ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето с Ася Демирева. Изпомпване и съхранение на кърма

Ася Демирева   |   25 май 2017   |   Коментари 1
   
   
Кърменето с Ася Демирева. Изпомпване и съхранение на кърма

Източник: Thinkstock

За целия ми стаж като консултант имам една изключително любима реплика, която почти всяка новоизлюпена майка чува „изпомпвай докрай!“ Няма да ви казвам до какво състояние на духа и тялото ме докарва тази фраза. Ако сте чели предходните материали от рубриката със сигурност вече знаете, че „до край“ не съществува. Защото производството на кърма е поточна, непрекъсната линия, а не пълнене на складове и изпразването им до чакане на нова стока.
 
Но има ситуации, в които е добре майката да изцежда. Не само добре, а задължително. Хубаво е това да става в часовете, в които се храни или би се хранило бебето (зависи от причините за изцеждане). И така – кои са случаите, в които се налага изцеждане и съхранение на кърма и как е най-добре да бъде правено?
 
1. Да увеличите кърмата си – това е най-добре работещият начин да увеличите количеството на млякото, ако имате недостиг, особено ако бебето ви не суче достатъчно ефективно. Има случаи, в които се налага малка добвака и е добре първо да се помисли за изцедена от майката кърма и дохранване с нея. Така от една страна се стимулират допълнително гърдите, от друга – бебето няма да бъде лишено от майчино мляко.
 
Съвет: Ако ви се налага само да доизцеждате, за да имате да додавате на бебето, може да се справите и без помпа за кърма. Изцеждането на ръка е щадящо и ефективно, особено при малки количества.
 
2. Бебето ви е недоносено – в такъв случай може да сте разделени с човечето от няколко дни до няколко месеца. Изключително важно е да изцеждате гърдите си на интервалите, в които би се хранило бебето – т.е. на 2-2.5 часа с не повече от 4 часа нощна пауза в началото. Добре би било да се свържете с консултант по кърмене, за да направите схема, която ще е оптимална за вашия случай.
 
Съвет: При тази ситуация ще ви се наложи да се снабдите с качествена електрическа помпа, най-добре двойна, за по-добро изцеждане на гърдите. Може да попитате за лактогонни чайове и хранителни добавки, които биха били от полза. Изцеждайте, докато слушате хубава музика или гледате снимката на бебето ви (или и двете). Всичко, което предизвиква позитивни емоции у вас е добре дошло.
 
3. Имате близнаци – обикновено в началото, когато бебоците са съвсем новородени, се налага доизцеждане. Но не подхождайте към това твърдение като към закон. Родят ли ви се близнаци първо е важно да са доносени. Ако единото или и двете бебета имат нужда от престой в кувьоз, то важат правилата от предходната точка. Ако ситуацията е друга – най-добре ще е да се свържете с консултант по кърмене. 
 
 
Съвет: Имате ли близнаци необходимостта от добра помпа е почти сигурна. Но можете да не избързвате да се сдобивате с нея предварително. Изчакайте да се родят бебоците, вижте как ще тръгне процеса и решете в движение. Просто проучете цените и вижте кои са най-препоръчваните модели.
 
4. Гърдите ви се препълват скоростно, тежат и болят – доизцеждането в този случай е добре да се случва след хранене на бебето, само при нужда, като количеството не е добре да е голямо (голямо е над 50 мл). Цеди се само до облекчение, а не докато гърдата спре да пуска мляко. Не забравяйте, че колкото повече кърма отстраните, толкова повече ще се произведе за следващото хранене. Затова – не прекалявайте!
 
Съвет: Нека в тези случаи изцеждането става на ръка с подходяща техника. Само ако не се справяте и няма кой да ви покаже, тогава прибягвайте към помпа. Особено ако сте след цезарово сечение и имате още задържани течности в организма.
 
5. Налага ви се да излизате и да оставяте кърма на бебето/бебетата – този случай рядко е непредвидим за хора, които имат новородени човеци. Та, тъй като знаете кога ще е събитието и колко време няма да ви има, можете да предвидите нещата така, че да не претоварвате организма си. А именно – да цедите и да събирате кърма от няколко изцеждания (най-добре е за 12 часа в хладилник и после замразявате), а не да се оптивате наведнъж да докарате 100 или повече милилитри (което по принцип изобщо не е препоръчително да се случва).
 
Съвет: В тези случаи винаги помислете дали наистина няма начин да вземете бебето си, или някой да го разхожда, докато вие си вършите работата, но да е достатъчно близо, за да го накърмите при нужда... Та, първо прехвърлете на ум всички възможни варианти и тогава прибягвайте до цеденето.
 
В случай, че държите да цедите, за да си „имам, ако спре“, моля не го правете. Изтощавате излишно тялото си и не помагате на бебето си, защото най-малкото да засучеш от препълнена гръда не е никак лесно. Освен това пълната гърда има и доста силна струя, та често някои бебета се давят в началото. Та, цеденето на принципа „да има“ и „да си замразя“ не е никак желателно.
 

Как се съхранява кърма?

  • Прясно изцедена кърма – издържа до 8 часа на стайна температура (16-26 С°) и до 4 часа в по-топло помещение (27-32 С°).
  • В хладилник – на задната му стена (оптимално далеч от вратата) – 48-72 часа; ако е била размразена и бебето не е яло от нея, може да се съхрани за около 24 часа, ако се налага да бъде използвана (но не бива да се замразява втори път).
  • Камера – около 3 месеца (някои източници посочват до 6 месеца).
  • Фризер (на температура под -18 С°) – 6-8 месеца (някои източици посочват до 12 месеца, но оптимумът е 6).
 

Как се размразява кърма?

Това е въпросът, на който винаги ми се ще да отговоря с ...“трудно“. Не за друго, а защото е бавно. Добре е от камерата/фризера да се остави за поне 12 часа в хладилника, за да се отпусне и след това да се стопли във вода, чиято температура не надвишава много телесната или в уред за затопляне на бебешко мляко. 
Не бива да се топли на водна баня (във вряща вода) или в микровълнова фурна.
Съвет: замразявайте малки порции – по около 50 мл, за да ви е по-лесно да размразявате.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Важно е     2017-05-25 20:04:23
гърдите да са добре изцедени, защото може да хванат мастит и да загубят привлекателност.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter