ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Натуропатия и алергии

   
   
Натуропатия и алергии

Източник: iStockphoto

Все по-често при децата се наблюдава да са неспокойни и хиперактивни, както и повръщане след консумация на мляко, колики от газове, екзема и атопичен дерматит, нарушения в растежа и други. Най-често се среща алергията към краве мляко, последвана от алергията към пшеница, ядки и мая. 
 
За признак за възможна алергия към кравето мляко в натуропатията се смятат и честите ангини, отити, бронхити, повишена тревожност, проблеми със съня и храносмилането при кърмачетата и малките деца, както и увеличените сливици. Алергиите при децата се увеличават все повече и по-трудно се израстват. 
 
Имуноглобулин А има защитна роля за лигавиците. Ако храненето е нарушено тази защита е намалена. Това може да се дължи на различни фактори като възраст, нарушена чревна флора, токсини от околната среда, дефицит на цинк и загуба на ензими. Роля в увеличаването и усложняването на алергиите имат и хроничните инфекции, при което се засилват и реакциите на непоносимост към различни химикали. 
 
Важна профилактична роля за алергиите има цинкът. Той е незаменим микроелемент, който регулира 200 процеса в тялото и е важен за обезвреждането на свободните радикали, като допълва действието на витамин С и витамин Е. 
 
Цинкът е нужен за доброто функциониране на яйчниците, тестисите, щитовидната жлеза и панкреаса. При дефицит на цинк има симптоми на косопад, трудно заздравяване на рани, отслабена имунна система, вътрешно безпокойство, страхове, депресия, нарушен хормонален баланс при жените и нарушения в потентността и семенната течност при мъжете. 
 
Безплодието също може да е свързано с дефицит на цинк. Най-богати на него са сусама, пълно-зърнестите продукти и ориза. От важно значение за имунната система са витамините Е и С. Витамин Е се съдържа най-вече в пшеничният зародиш, пшеничните кълнове и трици и ориза. Той има защитна роля за клетките и за детоксикацията, като улавя свободните радикали. 
 
Витамин С укрепва имунната система и има профилактично действие. Съдържа се предимно в шипките, картофите, киселото зеле, магданоза, плодовете и зеленчуците. 
 
Важен етап за профилактиката на алергиите е оформянето на бактериалната чревна флора на детето при естественото, вагинално раждане. При преминаване на бебето през родилния канал се заселват първите бактерии в червата му, които след това оформят неспецифичния имунитет. Първоначалното развитие на индивидуалния микробиом е важно за целия ни живот. След това с възрастта, чрез храната се добавят нови бактерии и се доразвива чревната флора.
 
 
През последните няколко десетилетия от токсините в средата и храната, ГМО храните и др. се сблъскваме с нови вещества, с които досега не сме имали контакт. Организмът ни се сблъска с вещества, за които гените нямат информация и не знаят какво да правят с тях. В резултат в клетките настъпва хаос. 
 
Наследствеността, която носим от поколенията се е сформирала през годините в контакт с храните в природата и не се променя и адаптира лесно. Изследванията показват, че човешкият организъм се нуждае от около 20 поколения, за да се приспособи и да се справя с нови вещества, т.е. това отговаря на около 250-400 години. Ако внасяме в организма нови, вредни вещества те не могат да се допуснат и да се разпознават от тялото. 
 
Така с развитието на транспорта имаме хранителни продукти в нашия регион от целия свят, които тялото ни не познава от еволюционна гледна точка. Организмът не знае как да обработва тези храни и реагира с алергии.  Затова е важно да се храним с локално отгледана храна, да спазваме традициите на хранене на предците ни отпреди индустриализацията и промишленото производство на храни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising