ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хистаминоза – чувствате ли се зле след употреба на ферментирали продукти?

   
   
Хистаминоза – чувствате ли се зле след употреба на ферментирали продукти?

Източник: iStockphoto

При някои хора, веднага след консумация на червено вино или пшенична бира, носът се запушва или започва да тече. Други, след хранене с определени храни, внезапно получават зачервяване на кожата, сърбеж или стомашно-чревни оплаквания. Възможна причина за това е хистаминовата нетолерантност (хистаминова непоносимост, хистаминоза). Проявата й при всеки отделен човек може да бъде много различна.
 
При хистаминова непоносимост след консумация на хистамино съдържащи храни се появяват привидно алергични оплаквания – по тази причина това заболяване се числи към така наречените псевдоалергии.
 
Типични симптоми на хистаминовата интолерантност са: внезапно зачервяване на кожата (т. нар. flush), сърбеж, запушен или течащ нос или стомашно-чревни проблеми след прием на определени храни. В началото засегнатите от това заболяване предполагат най-често, че зад техните оплаквания се крие алергия към някаква храна.
 
Обикновено тялото бързо разгражда хистамина от храната в тънките черва с помощта на ензими. Затова повечето хора нямат проблем с храна, съдържаща хистамин. Понякога този процес обаче не работи правилно и като последица се появява хистаминова непоносимост.
 
За разграждането на хистамина в тънките черва отговаря преди всичко ензимът DAO (диаминоксидаза). Някои експерти предполагат, че оплакванията възникват, защото засегнатите или не произвеждат достатъчно диаминоксидаза или ензимът е по-слабо активен при тях. По този начин може да се натрупа повече хистамин, което да доведе до поява на оплаквания.
 
Но също и определени медикаменти, остри чревни инфекции или хронични, възпалителни, чревни заболявания могат да стимулират хистаминовата непоносимост. За установяване на хистаминова непоносимост първо трябва да се изключат други причини за оплакванията, като напр. алергия към определена храна или възпалително чревно заболяване. 
 
Ако няма други причини, промяна на храненето може да донесе допълнителна информация. Засегнатият в началото в продължение на няколко дни се храни само с бедни на хистамин храни (напр. с т. нар. диета с картофи и ориз).
 
Ако в действителност е налице хистаминова непоносимост, по време на диетата оплакванията би трябвало да се подобрят. Включвайки след това постепенно отново различни храни, може да се направи тест кои хистамин-съдържащи храни засегнатият може да понесе, без да прояви симптоми.
 
Хистаминът спада към така наречените биогенни амини и се получава като продукт от разграждането на аминокиселината хистадин. Бактериите също разграждат аминокиселината хистадин до хистамин. По тази причина много хистамин съдържат онези храни, при които бактериите играят роля за тяхната преработка или зрялост – например вино, бира или сирене. Зрялото сирене съдържа повече хистамин от прясното сирене и при хистаминова нетолерантност като цяло се понася по-трудно.
 
Все още има голяма неяснота за много подробности около хистаминовата непоносимост, защото липсват достатъчно надеждни изследвания за диагностицирането й. За хистаминова нетолерантност (хистаминова непоносимост, хистаминоза) се говори, когато приетия през храната хистамин води до здравословни оплаквания. Като цяло хистаминовата нетолерантност се определя като грешно съотношение между приемания хистамин и неговото разграждане.
 
 
Тъй като оплакванията наподобяват тези при алергия, но в случая не става въпрос за алергия, хистаминовата нетолерантност се счита за псевдоалергия (“привидна алергия"). Проблем в установяването е, че симптомите могат да се проявят както веднага след консумация на храна, така и по забавен тип до 72 часа след това.
 
Като основни симптоми се посочват: 
 
  • Оточна носна лигавица, течащ нос (течаща хрема), кихане, храчки, кашляне, дихателни оплаквания
  • Храносмилателни проблеми: диария, коремни болки, подуване, киселини, стомашно-чревни спазми
  • Сърбеж, кожни обриви, зачервявания на кожата
  • Горещи вълни, обливане в пот, нарушено усещане за температура, усещане за висока температура
  • Ускорен пулс, прескачане на сърцето, сърцебиене, ниско кръвно налягане
  • Главоболие, мигрена, световъртеж, стягане, схванати рамене/врат, болки в гърба
  • Нарушения в съня, умора
  • Гадене, повръщане
  • Менструални оплаквания
  • Едеми (подувания, задържане на вода)
 
Храните, които са богати на хистамин са: месо, ферментирали продукти, консерви, сурови яйца, ферментирали млечни продукти, консервирани меса, шоколад, домати, авокадо, патладжан, спанак, сушени плодове, цитруси, алкохол, оцет, мая, ядки.
 
Лечението включва избягване на богати на хистамин храни за определен период, подобряване на състоянието на чревния микробиом и чревната лигавица, добавки като кверцетин, витамин Ц, витамин Б6, диаминооксидаза, мед и манган.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising