ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йонка Петкова: Винаги има начин кърменето да продължи, стига майката да иска

Puls.bg   |   15 април 2015   |   Коментари 0
   
   
Йонка Петкова: Винаги има начин кърменето да продължи, стига майката да иска

Източник: Puls.bg

Йонка Петкова е един от лекторите на Форум за бременност и детско здраве, който Puls.bg организира на 25 и 26 април. Тематични акценти в това издание на форума са: хранене на бременната и влиянието му за доброто здраве на детето, болката при раждането - може ли и как да се овладее, кърмене и захранване на бебето, стомашно-чревните инфекции при децата и Първа помощ при типични за лятото инциденти. Повече за програмата, темите и лекторите можете да прочетете в events.puls.bg.


Йонка Петкова е консултант по кърмене. Тя е майка на две деца. Първото си дете ражда на 29 години и има неуспешен опит с кърменето. Бременна с второто си дете девет години по-късно посещава курс за носещи живот и остава в темата за бременност и раждане трайно до днес. Започва да се занимава с йога за бременни, води и бебе йога с малката си дъщеря. Посещава тренинг за дули към DONA International, тренинг подготовка за раждане към Eurapean Network of Childbirth Associations, семинари с известната акушерка Мери Шварц, както и има участие в годишните издания на Академия за акушерки към Алианса на българските акушерки. Понастоящем завършва второто си висше образование - специалност „Акушерка“ в Медицински Университет – София, което определя като свое призвание. Членува в Алианса на българските акушерки.


 - Кога жените най-често се отказват от кърменето?

Когато са в стрес. Когато има стрес, не може да има кърмене, най-малкото, защото кърмата намалява. Изпитването на дискомфорт, болка също отказва жените. А дискомфортът може да възникне заради неправилно поставяне на бебето на гърдите, неправилно засукване или наличие на много тесни канали на млечните жлези.

Предимно два са основните периоди, в които жените се отказват от кърменето. Това е времето непосредствено след раждането и около 20-я ден.

Няколко са факторите, които влияят за това непосредствено след раждането. Стресът и умората от родилния процес са налице. Не бива да се пренебрегва и ролята на хормоналния дисбаланс, който изостря сетивността на жената и също има принос за състоянието ѝ на стрес. В този период тя има нужда от подкрепа и съдействие, за да придобие увереност, че може да храни бебето си сама.

По-често проблем с кърменето се появява, когато майката и новороденото са разделени в родилния дом.

Другият критичен период е около двадесетия ден след раждането. Тогава потребностите от храна на бебето нарастват, то по-често иска да суче. Ако до този момент майката не е успяла да придобие умението правилно да храни бебето си, се получават допълнителни затруднения, могат да се разранят зърната да гърдите. Всяко едно затруднение, усложнение може да откаже жената от кърменето, ако тя не е достатъчно мотивирана.

В този срок, двадесетия ден след раждането, най-често майката започва да се притеснява дали има достатъчно кърма. Тя лесно се изкушава да дохрани детето с адаптирано мляко. От друга страна, шишето позволява процесът на хранене да се контролира и да се засича количеството, поето от бебето, което е погрешно.

Трябва да се изясни пред майките нещо много важно. През първите дни от раждането от гърдите се отделя коластра. Въпреки че нейното количество изглежда малко, тя е достатъчна за бебето. През първите няколко дни текат засилени катаболните процеси в организма на бебето, то пести енергия, спи много по-дълго, но това време му е необходимо, за да се адаптира по-лесно към новите условия. В тези първи дни на него действително са му нужни капчиците коластра, която е много ценна храна като качества и е абсолютно достатъчна за малкия организъм. Освен това, стомахът на новороденото е много мъничък, той е колкото шепичката му и то може да бъде заситено с малко.

Всяка една майка трябва да е уверена, че произвежда необходимото количество и качество кърма за своето бебе. Ако бъде проведен диалог в  момент на затруднение или колебание, майката би могла да намери сили в себе си и достатъчно аргументи да продължи кърменето и преодолее затрудненията си. В този период изключително важно е тя да може да разчита на подкрепа отстрана на семейството си, за да бъде отдадена изцяло на бебето и има възможност спокойно да овладее всички нови умения, които трябва да развие с новороденото.

- Ако при жената се появи проблем с гърдите, независимо дали още в родилния дом или по-късно у дома, какво може да направи тя, за да избегне усложняването на кърменето?

Разбира се, че е най-добре майката да се обърне към специалист. Във всеки родилен дом, всяка една акушерка е достатъчно компетентна да обясни на жената как точно може да постави бебето на гърда и какво още трябва да направи, за да се получи нормално засукване от бебето.

Освен това, в родилния дом има условия за подпомагане стичането на кърмата, ако се появи проблем заради по-тесни каналчета.
Ако се получи напрягане на гърдите, преди кърмене може да се слагат топли компреси, а след него – студени.
Освен медицинския персонал в болниците, днес има достатъчно неправителствени организации, които се занимават с оказване на помощ при кърмене. При затруднения жените могат да потърсят компетентна помощ именно от тези консултанти по кърмене.

Разраняването на гърдите, например, основно се дължи на неправилното  позициониране на бебето. Бебето се ражда с умението да суче, този инстинкт му е заложен. Трябва да се знае, че бебето суче, използвайки небцето, което се намира по-назад в устната кухина. Бебето прави няколко сукателни движения и след това едно гълтателно движение. Този процес е изморителен и след няколко такива редувания бебето изпитва нужда да си почине. Това спиране подвежда майката, че то заспива. Но дори и да заспи, то е в неговата си среда, то е защото се чувства добре, което не бива да притеснява майката.

 


При кърменето е важно зърното и ареолата да бъдат достатъчно меки, за да може бебето да извърши необходимите движения отзад с небцето. При тези условия сукането е качествено и зърната не се разраняват.
Ако гърдите са напрегнати, бебето поема само зърното отпред, то не може да включи небцето в акта на хранене, а само смуче зърното и тогава го разранява.

 - Трябва ли майката да търси вина само в себе си, ако кърменето не се получава?

Бих посъветвала майките да се доверяват повече на инстинктите си, а те са изключително чувствителни. Ако една жена си помисли, че вероятно нещо не прави както трябва, то е добре наистина да потърсят съвет от компетентен специалист. Тук не може да се търси вина. Смятаме, че кърменето е естествено заложен процес и това е така, но нещата не стоят толкова просто: имаш или нямаш кърма. Понякога са необходими малко повече кураж и подкрепа.


 - Възможно ли е затрудненията при кърменето да се търсят у детето?

Да, има такива случаи. Понякога кърменето не се получава, защото бебето има „къси юздички“ и това затруднява сукането. Тогава обикновено не се получава вакуум. Един опитен консултант бързо би се ориентирал в наличието на проблем от такъв характер. Ако нормалното кърмене е невъзможно, в този случай майката може да се изцежда. Вече има и специализирани поставки и различни видове биберони, с които може да се осъществява храненето на бебето с „къси юздички“. Има начин естественото хранене да продължи, стига майката да иска.

При бебета с ниско тегло, размерът на зърното може да се окаже по-голям от възможностите на устата. Тогава също е препоръчително майката да се изцежда. Когато бебето наддаде и стане по-голямо, то може да бъде стимулирано да засуче.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter