ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алтернативните методи за лечение на рак могат да бъдат опасни

Puls.bg   |   01 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Алтернативните методи за лечение на рак могат да бъдат опасни

Източник: iStockphoto

Лечението с билки, акупунктура и други комплементарни алтернативни методи за терапия на пациенти с рак може да се окажат не толкова безвредни.


Ново проучване разкрива, че пациенти с различни ракови заболявания включват различни методи от алтернативната медицина не като част от лечението с конвенционалните методи, а като единствен метод за терапия. Това, според изследователите носи сериозен риск.


Изследователите извършили наблюдение на група от 258 души, при които били приложени този тип допълващи (комплементарни) методи. Като контролна група за сравнение били проследени 1032 души. Комплементарната терапия включвала лечението с билки, витамини, методи на традиционната китайска медицина, хомеопатия, натуропатия, йога, акупунктура и други.


Лицата, обръщащи се към методите на комплементарната медицина били често млади жени, частно осигуряващи се и с висок социалноикономически статус. Тези пациенти не отлагат за по-дълго във времето стартиране на лечението, но са с изразена склонност към отказ от хирургично лечение, химиотерапия, лъчетерапия и лечение с хормони.


При тези пациенти е налице по-нисък процент на 5-годишна преживяемост, както и двойно по-голям риск от смъртен изход.


Комплементарното лечение не води до вреда при паралелното му приложение с методите на конвенционалната медицина.


Главният автор в проучването – Джеймс Б. Ю (James B. Yu), който е доцент по лъчелечение към Йейл изказва мнение, че лечението на рака буди страх и е нормално всеки да търси терапия, която позволява избягване на странични ефекти, а паралелно с това обещава само позитиви.


Според него е необходимо медиците да се вслушват внимателно в своите пациенти и да им помагат да интегрират тези терапии паралелно с конвенционални методи на лечение.


Предполага се, че алтернативните методи могат да бъдат от полза при паралелното им прилагане, заедно с конвенционалните методи. По този начин някои от страничните ефекти на конвенционалната терапия могат да бъдат намалени. Често пациентите, които се обръщат към алтернативни методи очакват постигането на излекуване само на базата на тяхното действие, но все още не са открити доказателства, които да доказват тяхната възможност за това.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter