, дори да са по-кратки, стимулират гърдите по-добре, отколкото дълги сесии на изцеждане през големи интервали от време.
 
В зависимост от това кога се е родило бебето, ви очакват поне няколко седмици изцеждане – а е възможно да са и няколко месеца. Затова е важно да инвестирате в най-добрата помпа, която може да си позволите. Ако има възможност да вземете под наем болничен тип електрическа помпа поне за първия месец, това е най-добрият вариант. Болничният клас помпи са система с мощен мотор, предназначена за употреба от множество потребители и вероятността от инфекции е намалена до минимум със самата конструкция на помпата и използването на отделен индивидуален комплект шишета и накрайници за всяка майка. За съжаление, в България това все още не е достъпна опция – затова най-често избор остават потребителският клас електрически помпи. 
 
Изключително важно е да знаете, че в интерес на здравето на вашето недоносено бебенце не трябва да използвате потребителски клас помпи, дадени от приятелка или роднина. Строгите предупреждения срещу употребата на помпи втора ръка не се дължат на маркетинг, а се основават на факта, че през кърмата може да се пренасят различни кръвнопреносими инфекции, някои от които не са проблем за здравите доносени бебета, но могат да са изключително опасни за вашето уязвимо и незряло бебенце (пример за това е цитомегаловирус-инфекцията). Отделно амортизирането на мотора на вече използвана помпа намалява ефективността й, а за вашата ситуация това е от огромно значение. Затова е най-разумно да си купите най-добрата помпа, която финансите ви позволяват.
 
Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно.
 
За да улесните изцеждането, може да ви помогнат следните неща:
 • Физически:
  • Затоплени в купичка с топла вода накрайници на помпата;
  • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането;
  • Масажи на гърдите;
  • Стимулиране на зърната;
  • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка).
 • Психически:
  • Медитация;
  • Техники за дишане и релаксация;
  • Визуализиране (да си представяте определени неща, особено течаща вода, река, водопад);
  • Снимка на бебето;
  • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис;
  • Запис на гукането и плача му (на телефона ви);
  • Покриване на шишетата и разсейване, като вършите нещо друго, за да не броите всяка изтичаща капка.
Прилагането на най-добре работещия конкретно при вас комплекс от мерки преди всяко изцеждане създава рутина и нагласа. Скоро ще видите, че гърдите ви „знаят“ кога е време и сами потичат, а изцеждането се получава по-бързо и по-успешно с времето и увеличаването на количеството.
 
През първите 1-2 дни след раждането вашето бебе вероятно все още няма да получава нищо през устата – а след това постепенно ще бъде захранено с малки количества мляко, най-често само 1-5 мл за първите хранения.
 
Тъй като мозъкът и рефлексите не са зрели и няма уменията да суче, нито координация между сучене, дишане и гълтане, в началото бебето се храни със сонда, която минава през нослето или в ъгъла на устичката му и стига до стомаха. Така млякото (кърма или специално мляко за недоносени бебета) се подава директно в коремчето.
 
В зависимост от срока, в който е родено, вашето бебенце ще има нужда от различно дълго време, докато се научи да суче. Това обаче не е причина то да не бъде слагано на гърда! Дори бебетата, родени преди 28 гестационна седмица, могат да бъдат поставяни в близост до зърното, когато състоянието им го позволява. Макар да не могат да се хранят, те могат да усещат мириса на млякото и да ги виждате да примляскват. Това е удобен момент да бъдат нахранени – и да започнат да свързват времето върху гърдите на мама с пълното коремче!
 
При бебета, които са родени след 32 г.с., по преценка на неонатолозите може да започне да се предлага на бебето на всички хранения, когато вие не сте там, специален миниатюрен биберон-залъгалка за недоносени деца, докато се подава мляко със сонда. Така бебето има повече възможност да се упражнява и да стимулира оралните мускули и рефлекси. Използвана в този етап при рано родените деца залъгалката не само не пречи, а помага на кърменето!
 
Същото нещо може да се прави и на гърдата, когато ходите да храните вашето дете – макар то все още да не може да се храни на гърдата, е достатъчно да може да я задържа в устата си или дори само да я усеща до личицето и устните си като първа стъпка към кърменето. Ненутритивното сучене (сученето без прием на мляко) е много важно, за да може уменията на бебето да напредват по-бързо. Това е едно от нещата, които вие като родители можете да следите и да пожелаете в диалог със специалистите, които се грижат за вашето дете.
 
А когато според специалистите бебето има достатъчно развита координация на сучене, дишане и гълтане, започват опитите за истинско хранене чрез сучене. Световният опит  показва, че не е необходимо да се минава през хранене с шише и бебето да доказва на биберон, че е готово да се постави на гърда, каквато е практиката в българските болници.
 
Не очаквайте много – първите опити за сучене най-често са само опити. Реакциите на бебето може да варират силно. Някои бебета плачат и се отблъскват или въртят неориентирано глава. Други просто заспиват, унесени от сгушването, топлината и мириса на мама.
 
По-добрият вариант е, ако бебето започне да отваря уста и да ближе зърното. Някои деца успяват да поемат зърното в устата, макар че може все още да не затварят устни около него и да не се сещат да засучат. А други са дотам напреднали и ентусиазирани, че започват да правят съвсем целенасочени усилия да сучат.
 
Първите опити за кърмене или хранене с шише ще бъдат допълвани с дохранване през сондата и това ще продължи различно дълго в зависимост от уменията на детето.
 
Голямото предимство на кърменето на гърда е, че когато бебето започне да суче по-добре и по-координирано, може да се закрепи сонда на гърдата, през която вие със спринцовка да подавате по мъничко мляко, докато бебето суче. Така то се научава значително по-бързо, без да се уморява много! Колкото по-често се упражнява вашето бебе, толкова по-бързо ще напредва – а следващата стъпка е махане на сондата от стомахчето му и преминаване към кърмене и сондата на гърдата за всички хранения.
 
Стъпка по стъпка вашето бебенце расте и се доразвива, доближавайки се до момента, в който ще го вземете вкъщи. Информацията, подкрепата и окуражаването, които получавате от екипа специалисти, грижещи се за рожбата ви, е безценна. Също толкова безценна е и подкрепата им за кърменето, за което полагате толкова усилие. Не е нужно много – достатъчно е да видите как акушерката събира с миниатюрна спринцовка всяка капка коластра, за да я занесе на бебето ви и дори без никакви обяснения разбирате колко е важно вашето мляко за него!
 
Промените в състоянието на бебето ви имат пряка връзка с количеството мляко, което изцеждате – и във време на стрес и тревога ще ви е по-трудно да получите обичайното количество мляко. Ако медицинският персонал подхожда с разбиране и съчувствие и имате възможност да подържите бебето кожа до кожа по-често и по-дълго от обикновено или поне да се изцеждате до кувьоза, това обикновено помага млякото да потече по-лесно.
 
В някои случаи ще имате нужда от допълнителни мерки за увеличаване на кърмата, за които ще ви е нужна помощ от тях.
 
Внимателната преценка за това кога бебето е в състояние да започне опити за сучене и улесняването това да стане на гърда, а не първо на шише, също са мерки, които изискват  разбирателство, сътрудничество, доверие и екипна работа между вас като родител и медицинските специалисти.
 
Ден след ден, хранене след хранене, между тревоги и надежди, подкрепяни от професионалния опит и грижа на специалистите в болницата, вашето бебе и вие изминавате стъпките до прибирането вкъщи. Пътят, който ви предстои да извървите, не е лесен нито за вас, нито за вашето дете и е изпълнен с постоянни промени. Нещата почти никога не вървят само гладко и само напред. Важното е да не губите надежда и кураж – вярвайте в бебето си и във вашата собствена сила. Заедно ще се справите!
 
Автор: Христина Янева, сертифициран от международен борд консултант по лактация IBCLC
 
Текстът е част от съвместния проекта на Фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg за специална поредица, подкрепяща семействата с недоносени деца с полезна информация
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter