ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога бебето се усмихва за първи път?

Puls.bg   |   03 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Кога бебето се усмихва за първи път?

Източник: iStockphoto

Когато рутината по грижите за бебето започне да поглъща майката, за нея идва въпросът „Кога бебето ще се усмихне?“. Контактът с малкото дете за нея е важен, предвид жертвите, които прави за него. Усмивката на бебето е една от най-хубавите награди за усилията й.

След като бебчо вече прави контакт с очи, ред е да се появи и другото популярно средство за отлично общуване с околните. Повечето бебета се усмихват за първи път между шестата и осма седмица след раждането си. Е, има и отличници, които го постигат и по-рано.

Усмивката не се появява „просто така“. Бебето се учи от вас, от първия ден от появата си, като наблюдава, имитира и запомня всяко изражение на лицето ви. Учи се на практика и усвоява примера бързо. Така че, ако желаете лицето на мъничето да грейне бързо, доставете му удоволствието да ви наблюдава по-често усмихнати.

Бебетата менят израженията си и упражняват различни гримаси още преди раждането си, така че ако вашето мъниче ви наблюдава с широко отворени очи, то най-вероятно ще може да отговори скоро на усмивката ви.


За да го насърчите, ако нямате търпение да си общувате с него, избирайте подходящи моменти, в които е спокойно, бодро и с "будни" очички. Говорете му тихо и ведро, като приближите лицето си фронтално, на разстояние около 30 см от неговото. Може да скъсите дистанцията, ако забележите, че тя не е достатъчна за осъществяване на пълноценен контакт.

По принцип не бива да очаквате много от бебето. Не забравяйте, че през този период то страда от колики и въоще не му е до смях. Все още не е изградена и координация в движенията му. При всички случаи обаче бебето се нуждае от помощта ви, за да започне да усвоява уменията за общуването – да гледа лицето ви е част от неговите учебни занимания.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter