ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Края на 4. месец. Време ли е за захранване?

д-р Йордан Георгиев   |   14 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Края на 4. месец. Време ли е за захранване?

Източник: iStockphoto

Хранене

Някои педиатри не препоръчват започване на захранването преди детето да е навършило 6-месечна възраст. Според други школи то може да започне от края на четвъртия месец.

 

Кое е правилното време това да се случи? Няма точен отговор на този въпрос. Всяко дете се развива по различен начин и необходимостта от включване на „твърда” храна и разнообразяване на менюто при отделните деца настъпва по различно време.

 

За първите четири до шест месеца от живота на детето майчиното мляко или адаптираната формула осигуряват всички необходими нутриенти. Въпреки това, някои родители са нетърпеливи да започнат захранването и да обогатят менюто на детето. Храносмилателната система на бебето в края на четвъртия месец вече е много по-добре развита.

 

В първите четири месеца от живота много силно изразен е рефлексът на избутване с език или т.нар. tongue thrust reflex, който предпазва детето от задавяне. Когато необичайна или неизвестна до този момент за детето субстанция попадне в устната кухина, езикът рефлекторно я избутва навън.

 

След четвъртия месец този рефлекс започва постепенно да отслабва, като по този начин организмът се подготвя за преминаване към по-твърда и разнообразна храна. Поради тези причини много специалисти приемат, че краят на четвъртия месец или началото на петия е подходящ период за започване на захранването.

 

От друга страна, ранното захранване би могло да има и някои неблагоприятни въздействия. Така например то може да доведе до отключване на алергични реакции към новите храни. Това се случва по-често при деца, които имат фамилна обремененост за алергични заболявания – родители с бронхиална астма, хранителни или медикаментозни алергии, алергичен риноконюнктивит, както и при деца, които имат изразена алергия към белтъка на кравето мляко, атопичен дерматит, чести бронхиолити. Това са показания за по-късно започване на захранването.

 

Освен това започване на захранването няма да помогне на детето да подобри нощния си сън и да прави по-дълга пауза без хранене. Обсъжданията кога е най-подходящото време за включване на твърди храни продължават и до момента. Лекуващият педиатър най-добре ще Ви насочи кога това трябва да се случи, в зависимост от състоянието на детето и индивидуалните му особености.

 

 

Комуникация

Децата в края на четвъртия месец постепенно започват да се осъзнават като отделни индивиди и да се възползват от въздействието, което оказват върху околните. Те започват да разбират, че всяко едно тяхно действие предизвиква някаква реакция у обкръжаващите.

 

Така например, когато се разплачат, те знаят, че някой ще дойде при тях или ще ги вземе на ръце. Когато изпуснат или хвърлят нещо, родителите ще го вземат и ще им го дадат отново. Те дори възприемат това като игра.

 

На тази възраст детето се учи как да комуникира с околните. То изразява всяка една негова емоция, посредством различни звуци, движения, плач, смях. Може да забележите, че то има голям набор от мимики, посредством които изразява себе си.

 

От друга страна то се учи да разбира емоциите у околните – какво значи промяната в тона, в настроението, в изражението.

 

Ето и няколко съвета как да подпомогнете нервно-психическото развитие на детето:

  • Давайте му играчки, съставени от различни материи, които да докосва и изучава.
  • Поне по няколко минути на ден отделяйте, за да четете на детето или да му пеете песни – то обожава да слуша успокояващия глас на родителите си, докато го носят на ръце например.
  • Ако детето все още не се обръща, може да подпомогнете този процес, като поставите играчки около него, които то може да достигне, ако се обърне. Когато детето стане по-подвижно и активно, е необходимо да започнете да обезопасявате дома си, за да не се нарани неволно на някой предмет.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising