ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мастит при кърмене – как да се справим?

Иванка Гъркова   |   12 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Мастит при кърмене – как да се справим?

Източник: Станислав Стоянов

Маститът при кърмене е едно от предизвикателствата, които се изправят пред майката малко след раждането. Състоянието може да бъде много неприятно за жената дори и тя да има предварителна подготовка за храненето на детето. Колко видове мастит има и кои са възможностите за профилактика и лечение, обясни д-р Виолета Божилова от Първа АГ „Света София“. Тя бе лектор на Форум бременност и детско здраве 2017, организиран от Puls.bg. 
 
Никоя друга храна не е толкова ценна колкото майчината кърма. Чрез нея се осигурява имунната защита на детето, то расте здраво и щастливо. Ползите от кърменето – както за майката, така и за бебето, са много. На първо място се засилва връзката й с детето, също така нейният метаболизъм, елиминират се по-бързо натрупаните по време на бременността килограми, каза д-р Божилова. По време на кърмене се стимулира отделянето на хормона окситоцин, който влияе на емоциите и на двамата. 
 
Честотата на мастита се засилва 2-3 седмица на раждането, когато детето не е в състояние да изпразни съдържанието на цялата гърда. Тогава възникна така наречената галактостаза или задържане на кърма в гърдата. Например през лятото кърмата е подходяща среда за развитието на бактериални инфекции, които водят до мастит. „Доказано е, че жените, които кърмят по-рядко, боледуват от остеопороза, рак на гърдата, рак на яйчниците, но в 0,5 до 20% от случаите на кърмещите жени се развива следродов мастит. По-често той се появява при тези, които кърмят за първи път“, обясни специалистът.

Какви промени настъпват с гърдата по време на бременността?

 • Увеличаване на жлезистата тъкан и диаметъра на каналчетата;
 • Увеличаване на лобулите;
 • Общо увеличение на обема  на гърдата.

Как попада инфекцията в гърдите?

Източникът на инфекцията е устата или нослето на новороденото, поясни д-р Божилова по време на Форум бременност и детско здраве. Това може да стане при по-лоша хигиена и по-слаби защитни сили на майката след раждането, наличие на вътреболнична инфекция. По този начин още в отделението детето може да получи бактерии, които да се проявят по-късно. „Ако детето не изпразва гърдите и след кърмене те не омекват, е необходимо след това те да се изцеждат. Друго, което трябва да знаят жените, е че понякога се получават рагади (малки рани/нарушения на цялостта на гърдите), които са „врата“ за инфекцията.Те са много болезнени и за да ги избегнем, е необходимо още по време на бременността да се подготвят гърдите и зърната за предстоящото кърмене“, каза още хирургът. И препоръча правенето на масажи на гърдите, най-вече зърната, както и ползването на специални коректори. 
 
По-рядко инфекцията може да проникне в гърдата от млечните каналчета и много рядко от друго възпалително огнище в организма на жената, например по лимфен път. „Затова хигиената преди и след кърмене е много важна. Трябва старателно да се измият мамилите на зърната с вода, в никакъв случай със сапуни и душ-гелове, които изсушават кожата и предразполагат към развитието на рагадите“, добави д-р Божилова. Когато се наруши целостта на гърдата, от която детето суче, жената започва да се въздържа от кърмене, защото областта е много болезнена. Но е по-добре бебето да суче, отколкото кърмачката да източва млякото с помпа или механично, смята специалистът. 

Същност на мастита

 • Възпалителен процес в тъканта на млечната жлеза, причинен от протикване на бактерии в млечните каналчета;
 • По начина на протичане може да бъде остър, подостър и хроничен;
 • Най-честите причинители са стафилококи и стрептококи.

Рискови фактори

 1. До 20 % от родилките могат да развият различна форма на мастит;
 2.  Жени с недоимъчно хранене и лоша лична хигиена са с повишен риск за развитие на послеродов мастит;
 3. Жени с инфекции през бременността;
 4. Жени с усложнения по време на раждането и удължен период на раждане;
 5. Раждане в здравни заведения с висока честота на вътреболнични инфекции.
„Има няколко форми на мастит. Началната е оточна и жената чувства неразположение, може да има леко покачване на температурата, свръхчувствителност на гърдата. Обикновено изпразването й е достатъчно, за да не се стигне до по-сериозен филтративен стадий на инфекция, при който се усеща едно уплътнение в определен участък на гърдата, кожата над него е с повишена локална температура, има болезненост при опипване, зачервяване. “, обясни хирургът и посъветва кърмачките да не прекъсват кърменето в този стадий. След кърмене на мястото може да се сложи лед и ако жената вземе мерки, възпалителният процес претърпява обратно развитие в рамките на около 5 дни. Ако не се консултира с лекар, се развива гнойният мастит, който е много по-тежък. „При него на мястото на филтрата се оформя една зона, която има гнойна проекция, напипва се твърд участък на гърдата... В този стадий много помага ехографското изследване...“, добави д-р Божилова. Някои специалисти препоръчват да се спре кърменето, ако има наличие на гной в гърдата. Но въпреки това тя трябва да се изпразва от млякото. 

Фази на развитие на маститита

 1. Начален – наличие на задръжка на мляко и повишена чувствителност до болка при натиск в засегнатия участък;
 2. Прогресиращ – зачервяване на участъка, уплътняване и спонтанна болка;
 3. Гноен мастит – силна пулсираща болка в засегнатата гърда, червено до сивкаво оцветяване на кожата. Не се понася докосване и натиск.

 

При всички фази на развитие може да има реакция на лимфните възли в мишницата. Най-важното е да няма задръжка на кърма и да не се допуска образуването на ракади. Детето не трябва да се държи на гърдата повече от 15 минути, категорична бе д-р Божилова. 

Кога да потърсим лекарска помощ?

 • При задръжка на мляко или начален мастит – и при двете състояния има болка и температура;
 • При наличието на зачервяване е белег за начален мастит и се налага лекарска консултация;

Какви изследвания трябва да направим?

 1. Лабораторни изследвания – левкоцити, СУЕ, C-реактивен протеин – има завишаване и в трите показателя
 2. Ехографска диагностика – най-точна по отношение определянето структурата на жлезата и наличие на течна колекция или гной
След първите две форми на мастита няма никакви последствия за гърдите на жената. Но при гнойния се получват някои. Когато майката ходи на профилактични прегледи и има съмнения за злокачествено заболяване, не трябва да се притеснява, защото става въпрос за последствията от прекарания мастит. „Много е важно още при съмнение, при първи признаци за мастит, жените да се обърнат към лекар и така в рамките на няколко дни оплакванията да озвучат и да не се стига до по-тежката форма“, препоръча д-р Виолета Божилова. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising