ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога бебето започва да се обръща?

Румяна Тасева   |   24 август 2012   |   Коментари 3
   
   
Кога бебето започва да се обръща?

Източник: istockphoto

Всяко дете се развива индивидуално от раждането си. В този смисъл сроковете за развитие на конкретно умение при детето, давани в наръчниците, следва да се приемат само като приблизителен ориентир. Не бива да забравяме и че при някои бебета едни способности се развиват преди други. Относно това дали развитието на дадено умение при детето се забавя, от компетенциите на специалистите е да се произнесат на базата на преглед. Разбираемо е, например, преждевременно родените деца да се развиват малко по-бавно от доносените си връстници и в този случай сравнения между тях са неуместни.

За нормално се приема бебето да започне да се обръща от гръб по корем между 4- и 7-ия месец. Най-често това се случва през петия месец след раждането, но не изключвайте и вероятността да бъдете изненадани и по-рано. Затова бъдете нащрек от по-рано и не оставяйте детето на необезопасени повърхности.

Според специалистите един от факторите кога ще се прояви дадено умение зависи и от индивидуалния темперамент на детето. Например, по-жизнените, активни, подвижни бебета нормално се обръщат по-рано от по-поспаливите, спокойни и гальовни свои връстници.

Фактор за изявата на всяка моторна способност е и ръстът на бебето и неговото тегло.

Обръщането на бебето не само, че е една от първите стъпки към опознаване на свободата на движението и похода към овладяването на света, то е етап, който дава основа за развитието на следващите му умения – изправяне до седнало положение, сядане, пълзене и по-късно ходене.

Обръщането помага за развитието на мускулатурата и развива умение за усещане и балансиране (контрол) на масата на цялото тяло. То е показател, че мускулатурата му укрепва и координацията му става по-добра.

Как се случва обръщането при бебето? Отначало то започва с извъртане на главата – най-често по проследяване на движещ се предмет или цел, която е събудила любопитството му, с последващо местене, изхвърляне и изтласкване на ръце, после и на крака. Бебетата изпълняват първия си опит в обръщането, подобно на костенурките.


За да развие това умение, детето трябва да е набрало достатъчно сила. Тоест необходимо е преди това да е практикувало достатъчно време свободно ритане и да е развило известна сила на мускулатурата. За да се осъществи обръщане от гръб по корем, от значение е и състоянието на коремните мускули. За укрепването на долните коремни мускули помага именно движението на краката във въздуха, които то извършва спонтанно.

Специалистите обръщат внимание, че сложността и времето на осъществяване на различните видове обръщания е различно. Обръщането от гръб по корем е много по-лесно за бебето и се случва по-рано, преди това от корем по гръб.

Това, кога бебето започва да проявява дадено умение, зависи много и от времето и грижите, които отделя и полага родителят. Ако родителите са склонни да отделят повече време за игра с мъничето, то много вероятно е да стимулират неговото развитие. Най-добрият начин за стимулиране на обръщането е при гушкането и комуникирането с бебето, като то и родителят са легнали на една повърхност. Просто няма начин при говора на родителя, смеха или пеенето му да не се предизвика силен интерес у бебето и неговото спонтанно извъртане настрани, а от тук степента към пълно обръщане вече е непосредствено заложена. Естествено, това може да бъде постигнато и с играчка или когато родителят директно помогне с физически действия.

Вместо обаче да се опасявате излишно, да насилвате развитието му и прибягвате до крайни варианти да предизвиквате обръщането му, много по-важно е да му осигурите обезопасен кът за игра и да създавате сигурност и защита срещу падане и удряне на местата, които го оставяте, всеки път.

Лошият опит и страхът винаги могат да върнат нечие развитие назад във времето. Така че бъдете положително настроени и по-скоро се забавлявайте заедно. Бебето никога не е достатъчно малко, още повече скучно за това!
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumyana tasseva     2014-07-16 18:29:51
Грешката е вярна. Помислете, моля, когато бебето е легнало по корем каква свобода има на крайниците, за да осъществи извъртане по гръб? Става въпрос за дете, което все още не може да вдигне горната част на тялото си на ръце, но лежейки по гръб може да се изтласка настрани и изучавайки това действие да премине в завършено обръщане.
Има и достатъчно таблици за естественото развитие на децата и уменията, които те развиват в дадена възраст. Бихте могли да сверите и там. Такава се намира, например накрая на здравната карта за дете, която попълват личните им лекари.
Грешка     2014-07-16 09:35:59
Виждам, че след първия коментар никой не си е направил труда да поправи грешката. Мили автори, обръщането от КОРЕМ по ГРЪБ е много по-лесно, отколкото от гръб по корем, а не обратното. Бебетата започвар именно с обръщане от корем на гръб....
лелееее     2013-02-12 12:52:27
\"Обръщането от корем по гръб е много по-лесно за бебето и се случва по-рано, преди това от корем по гръб.\"
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
Галерия
Често срещаните симптоми при бебетата
Често срещаните симптоми при бебетата
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Съвети за стимулиране на кърмата
Съвети за стимулиране на кърмата
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter