ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имате ли чувствителност към глутена?

   
   
Имате ли чувствителност към глутена?

Източник: iStockphoto

Все повече се говори за клиничното значение на глутена при хората, които нямат глутенова непоносимост – целиакия, но имат подобрение в симптомите след безглутенова диета. За това състояние се използва термина глутенова чувствителност, който се въвежда по време на Световният симпозиум за целиакия в Норвегия през 2011г . Има 3 основни категории на свързаните с глутена и пшеницата патологични състояния – целиакия, алергия към пшеница и глутенова чувствителност.
 
Глутеновата чувствителност не може да се различи от целиакията и алергията към пшеница само по симптоми. В тази категория попадат хората, които се чувстват по-добре на безглутенова диета и чиито лабораторни показатели не отговарят на първите две заболявания. В световен план расте разбирането за глутена, като съпътстващ болестотворен фактор при много заболявания, затова и клиничните резултати при безглутенова диета често са впечатляващи.
 
Разпространение и симптоми. Все по-ясно е, че проблемите с глутена нарастват в световен мащаб. Увеличава се честотата на целиакията, а глутеновата чувствителност е 6 пъти по-често срещана от нея и засяга 1 от всеки 132 души.
 
Според проучванията на Университетският център за изследвания на целиакията в Мериленд най-често срещаните симптоми при глутенова чувствителност са: коремна болка (68%), екзема или обрив (40%), главоболие (35%), объркване на ума (34%), умора (33%), депресия (22%), анемия (20%), изтръпвания на ръцете, краката, пръстите (20%) и болки в ставите (11%). Повечето от тези симптоми са извън храносмилателната система, тоест глутеновата чувствителност има много прояви.
 
Глутеновата чувствителност – диагноза чрез изключване. Целиакията се диагностицира със серологично изследване и наличие на антитела, след което се прави ендоскопска биопсия на тънкото черво. При наличие на атрофия на вилите се назначава безглутенова диета и се следи състоянието на пациента. За да бъдат точни тестовете, пациента трябва редовно да е консумирал глутен.
 
При алергията към пшеница се изследва наличието на IgE антитела. При нея има типичните атопични симптоми като астма или екзема, както и стомашно-чревни симптоми, идентични с тези при целиакията.
 
При глутеновата чувствителност, позитивните анти-глиадин антитела са част от диагнозата. Според д-р Фазано от Центъра за изследване на целиакията, при чувствителност към глутена няма атрофия на вилите или е съвсем малка, кръвните тестове за целиакия са отрицателни, както и тестовете за алергия към пшеница.
 
За определянето на глутенова чувствителност се използват следните фактори: негативен IgE тест за алергия към пшеницата; отсъствие на антитела, свързани с целиакията и изключване на дефицит на IgA; отрицателни хисто-патологични находки; наличие на био маркери за имунна реакция към глутена – антиглиадин антитела IgA и IgG; наличие на симптоми, които се припокриват с целиакията и алергията към пшеница; изчезване на симптоми след назначаване на безглутенова диета.
 
 
Изследователите заключват, че глутеновата чувствителност се различава от целиакията и алергията към пшеница, не само по генетичната си природа и клинични параметри, но и по природата на имунния отговор. По-новите изследвания показват, че глутеновата чувствителност е състояние, свързано предимно с индуциран от глутена вроден имунен отговор, отколкото с придобит имунитет, като има отсъствие на промени в мукозната бариерна функция.
 
В заключение глутеновата чувствителност е все по-често срещана и не може да се отличи от целиакията само по клинични симптоми. Тя може да се прояви като неясни, неспецифични симптоми и трябва да се назначи безглутенова диета, когато другите възможни причини за симптомите на пациента и свързаните с глутена състояния са отхвърлени.
 
Все още са нужни допълнителни проучвания за да разберат механизмите на глутеновата чувствителност, причинните фактори и клиничните проявления. Но това състояние потвърждава клиничния опит, че много пациенти чувстват голямо подобрение при безглутенова диета, без да имат алергия към пшеницата или целиакия. Безглутеновата диета е ключова при много терапевтични, диетични мерки и често има много добри резултати, тъй като в клиничната практика се срещат все повече свързани с глутена и пшеницата оплаквания.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising