ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Псориазис вулгарис се овладява с фототерапия

Puls.bg   |   23 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Псориазис вулгарис се овладява с фототерапия

Източник: iStockphoto

Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазиса. Класически медицински метод за окончателно лечение на псориазис вулгарис още не е разработен, но състоянието може да се държи трайно под контрол със средствата на алтернативната медицина.

 

Има данни, че акупунктурата, акупресурата, масажите и дори рейки подпомагат контрола върху псориазис вулгарис, но от всички алтернативни медицински средства най-висок успех показва фототерапията.

 

Тя помага както за по-бързо отшумяване на кожните прояви, така и за удължаване периода на ремисия на заболяването. Именно фототерапията може да се ползва като основно средство за борба срещу псориазиса през зимата, когато неговите прояви зачестяват и се отежняват.

 

Фототерапия при лечение на псориазис вулгарис

Псориазис вулгарис се проявява с характерни заоблени плаки по кожата, покрити със сребристи люспички от сух и лющещ се епидермис. Плаките са разположени на различни места по тялото, най-често около външната част на свивките, по врата и скалпа.

 

Фототерапията при псориазис вулгарис би следвало да е първи избор при лечение на заболяването. Едва в случаите, когато тя се окаже неефективна, следва да се пристъпи към лечение с медицински продукти, които обаче често дават и своите странични ефекти.

 

 

Фототерапията включва локално облъчване на плаките с дозирани ултравиолетови лъчи най-често от тип Б. Това е причина методът да се означава и като УВБ-терапия. Достигайки кожните плаки, УВБ лъчите проникват в клетките на епидермиса и забавят деленето им. Именно неконтролираният растеж и делене на кожните клетки е основна причина за формиранеот на псориатичните плаки. Забавяйки това делене, фототерапията помага за по-бързо изчистване на плаките и удължаване периода на ремисия на псориазиса.

 

В зависимост от тежестта на проявите при псориазис вулгарис, фототерапия следва да се прави поне 2-3 пъти седмично. При по-тежки изяви на заболяването процедурите може да се извършват и по-често.

 

УВБ-фототерапията е 2 типа – широко- и тясноспектърна. Тясноспектърната форма е по-модерният метод, но все още не е широкодостъпен. Тя позволява с по-малко, но по-тясно насочени директно към плаките процедури, да се постига по-оптимален ефект от лечението.

 

Важно е да се отбележи, че фототерапията при псориазис вулгарис може да се извършва и в домашни условия с позитивен ефект, но е важно лечението да се консултира и препоръча от лекар. Само така може да се избегнат евентуални негативни последствия върху кожата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising