ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 пъти сауна седмично за силен имунитет

Puls.bg   |   01 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
2 пъти сауна седмично за силен имунитет

Източник: iStockphoto

Освен релаксиращо влияние върху психиката сауната носи и директни физически ползи за тялото. Редовното посещение на сауна подобрява не само настроението, но и общото ни здраве. Според експерти 2-3 визити в сауната на седмица през зимата може значително да засилят имунитета ни.

 

Отдавна е известно, че редовните посещания на сауна са препоръчителни за превенция на всякакъв тип сърдечносъдови заболявания. Допринасяйки и за по-силния ни имунитет, сауната вече излиза извън пределите релаксиращите процедури и придобива значението на ефективен способ от алтернативната медицина.

 

Ролята на сауната за подсилване на имунитета през зимата е доказана от специализирано проучване, проведено в Полша. Учените са изследвали кръвния профил на 20 доброволци, преди и след посещение на сауната, за установяване влиянието й върху количеството на имунните клетки. Резултатите са красноречиви и доказват благотворното влияние на сауната върху имунитета.

 

Установено е, че дори само с 2 посещения на сауната седмично се постига значително мобилизиране на имунния потенциал на организма. Отчита се бързо активизиране на първата линия на имунна защита – повишава се производството на базофили, неутрофили и лимфоцити. Това са основни компоненти на имунитета, които участват в неутрализирането на болестотворните микроорганизми скоро след инвазирането на организма. В допълнение предпазват и от обостряне на хроничните инфекции и алергичните реакции.

 

Така, в условията на повишена грипна заболяемост сауната предлага ефективна помощ за превенция на грипа във всяка възраст. Най-позитивен следва да е ефектът при хора с отслабен имунитет или предразположени към често боледуване.

 

 

Посоченото проучване доказва позитивната роля на сауната върху имунитета при хора, които я посещават поне 2 пъти седмично и прекарват в нея поне 10 минути на една визита. Установено е, че това е препоръчителният минимум и за превенция на сърдечносъдовите заболявания. Така се комбинират двата изключително полезни за здравето ефекта на сауната – подсилване на имунитета и подсигуряване на сърдечното здраве.

 

Добавяйки тези ползи към релаксиращия й ефект, вече можем да разглеждаме сауната не като глезотийка, а като гарант за дълголетие, който всеки трябва да си позволява при първа възможност, особено през зимата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter