ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бира – помага или вреди на кърменето?

Puls.bg   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Бира – помага или вреди на кърменето?

Източник: iStockphoto

Всеизвестен факт е, че употребата на алкохолни напитки през бременността е силно увреждаща за здравето на плода, може да доведе до усложнения на самата бременност и да причини родилни дефекти. Въпреки това, някои хора смятат пиенето на бира след раждане и по време на кърмене за полезно.
 
Това лежи на предположението, че бирата подпомага лактацията – производството на майчина кърма. Научните изследвания по темата са противоречиви. 
 
Лактацията зависи от два основни хормона в женското тяло: пролактин и окситоцин. Пролактинът стимулира млечните жлези към производството на мляко, а окситоцинът стимулира рефлекса за отделяне на млякото. Повечето изследвания върху ефекта на бирата при кърмене фокусират върху влиянието ѝ над тези два хормона.
 
Едно изследване разкрива, че нивата на пролактин в тялото се покачват благодарение на една от съставките на бирата – ечемик. Наличен в ечемика въглехидрат действа като стимулант за производството на повече кърма. Друго посочва как консумацията на всеки вид алкохол води до понижаване на нивата на пролактин.
 
Насочвайки вниманието си към окситоцина, други изследвания демонстрират понижаване на кръвните нива на този хормон, което затруднява рефлекса за отделяне на мляко. Това води до по-малки количества мляко, отделени за бебето.
 
 
В допълнение на хормоналните ефекти, наличието на алкохол в кръвта при кърмещи жени води до преминаването му в кърмата, макар и в изключително малки дози. Това може да повлияе на кърмачето, чието тяло не е подготвено за срещата с токсин като алкохола.
 
Макар все още да няма официално становище по въпроса, научните изследвания сочат към предимно негативни ефекти, поради което се съветва избягването на алкохолни напитки по време на кърмене. Препоръчителният компромисен вариант е безалкохолната бира и въпреки това се съветва консултация със специалист преди употребата ѝ.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter