ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Методът Бутейко - помага при дихателни проблеми

Puls.bg   |   01 ноември 2011   |   Коментари 0
   
   
Методът Бутейко - помага при дихателни проблеми

източник: Dreamstime

 

Методът Бутейко се смята за един от ефективните алтернативни подходи за контролиране на заболявания като астма и други дихателни проблеми. Може да се практикува както от възрастни, така и от деца, дава бързи и последователни резултати.

 

 

Същността на метода е намаляване дълбочината на дишането или нормализиране на дишането чрез силата на волята и чрез отпускане на дихателните мускули, обяснява създателят на метода д-р Константин Бутейко. Той се основава на законите на физиологията, биохимията, биологията и други дисциплини.

 

 

Методът не е лечение, нито процедура. Представлява серия от лекции, които дават възможност на практикуващите да разберат концепцията за „нормалното дишане“ или дишане в съответствие с физиологичните норми.

 

 

Д-р Константин Бутейко създава прости техники на дишане и логически инструкции, които трябва да се следват. Обръща и внимание на контролирането на параметрите на дишане, без никакви технически уреди. Целта на метода е да въведе физиологичните параметри на тялото в норма.

 

 

Според експерти методът може да се практикува ежедневно без да пречи на извършването на всекидневните дейности.

 

 

Успехът на метода Бутейко в лечението на астмата е подкрепен и от научни изследвания. Изследване от 1994 г. показва, че използвайки го астматиците са в състояние да намалят симптоматичния прием на лекарства с 90%, а употребата на стероидни лекарства - с 30%. Това намаляване на медикаменти е придружено от подобрения в общото им здравословно състояние и качество на живот, поясняват експерти.

 

 

Как да проверим дишането си по системата на Бутейко? Критерий за нормално дишане е въглеродният диоксид, който постоянно се произвежда от тялото ни в резултат на метаболитната си функция. Дишането се счита за нормално, когато има баланс между извеждането на въглероден диоксид и производството му. Ако дишаме повече, отколкото трябва, губим въглероден диоксид постоянно и изчерпваме резервите си в тялото.

 

 

Д-р Бутейко предлага лесен начин за измерване нивата на въглероден двуокис в организма, използвайки единствено хронометър. Той установява, че нивото на въглероден двуокис в белите ни дробове корелира със способността да задържаме дъха си след нормалното издишване.

 

 

Седнете в изправена позиция, без да кръстосвате краката си, и дишайте спокойно и стабилно. След издишване притиснете ноздрите на носа си една към друга, задръжте дъха си и включете хронометъра. Когато почувствате лек дискомфорт „възобновете“ дишането си и обърнете внимание на изтеклото време.

 

 

Интервалът от време, измерен в секунди, отразява поносимостта на организма към въглероден двуокис.

 

 

Здрав човек с нормално дишане е в състояние да задържи дъха си след издишване за 40-60 секунди, без никакъв дискомфорт.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising