ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Методът Бутейко - помага при дихателни проблеми

Puls.bg   |   01 ноември 2011   |   Коментари 0
   
   
Методът Бутейко - помага при дихателни проблеми

източник: Dreamstime

 

Методът Бутейко се смята за един от ефективните алтернативни подходи за контролиране на заболявания като астма и други дихателни проблеми. Може да се практикува както от възрастни, така и от деца, дава бързи и последователни резултати.

 

 

Същността на метода е намаляване дълбочината на дишането или нормализиране на дишането чрез силата на волята и чрез отпускане на дихателните мускули, обяснява създателят на метода д-р Константин Бутейко. Той се основава на законите на физиологията, биохимията, биологията и други дисциплини.

 

 

Методът не е лечение, нито процедура. Представлява серия от лекции, които дават възможност на практикуващите да разберат концепцията за „нормалното дишане“ или дишане в съответствие с физиологичните норми.

 

 

Д-р Константин Бутейко създава прости техники на дишане и логически инструкции, които трябва да се следват. Обръща и внимание на контролирането на параметрите на дишане, без никакви технически уреди. Целта на метода е да въведе физиологичните параметри на тялото в норма.

 

 

Според експерти методът може да се практикува ежедневно без да пречи на извършването на всекидневните дейности.

 

 

Успехът на метода Бутейко в лечението на астмата е подкрепен и от научни изследвания. Изследване от 1994 г. показва, че използвайки го астматиците са в състояние да намалят симптоматичния прием на лекарства с 90%, а употребата на стероидни лекарства - с 30%. Това намаляване на медикаменти е придружено от подобрения в общото им здравословно състояние и качество на живот, поясняват експерти.

 

 

Как да проверим дишането си по системата на Бутейко? Критерий за нормално дишане е въглеродният диоксид, който постоянно се произвежда от тялото ни в резултат на метаболитната си функция. Дишането се счита за нормално, когато има баланс между извеждането на въглероден диоксид и производството му. Ако дишаме повече, отколкото трябва, губим въглероден диоксид постоянно и изчерпваме резервите си в тялото.

 

 

Д-р Бутейко предлага лесен начин за измерване нивата на въглероден двуокис в организма, използвайки единствено хронометър. Той установява, че нивото на въглероден двуокис в белите ни дробове корелира със способността да задържаме дъха си след нормалното издишване.

 

 

Седнете в изправена позиция, без да кръстосвате краката си, и дишайте спокойно и стабилно. След издишване притиснете ноздрите на носа си една към друга, задръжте дъха си и включете хронометъра. Когато почувствате лек дискомфорт „възобновете“ дишането си и обърнете внимание на изтеклото време.

 

 

Интервалът от време, измерен в секунди, отразява поносимостта на организма към въглероден двуокис.

 

 

Здрав човек с нормално дишане е в състояние да задържи дъха си след издишване за 40-60 секунди, без никакъв дискомфорт.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter