ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тай Чи след инфаркт подпомага сърцето

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Тай Чи след инфаркт подпомага сърцето

Източник: iStockphoto

След прекаран инфаркт над 60% от хората отказват участие в програми за рехабилитация, дори тя да е насочена към подпомагане на кардиологичните функции. Водеща причина за това е притеснението на пациентите как физическите упражнения ще се отразят на състоянието им и на физическия дискомфорт, който изпитват. И тук на помощ идва Тай Чи – един от модерните методи от алтернативната медицина, посочван като най-благодатен за хората с прекаран инфаркт.

 

Тай Чи е метод за гимнастика, развил се в Китай, но набиращ широка популярност в целия свят, включително у нас. Състои се в изпълнение на характерни движения, придружени от специфични дихателни техники. Практикуването на Тай Чи е прекрасна опция след инфаркт, защото позволява навлизане с много леки упражнения и плавен преход към по-интензивни упражнения след набиране на достатъчно увереност у пациента. Физическото натоварване при Тай Чи може да варира от много леко до средно интензивно като единствено в ръцете на пациента е да модифицира натоварването.

 

Възможността Тай Чи да се наложи като алтернативен метод за рехабилитация и допълващо лечение след инфаркт е добре проучена от екип на университета „Браун“ в САЩ. Учените проследяват ефекта от Тай Чи при 30 физически слабо активни пациенти с инфаркт, отказали участие в стандартните рехабилитационни програми.

 

 

След няколкомесечно практикуване на Тай Чи учените установяват, че методът е:

  • Безопасен и не води до противопоказни за пациенти с инфаркт ефекти;
  • Харесван от всички практикуващи го;
  • Много лесно изпълним в целия му вид;

 

Установено е, че Тай Чи носи физически ползи за подпомагане на сърдечните функции, но и помага за редуциране на стреса и възстановяване физиологичните процеси в тялото, влошени от сърдечната криза. Така лечебният подход е съчетан и с ефикано превантивно действие.

 

Тай Чи не може да постигне ползите, които предлагат класическите медицински методи за рехабилитация след инфаркт, но може да се прилага като ефикасно допълвано ефекта им средство или като алтернативен метод при хора, които по една или друга приична не участват в класически рехабилитационни програми.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter