ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Таня Праматарова: Грижата за недоносените у нас не е достатъчна

Иванка Гъркова   |   22 май 2017   |   Коментари 1
   
   
Д-р Таня Праматарова: Грижата за недоносените у нас не е достатъчна

Източник: Личен архив

Неонатолозите в страната вършат чудеса, за да спасят живота на преждевременно родените бебета. Какво е качеството на медицинската услуга за недоносените у нас и разполагат ли болниците в малките населени места с достатъчно техника, коментира д-р Таня Праматарова. Тя работи повече от 26 години като неонатолог в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” - Сливен. От май 2015 г. е началник на Отделението по неонатология към болницата. 
 
- Д-р Праматарова, колко недоносени бебета са проплакали във Вашата болница от началото на годината до момента?
 
Те са в границите на нормалното. Нашето отделение има около 1 300 раждания годишно и в общи линии тази бройка се задържа. Преждевременно родените деца се движат в рамките на 13-14 до 15% от общия брой за предходната година. Нашето отделение, което е от второ ниво на компетентност обслужва един регион, който е с около 3 хил. раждания или с трайна тенденция за по-високо ниво на недоносени. Процентът на преждевременно родените деца за 2016 г. е 13, 6% или 11 родени деца. Това е един относително по-висок процент от средностатистическия за страната.
 
- С каква техника разполага Вашето отделение?
 
Миналата и тази година го оборудвахме много добре с апаратура, която е и животоспасяваща за преждевременно родените деца. Необходима е и за продължително лечение. Визирам инкубатори за интензивно лечение, апаратите за обдишване – инфузивните помпи, защото осигуряват денонощните вливания на хранителни продукти и антибиотици, лампи за фототерапия и всички продукти, както и други консумативи. Неонатологичните отделения в страната се окомплектоваха допълнително със съвременна апаратура по Норвежкия механизъм. Тази техника е изключително важна за денонощното наблюдение на недоносените и болни деца. В момента отделението може да посрещне тази патология и да покрие нуждите на нашия регион. 
 
- И все пак достатъчно ли е техниката в малките населени места в сравнение с неонатологиите в София?
 
Така или иначе оборудването в по-малките градове е по-малко като брой и качество. Естествено, че трябва повече за клиниките от трето ниво, каквито са повечето в София и Пловдив. Това са болници, които се занимават с най-тежката степен на недоносеност и има логика там да бъдат концентрирани съвременните апарати. Такъв например е този за азотен окис, с който разполага „Майчин дом“. По-големите неонатологии имат възможност и за по-разширени изследвания, например генетични, за метаболитни заболявания, които ние също извършваме, но това е свързано с транспорт на кръвта и други затруднения. 
 
Нашето отделение има нужда от термо легла за по-добра адаптация на децата, от допълнителни перфузори и пулсоксиметри, с каквито все още не разполага. 
 
- А имате ли специална линейка, ако трябва едно недоносено да бъде транспортирано от Сливен до София?
 
Към настоящия момент първата и единствена линейка за недоносени у нас си е една победа. Тя е оборудвана за транспорт на новородените деца, недоносени и тежко болни, но е само за територията на София. Ние не позлваме специални линейки, ако налага да транспортираме бебетата, но към настощия момент поне имаме съвременен транспортен кувьоз. Той осигурява топлината на бебето, изключително важна по време на пътуването, има и вграден апарат за обдишване, когато детето не може да поеме самостоятелно дихателната си функция, съответно и перфузор, който да осигури постоянния венозен път. Това е доброто, но ние не можем да кажем какъв болен е бил в тази линейка преди това. Може да е инфекциозно болен, въобще с всякаква патология. Винаги има някакъв риск, но имайки инкубатора, който е затворен, има изолация за бебето. Желателно е за в бъдеще да има линейки, които да покриват цяла България, защото транспорт от периферията към Пловдив и София има постоянно. 
 
- Какво е качеството на медицинската услуга за недоносени у нас? Има ли звена, в които има още какво да се работи?
 
В последните години в нашата страна постигнахме страшно много по отношение на грижата за недоносените деца. Но това със сигурност не е достатъчно. Ние неонатолозите имаме още много проблеми, които в екип с още други детски специалисти трябва да разрешим. Мога да кажа, че се увеличава броят на спасените все по-малки и недоносени деца, например от порядъка на 500-600 г, което е благодарение на добрата техника, натрупаният опит и добрата квалификация на специалистите. Но спасявайки все повече недоносени бебета увеличаваме и проблемите, които произтичат от това. Те носят доста висок процент от развитие на по-нататъшни усложнения в мозъка, очите, белия дроб. Извън утробата на майката бебето е преминало през различни променени условия и понякога има риск от развитие на детска церебрална парализа, епилепсия, умствено изоставане или отклонение при обучението на детето, концентрацията и различно поведение, открито в по-късен етап. От страна на очите изключително голям проблем е ретинопатията.
 
Тук ранното проследяване на бебетата е добре организирано. Има съответен протокол, по който то се провежда на всички нива в цяла България. Първият преглед е още когато детето е в отделението. Има и последващи, които продължават до изписването му, за да може навреме да започне лечение при очичките, ако има отклонение. Белите дробове на детето също са недоразвити. Всичко, което ние прилагаме, за да го спасим, може да се отрази върху тези органи, имам предвид наличието на бронхо-пулмонална дсиплазия. От няколко години се провежда профилактика на това заболяване, която е с помощта на един преперат, чрез който се вкарват антитела в организма на бебето и така намаляваме вероятността то да се зарази. Неонатолозите са отговори за тази профилактика, която се прави до 2 години след изписването му. Въобще рискът едно недоносено да развие бронхиолит и често пъти да се лекува в детско отделение, е голям. Затова е нужно да работим повече след изписването на бебето, защото тогава се получава един луфт, в който майките остават сами с бебето си и не знаят при кои специалисти да отидат. Повечето неонаталогични отделения изготвят индивидуален план, в който визират какви специалисти трябва да бъдат посетени и на каква възраст. И тук трябва да се включи един екип от неонатолог, педиатър, пулмолог, невролог, рехабилитатори, нефролог, кардиолоф, офталмолог, психолог, логопед. Тъй като не всяка болница разполага с целия този екип, родителите се насочват към по-големите градове. 
 
- Наскоро България отпразнува за първи път Световния ден на кенгуру-грижата. Кои са предимствата на контакта „кожа в кожа“ за родителите и тяхното бебе?
 
Да, тази инициатива на „Нашите недоносени деца“ е много полезна и с възможност за развитие в бъдеще. Кендугу-грижата не се практикуваше в България до момента. Ние отбелязахме Световния ден в Сливен и майките бяха изключително щастливи когато им предложихме. Преждевременно родените бебенца бяха изведени от кувьoзите и поставени на гърдите на майките им. Макар и за около 1 час, ние видяхме положителните ефекти от кенгуру-грижата както за майката, така и за бебето. 
 
Кенгуру-грижата е възникнала за първи път като медицинска практика в Колумбия. Тогава е нямало достатъчно кувьoзи, за да бъдат отглеждани недоносените и затова майките са се грижели за децата си по този начин. Ползите от кенгуру-грижата наистина са многостранни. Тя оказва ефект върху почти всички органи и системи на новороденото, а отделно и върху майката. На първо място има благоприятен ефект върху температурната регулация. Майката поставя бебенцето върху своите гърди и започва да отдава топлина към тялото му, което се стопля. Когато температурата стане 37,4 градуса, започва ефект на охлаждане, при което няма риск детето да бъде претоплено.
 
Другото интересно е, че бащините гърди не притежават този регулаторен механизъм. И тук можем да направим връзка със съвременните инкубатори, при които нагласяме ръчно температурата и влажността. Другото предимство на кенгуру-грижата е, че стабилизира дихателната честота на бебето. Недоносените имат незрял дихателен център и при тях твърде често се наблюдават апнеи или забавяне на дишането. Това се случва много по-рядко, ако те са поставени върху гърдите на майките им. Също така сърдечната честота се стабилизира. Има и доста проучвания по отношение на инфекциите. Една от хипотезите е, че намалява броят на вътреболничните инфекции благодарение на влажността на кожата на бебето, която се подобрява благодарение на кенгуру-грижата, а кожата е една от входните врати за инфекциите. Ефектът върху съня също е изключително важен. Бебето има определени периоди на тих, спокоен и активен сън. Това има благоприятен ефект върху доброто и правилно развитие на мозъка. 
 
- Ако обстоятелствата го позволяват, колко често родителите може да практикуват кенгуру-грижа в нашите отделения?
 
Ще се постараем в бъдеще това да става по-често. Иначе в нашето отделение, а и някои други в странта, се позволяват свиждания на бебето, но мисля, че тази кенгуру-грижа тепърва ще има бъдеще в нашата работа. 
 
Текстът е част от съвместния проект на фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анелия Колева     2017-05-25 20:08:58
Дано да има повече здрави бебета и по-малко недоносени!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter