ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво вижда бебето? - 2

Puls.bg   |   14 януари 2013   |   Коментари 1
   
   
Какво вижда бебето? - 2

Източник: iStockphoto

При раждането си бебето просто вижда. И докато очите му приемат обектите пред него, мозъкът все още не е готов да обработва информацията, която получава от тях. Ето защо, за кратък период от време бебето вижда размазано.


Постепенно с развитието на мозъчната дейност, възниква и способността му да вижда ясно, което му е от полза да опознава околната среда. Отначало бебето вижда на разстояние, на което стои лицето на майка му, когато го държи в скута си, и целият му свят се побира в този обсег. Възможностите на зрението му растат с всеки месец...


Новороденото може да фокусира обекти на разстояние 20 – 30 см. Светлината привлича вниманието му, вижда очертания и фиксира движещи се тела. Най-вълнуващият обект за наблюдение за него са лицата. Привличат го и изображения в контрастни тонове.

В първите дни очите все още не функционират в синхрон. Възможно е да наблюдавате кръстосване на погледа. През първия месец двете очи започват едновременно да фокусират даден обект и да проследяват движещ се предмет. За да стимулирате зрението му, можете да движите бавно лицето си от едната на другата му страна.

Вероятно бебетата виждат цветовете още при раждането си, но едва ли различават близките тонове – например червеното и оранжевото. Ето защо се вглеждат в контрастните предмети. През следващите няколко месеца мозъкът ще се учи да различава различните нюанси. Първоначално бебето ще е привлечено от ярките чисти цветове, докато после ще го вълнуват повече сложните шарки и допълнителни цветни детайли.


Усъвършенства се и способността му да проследява движещ се предмет.


Зрението през втория месец може да се стимулира, чрез различни играчки, снимки, картини, списания...


До четвъртия месец бебето вижда „плоско“ – фиксира мястото на обектите, тяхната големина, форма. От тази възраст започва да се развива възприемането на обектите в дълбочина, включва се третото измерение. Мозъкът възприема информацията за местоположението на даден обект и подава сигнал за протягане на ръцете и хващането му.


През четвъртия месец бебето има способността да хваща. Едновременно с това мозъкът му е постигнал зрелостта да координира движенията. При игра с него можете да му поднасяте лесни за хващане играчки. Подходящи са дрънкалките.
Бебето е привлечено и хваща косата ви, очила или обици...
За да подобрите зрението му, можете да движите предмети пред очите му, вече и нагоре-надолу.

През петия месец способността на бебето да следи движещи се обекти и детайли се усъвършенства. То може да разпознае даден предмет, дори ако вижда само част от него. Това е доказателство, че то започва да схваща, че предметите са даденост и съществуват дори и да не се виждат. Сега му харесва да играете на криеница: „ тук съм – няма ме“.
Вече различава близки ярки цветове. Способността му да разграничава пастелни нюанси продължава да се развива.

През осмия месец бебето почти напълно е развило зрението си като при възрастен. Вижда в диапазон 20/200 и 20/400. Въпреки че вниманието му е привлечено от близки предмети, то може да разпознае обекти и лица в далечина.

При игра с него му поднасяйте разнообразни по форма, цвят и детайли фигури.

Цветът на очите му се е избистрил и вече е ясен.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

milka koleva     2013-06-19 16:05:11
mersi za informaciqta
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising