ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чигун - как по естествен път да се предпазим от болести

д-р Снежина Маджарска   |   09 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Чигун - как по естествен път да се предпазим от болести

Източник: iStockphoto

Съвременният градски човек е откъснат от природата. Все по-малко време прекарва на открито, наслаждавайки се на естествените неща като слънце, вода, почва, въздух. Но когато го прави винаги усеща, че това го кара да се чувства особено, някак естествено и по-приятно. Медицината израства все повече, но болестите не само не изчезват, но и се увеличават. Дали защото все по-рядко се допитваме до естествените начини на лечение или защото стандартата медицина е насочена основно срещу резултата, а не срещу корените на болестта, не се знае. Има обаче древни традиции и науки, които доказано увеличават защитните сили на тялото по напълно естествен и лесен начин. Една от тях е китайската алтернативна практика Чигун.

 

Чигун-мъдростта от далечния изток, която би ни направила по-здрави.

Какво е Чигун? Науката се осланя на тесните връзки между човек и природа. Древните хора забелязват и превръщат в система от методи. „Чи“ означава енергия, а „гун“ идва от умение. Буквално означава „умение да се увеличава и балансира енергията“. Практикуването му правилно и с постоянство балансира потока на енергии в тялото, правейки ума по-ясен и помагайки тялото да се изчисти от ненужните токсини и „енергийни затлачвания“, смятани за основа на повечето болести.

 

За онези, които търсят смисъла на живота, които се чувстват недостатъчно комфортно в съвременния забързан и „отровен“ свят, системата на Чигун е много примамлива. При нея без особено усилие се подхранва човешката енергия, с ефект крепко здраве и дълголетие. Човек живее с пълен капацитет на ума и тялото си, а същевременно е в хармония с природата. Всичко това се постига с уравновесеност на психиката и нарастване на вътрешната сила.

 

Практиките включват специални 16 физически упражнения, медитация, събиране на енергия от природни източници (слънче, вода, въздух, луна и много други). Чигун обхваща още правила за качествено хранене според природните закони (количество, съдържание, интервали), както и лечебно гладуване. В практиките му има постулати за спазване на морално поведение. Редица дълготрайни проучвания доказват благоприятния му ефект върху здравето. В днешно време всеки може да практикува чигун у дома или в специални центрове, каквито има и в нашата страна.

 

Какво е енергията „Чи“ (Ци) и как се отрзява на здравето?

Важно е всеки да е наясно, че човек не е само сбор от клетки, тъкани, органи, а сложна система през която непрекъснато циркулират добри и лоши енергии. Човешкото тяло също така не е напълно независимо от външния свят. Дори някои учения смятат, че всички ние сме едно цяло с въздуха, който дишаме и клетките, които си обменяме. Това е алтернативна теория, на която не всеки е последовател, но във всички случаи има доза истина.

 

Знаейки това, човек по-лесно асимилира факта, че болестите далеч не са плод само на „настиване“, вируси, бактерии, генни дефекти и т.н., чиято роля не бива също да се подценява. Идеята обаче е, че за да сме истински здрави трябва не само да се пазим от външни патогенни организми, но и да работим ежедневно и ежеминутно върху здравето на духа и тялото си, което да стане непоклатимо. Основата е в правилния поток на телесната енергия, както и събиране на такива от природата, където са безкрайно много.

 

Чи е фина, невидима материя, която е сбор от ултравиолетови, инфрачервени, електромагнитни вълни, като така може да бъде частично изследвана. Съществуват техники за изобразяване на електрическото състояние на тялото и неговата аура. Но дори без това да се направи, понякога е повече от видимо ако в даден човек енергията е разпиляна, спряла или негативна. Тогава той боледува повече, справя се по-трудно с ежедневните изпитания и няма нужната сила за живот. Липсата на съсредоточеност, емоционалната неуравновесеност, детеродните смущения също могат да имат връзка с един евентуален енергиен дисбаланс.

 

Учението Чигун поставя здравето в корените на всичко друго. Смята се, че не може човек да бъде духовно извисен ако няма здраво тяло. В контекста на съвремието ни – не може да има сила за учене, работа, успехи и победи, ако няма здраве. Рано или късно могат да възникнат болести, но болният се справя по-лесно с тях, практикувайки Чигун, а и подпомага по естествен начин едно евентуално тежко лечение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter