ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Докога да кърмя бебето си? Кърменето с Ася Демирева

Ася Демирева   |   06 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Докога да кърмя бебето си? Кърменето с Ася Демирева

Източник: Личен архив

Рано или късно всяка кърмеща майка стига до момента, в който си задава въпроса „Колко дълго да кърмя бебето си?“ Простичкият отговор е философията на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. И все пак може би не до абитуриентския бал.
 
Според Националния план за действие „Храни и хранене“, 2005-2010 г., “Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърменето е най- здравословният старт, който може да дадете на Вашето дете. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.”
 
Този план съдържа много добра информация за кърменето, захранването и здравословното хранене на бебето през първата му годинка. Но вие може да продължите да кърмите и след това. Препоръките на Световните асоциации по кърмене са бебето да получава майчино мляко през първите 12-24 месеца от живота си.
 
Добре е да знаете, че всяка капка кърма е от значение и всеки ден кърмене в повече носи своите бенефити за бебето.
 
Ако кърмите само няколко дни, бебето ви ще получи коластра и/или преходно мляко. Коластрата е богата на антитела и буквално имунизира вашето бебе като същевременно подготвя храносмилателната му система за новия начин на хранене. Ако по някаква причина не успеете да кърмите повече, би било чудесно вашето мъниче да получи оптимално количество коластра. Кърменето през първите дни помага и на вашето тяло да се възстанови по-добре след раждането. Сукането усилва контракциите и матката се връща по-бързо към първоначалните си размери.
 
Ако кърмите бебето си 4-6 седмици, сте помогнали на бебето си да премине през трудното начало на адаптация към живота извън утробата. Със сигурност, сте преминали и през препълването на гърдите, а и други дискомфорти, така че би било чудесно да продължите. Оттук-насетне кърмаческият ви път ще спре да е стръмен и ще тръгне спокоен и лъкатушещ. Ако се колебаете, ако имате каквито и да е притеснения – не отлагайте да се свържете с консултант по кърмене. Често този период е критичен за отказване поради различни причини, но най-честата е „спиране“ на млякото, което всъщност не се случва.
 
 
Ако кърмите 3-4 месеца, храносмилателната система на бебето ви е получила много добър старт и е подготвена да се справи по-добре с преработването на някои от съставките на изкуствените храни. Кърмене за такъв период от време подпомага имунната система и намалява риска от развитие на алергии. Разбира се би било чудесно, ако продължите.
 
Ако кърмите през първите 6 месеца от живота на бебето, без да давате нищо друго, освен собственото си мляко (т.нар. изключително кърмене), сте се погрижили добре за здравето му. Със сигурност сте намалили вероятността от поява на инфекции на ушите, които са доста чести в ранната възраст на човечетата, поради специфики в анатомията им. Намалили сте и риска за поява и развитие на рак на гърдата за самите вас. СЗО, а и Българското министерство на здравеопазването съветват бебето да получи различна от кърма храна на тази възраст – 6 месеца.
 
Ако кърмите 9 месеца, сте помогнали на бебето си да премине през най-важното и бързо развитие на тялото и мозъка му, чрез най-добрата храна за целта – вашето мляко. Може би сте чели, че отбиването на тази възраст е най-лесно (не я оспорвам), но това се отнася и за кърменето. Освен качествена храна то вече е и комуникация, и успокоение. А периодът на никнещите зъбки, който току-що е започнал, е доста по-лесен за преминаване, докато кърмите. Предлагам да оставите бебето да реши дали да продължите.
 
Ако кърмите 12 месеца, сте осигурили на вашето човече силна имунна система. Дали сте му наистина добър старт в живота от чисто здравословна гледна точка. Намалили сте риска от болести на сърдечносъдовата система и диабет. Включително сте осигурили и добро развитие на долната челюст, т.е. от ортодонтска гледна точка също сте направили много, като сте намалили риска от поява на говорни дефекти и други проблеми.
 
Ако кърмите 18 месеца, продължавате да осигурявате на бебето си безценни хранителни вещества (като витамини В12), както и да му давате спокойствието и комфорта, от които се нуждае във времето на проговаряне и прохождане. Кърменето дава онази сигурност, че мама е до теб, която ти позволява да изследваш света без ограничения (противно на мнението, че кърмачетата се залепят за майките си). След 18-ия месец човечето е достатъчно голямо, за да разбира и участва в процеса на отбиване. Ако не е готово, то почакайте...
 
Ако кърмите детето си, докато се отбие само, може да сте сигурни, че сте посрещнали всичките му хранителни и емоционални нужди по най-естествения и здравословен начин. В страните, в които майките не са пресирани да отбиват, кърменето продължава най-малко две години. Естествената възраст на отбиване на човешкото дете, в сравнение с другите бозайници (продължителност на живот и здравословни нужди) е между 2 и 7 години. Вашето собствено мляко е това, което ще подпомогне най-добре развитието на детето ви. Всъщност човекът е единственият бозайник, който приема нарочно чуждовидово мляко, което не е специфично устроено за неговата храносмилателна система.
 
И накрая – дали ще кърмите 7 дни или 7 години е решение, което зависи от вас и детето ви. Моят съвет е да продължите толкова, колкото се чувствате комфортно. И двете страни.
 
Успех!
 
 
Използвани източници:
Национален план за действие „Храни и хранене“, 2005-2010 г
Австралийската асоциация по кърмене

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-07-07 14:28:05
Най-накрая да се напише нещо толкова важно по темата с кърменето. Реално погледнато ензимът, който е отговорен за усвояване на млякото спира да се отделя след 7 годишна възраст. Тогава доколкото знам е прието детето да започне да консумира вече месо.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising