ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

БЕБЕ: Сън и активности през II месец

Puls.bg   |   03 май 2016   |   Коментари 0
   
   
БЕБЕ: Сън и активности през II месец

Източник: 123rf.com

По колко време спи двумесечното бебе 

Въпреки очакванията и надеждите на повечето родители, в този период много от бебетата продължават да се будят на всеки 2 до 4 часа и през деня, и през нощта. Не е изключено около шестата седмица от развитието си някои пеленачета да започнат да спят около 5 - 6 часа наведнъж (денем или нощем). Тези периоди обаче са по-характерни за третия месец на бебето
 
Средно двумесечното дете спи около 15 часа в денонощието, но при различните деца това времетраене може да варира между 12 и 20 часа. Времето, прекарано в будуване, започва да се увеличава.  
 

Полезни съвети

Вторият месец е подходящ период да започнете да изграждате някои навици по отношение на бебешкия сън. Ето няколко полезни съвета:
  • Научете бебето да разпознава кога е ден и кога е нощ. През деня не го слагайте да спи в креватчето или кошарата, предназначена за нощен сън, и не затъмнявайте стаята. Вместо това, го поставете да подремне в коша на количката например вдигнете завесите, за да влезе възможно повече светлина. Не се старайте да спазвате тишина – вършете обичайната си домакинска работа както обикновено, не шепнете и не спирайте звука на радиото или телевизора. Бебето трябва да свиква с вашия график, да се научи да дремва на фона на обичайните шумове и дейности, които се случват около него. Когато дойде време за нощния сън, правете точно обратното – сложете го да спи в креватчето, затъмнете стаята, опитайте се максимално да ограничите шума, достигащ до детето. Постепенно то ще се научи да разпознава знаците за това кога е време за дневна дрямка и кога за основния сън през нощта.  
  • Давайте му възможност да заспива само. Ако е свикнало да заспива сучейки, се опитайте да премахнете този навик. Нахранете го, изчакайте го да се оригне и го поставете в леглото. Не е препоръчително да го приспивате и чрез люлеене. Бебетата лесно свикват с този метод на приспиване и ще очакват да правите това и занапред. Когато усетите, че е уморено, го сложете в креватчето, докато е все още будно. Седнете до него, галете го и му говорете нежно и успокоително. Ако то реагира спокойно, постепенно се отдалечавайте от него и му говорете все по-малко, докато не излезете от стаята. Ако се разплаче, се върнете при него и повторете цялата процедура отново. Може би ще отнеме няколко дни, дори седмици, докато пеленачето свикне да заспива само. Бъдете търпеливи и постоянни.
  • Създайте ритуал за приспиване, който да се повтаря всяка вечер. Това значително ще помогне за по-плавното регулиране на процесите със спането. Слагайте мъничето в леглото в един и същи час, а преди това избягвайте дейностите, които могат да го развълнуват или възбудят.
 
Важно: Слагайте бебето да спи по гръб. Така ще намалите наполовина риска от Синдрома на внезапна детска смърт, който най-често се причинява от задушаване. Също така премахнете всички меки предмети от креватчето му, включително възглавници, одеяла, плюшени играчки.  
 

Когато бебето спи неспокойно

Когато бебето е неспокойно, буди се често през нощта и плаче, може да е гладно, жадно или да го мъчат колики. Реагирайте спрямо причината за неспокойството, като най-важното е да създадете атмосфера на близост на пеленачето. Нахранете го, гушнете го в ръце, полюлейте го, говорете му нежно и успокояващо, пейте му тихо. 
 
Можете да подкрепите съня на бебето и с природни средства каквито са хомеопатичните продукти. Комплексният хомеопатичен препарат Дормикинд, например, е подходящ при неспокоен сън и често събуждане, нощен плач или безпокойство, при повишена възбудимост и раздразнителност. Продуктът е съставен от три натурални съставки, които нежно и деликатно успокояват нервната система, помагат за по-лесното изграждане на режим на спане и бодърстване на бебето, намаляват затрудненията при заспиването. Може да се дава още от първия ден след раждането - по 1 таблетка по 4 пъти на ден, минимум 1 - 2 месеца, разтворени в малко вода. 
 

Разходките навън 

Разходките на свеж въздух са полезни за бебето и релаксиращи за вас. Извеждайте го навън по 15 - 20 минути два пъти дневно сутрин и следобед. Добре е да излизате в парка или в градинки с повече дървета, за да може детето да е на „шарена” сянка и да не се излага на директна слънчева светлина. Използвайте покривалото на коша за количката или одеяло, с което да го покриете, за да предпазите бебето, ако някой кихне или се изкашля близо до него. 
 

Закаляването 

През лятото, ако температурата в стаята на пеленачето е над 22 градуса, е препоръчително да държите прозорците наполовина отворени. Ако температурата е под 22 градуса, проветрявайте помещението 3 пъти дневно за по 15 минути. През това време преместете детето в друга стая. 
 

Грижа за облеклото 

Облеклото на бебето трябва да бъде съобразено с атмосферните условия навън -  двуслойно през лятото и трислойно през зимата, като е препоръчително дрехите да са от памучна материя и без ръбове. Прането с подходящи препарати и гладенето на всички дрешки продължават и през този месец, тъй като бебешката кожа е много нежна и чувствителна, въпреки че вече е адаптирана към външната среда.
 

Игри и забавления

Много е важно през този период да отделяте достатъчно време на бебето, непрекъснато да му говорите нежно и успокояващо, да му намерите подходящи за възрастта играчки. То все още не може да си играе самичко, затова вие ще продължите да бъдете неговата любима занимавка. 
 
Ето няколко идеи за лесни игри и занимания, с които можете да подпомогнете развитието му: 
  • Сложете го по корем на леглото или на постелка за игра. Насърчавайте го да повдига главата си, като поставите пред него играчки в ярки цветове. Говорете му и играйте с играчките. Това е много полезно упражнение за него!
  • Пейте му, но оставяйте паузи и вижте дали то ще отговори с гукане. Повтаряйте едни и същи песнички често, като можете да включите и някакви мимики и жестове.
  • Бебетата много обичат музика, така че му пускайте различни песнички и мелодии.
  • Седнете в люлеещ се стол или в удобен фотьойл и сложете пеленачето на коленете си. Полюшвайте го леко, докато му пеете или му четете.
  • Реагирайте и му се радвайте, когато произнася звуци. Можете дори да ги имитирате.
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter